Καταδικάστηκαν οι γονείς-τέρατα

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Κάμερον ετοιμάζει περικοπές στα επιδόματα πρόνοιας, μια δραματική ιστορία με θύματα έξι παιδιά ολοκληρώνεται με την καταδίκη του πατέρα τους  ο οποίος θέλησε να επωφεληθεί  -με τον πλέον φρικτό τρόπο- από  τις παροχές που προσφέρει το κράτος.



Καταδικάστηκαν οι γονείς-τέρατα

Στο πρόσωπο των 11 παιδιών που μεγάλωναν στο σπίτι του στο Ντέρμπι, ο 56χρονος Μικ Φιλποτ δεν έβλεπε τους …καρπούς του έρωτα του με τις διάφορες συντρόφους του, αλλά …μηχανές που του πρόσφεραν χρήμα.  Υπολογίζεται πως ο Φιλποτ εισέπραττε το χρόνο 60,000 λίρες σε επιδόματα, ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν του αρκούσαν. 

Στο μυαλό του οργάνωσε ένα σχέδιο που θα μπορούσε όχι μόνο να του αποφέρει επιπλέον χρήματα, αλλά να μπορέσει να διεκδικήσει και ένα μεγαλύτερο σπίτι.  Το κακό ήταν πως για αυτό το σκοπό θα χρησιμοποιούσε –εν αγνοία τους- τα έξι παιδιά του. Το χειρότερο ήταν ότι κατά την εφαρμογή του το σχέδιο απέτυχε, με αποτέλεσμα τα έξι παιδιά ηλικίας από 5 έως και 13 να χάσουν τη ζωή τους.

Όταν η πρώην σύντροφος του, αποφάσισε να φύγει από το σπίτι (στο οποίο συζούσαν μαζί με τη σύζυγο του Φιλποτ) παίρνοντας μαζί της τα πέντε (από τα 11) παιδιά, ο 56χρονος δεν θέλησε μόνο να την εκδικηθεί παγιδεύοντας την, αλλά είχε βάλει ως στόχο να κερδίσει την κηδεμονία των πέντε παιδιών προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα του από τα επιδόματα. 

Φρόντισε να προετοιμάσει το έδαφος λέγοντας σε φίλους αλλά και στην αστυνομία του πως η πρώην σύντροφος του είχε απειλήσει να σκοτώσει τον ίδιο και την οικογένεια του. Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε οργανώσει, θα έβαζε φωτιά στο σπίτι την ώρα που σε αυτό κοιμόταν τα έξι παιδιά, θα τα έσωζε, θα κατηγορούσε την πρώην σύντροφο του και θα κέρδιζε την κηδεμονία και των άλλων πέντε παιδιών, διεκδικώντας παράλληλα και μεγαλύτερο σπίτι.

Δυστυχώς όμως η φωτιά πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, με αποτέλεσμα τα έξι παιδιά να χάσουν τη ζωή τους με τραγικό τρόπο.  Το μεγαλύτερο από τα παιδιά έδωσε μάχη να κρατηθεί στη ζωή, αλλά πέθανε λίγες μέρες αργότερα στο νοσοκομείο.

Από την πρώτη στιγμή, ο Φιλποτ (ο οποίος έχει συνολικά 17 παιδιά από πέντε γυναίκες) θεωρήθηκε ύποπτος για το θάνατο των παιδιών. Μάλιστα η όλη  συμπεριφορά του τις ημέρες που ακολούθησαν το τραγικό συμβάν δεν έδειχνε άνθρωπο που βρισκόταν σε πένθος.  Τα χρήματα που έλαβε από γείτονες για να καλύψει τα έξοδα της κηδείας έγιναν σύντομα δωροεπιταγές σε καταστήματα, ενώ ζήτησε να βγουν προς πώληση όλα τα λούτρινα αρκουδάκια που είχαν αφήσει έξω από το σπίτι του.  Η παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού ο οποίος παρατήρησε πως ο Φιλποτ προσπαθούσε πολύ για να πείσει ότι κλαίει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου άρχισε να επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο τις υποθέσεις.

Όλα αυτά έδεσαν και με στοιχεία, καθώς στην έρευνα της πυροσβεστικής υπηρεσίας στην οποία χρησιμοποιήθηκαν εκπαιδευμένα σκυλιά διαπιστώθηκε πως στον χώρο είχε χρησιμοποιηθεί πετρέλαιο επιβεβαιώνοντας πως η φωτιά ήταν προιόν εμπρησμού.