«Έφυγε» η Μάργκαρετ Θάτσερ

Σε ηλικία 87 ετών, η Μάργκαρετ Θάτσερ «έφυγε» από τη ζωή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.



«Έφυγε» η Μάργκαρετ Θάτσερ

Η πρώην πρωθυπουργός της Αγγλίας, η «Σιδηρά Κυρία» όπως την αποκαλούσαν, απεβίωσε μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο σήμερα (8/4) το πρωί.

Ο υπεύθυνος Τύπου της Θάτσερ, Λορντ Μπελ, ανέφερε: «Είναι πολύ λυπηρό πως ο Μαρκ και η Κάρολ Θάτσερ ανακοίνωσαν πως η μητέρα τους πέθανε εν ειρήνη σήμερα το πρωί μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο».

Η Μάργκαρετ Χίλντα Θάτσερ, όπως ήταν το πλήρες όνομά της, ήταν αρχηγός του Συντηρητικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1975 ως το 1990 και Πρωθυπουργός της χώρας από το 1979 ως το 1990, κάτι που την είχε κάνει την πρώτη και μόνη ως σήμερα γυναίκα που κατέλαβε αυτές τις δύο θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί πως αρκετά χρόνια πριν, για την ακρίβεια το 2002, οι γιατροί της είχαν συστήσει να περιορίσει τις δημόσιες εμφανίσεις της, καθώς είχε υποστεί μικρο – εγκεφαλικά επεισόδια, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να πάσχει από απώλεια μνήμης σε περιστατικά του κοντινού παρελθόντος.

«Χάσαμε μια μεγάλη ηγέτιδα, μια μεγάλη πρωθυπουργό και μια μεγάλη Βρετανίδα» ανέφερε μεταξύ άλλων η ανακοίνωση που εκδόθηκε από το πρωθυπουργικό γραφείο.

Οπως αναφέρουν τα Μέσα Ενημέρωσης η κηδεία της μακροβιότερης πρωθυπουργού της Βρετανίας στον 20ο αιώνα θα γίνει με τιμές αρχηγού κράτους,  η πρώτη μετά απο εκείνη του Γουίνστον Τσόρτσιλ που έγινε το 1965. 

Τέλος, όσον αφορά τον χώρο του αθλητισμού, η Βαρόνη, όπως είχε ανακηρυχτεί από τη Βασίλισσα Ελισάβετ μετά την απόσυρσή της από την πολιτική, είχε συμβάλει τα μέγιστα στην καταπολέμηση του χουλιγκανισμού στην Αγγλία έπειτα από την τραγωδία του Χέιζελ. «Πρέπει να βγάλουμε τον χουλιγκανισμό από τα γήπεδα. Μόνο τότε θα ξαναπαίξουνε οι ομάδες μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις» είχε δηλώσει μεταξύ άλλων.

Επιμέλεια: Γιώργος Σιάφας