Πάντα φταίει κάποιος άλλος και ποτέ οι ίδιοι!

Ο Τρέβορ Φράνσις υπήρξε το παιδί θαύμα του αγγλικού ποδοσφαίρου στην δεκαετία του 70. Μόλις 15 ετών στην πρώτη ομάδα της Μπέρμιγχαμ, σκοράροντας πριν κλείσει τα 16, έγινε το απόγευμα της 9ης Φεβρουαρίου του 1979 ο πρώτος Βρετανός ποδοσφαιριστής που ξεπερνούσε το φράγμα του ενός εκατομμυρίου λιρών!



Πάντα φταίει κάποιος άλλος και ποτέ οι ίδιοι!

Η Νόττιγχαμ Φόρεστ του Μπράιαν Κλαφ αποφάσιζε να σπάσει τα ταμεία, πληρώνοντας διπλά χρήματα από την πιο ακριβή μεταγραφή που είχε γίνει έως τότε. Ο Ντέιβιντ Μιλς είχε κοστίσει στη Γουέστ Μπρόμιτς Αλμπιον περίπου 500.000, αλλά η μόνη άξια λόγου αναφορά του στην ιστορία του ποδοσφαίρου είναι μόνο αυτή, αφού δεν βοήθησε ιδιαίτερα στο «Χόθορνς». Ο Φράνσις όμως μέσα σε λίγους μήνες έβγαλε το μεγαλύτερο μέρος από τα λεφτά του αφού σημείωσε το μοναδικό γκολ του τελικού στο Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1979, απέναντι στην Μάλμε ενώ και την επόμενη χρονιά τα δικά του γκολ βοήθησαν τα μέγιστα στο να ξαναφτάσει στον τελικό η Φόρεστ. Ο ίδιος όμως θα τραυματιστεί σοβαρά στον αχίλλειο τένοντα (τον πρώτο από τους τέσσερις σοβαρούς τραυματισμούς που του αναχαίτισαν την καριέρα) και θα χάσει τον  τελικό το 1980.

Η μέρα αυτή, σαν σήμερα  πριν από 34 χρόνια, σηματοδότησε την αρχή τον τρελών ποσών στις μεταγραφές στην Αγγλία. Αν και πέντε χρόνια νωρίτερα ο Γιόχαν Κρόιφ αποχωρώντας από τον Αγιαξ για τη Μπαρτσελόνα είχε ήδη σπάσει το φράγμα του ενός εκατομμυρίου δολαρίων, η μετακίνηση του δεν  προκάλεσε το μεταγραφικό τσουνάμι που είχαν φοβηθεί όλοι. Μόνο στην Ιταλία είχαν ήδη ξοδευτεί αλόγιστα χρήματα με την απόκτηση του Σαβόλντι από τη Νάπολι η οποία πλήρωσε σχεδόν 2 δισεκατομμύρια λιρέτες (κάτι παραπάνω από ενάμιση εκατομμύριο δολάρια) το 1975 και ήδη είχε δρομολογηθεί  αντί 2,5 δισεκατομμυρίων λιρετών η μεταγραφή του Πάολο Ρόσι από την Βιτσέντζα στην Γιουβέντους με ενδιάμεσο δανεισμό στην Περούτζια. Ωστόσο ο Φράνσις , λόγω της δημοτικότητας πουα απολάμβανε το αγγλικό ποδόσφαιρο και επειδή πήγαινε στην πρωταθλήτρια Φόρεστ που ήταν το φαβορί για το Κύπελλο Ευρώπης, ουσιαστικά πήρε στην πλάτη το φορτίο του πρώτου μονομάχου στην αρένα του σύγχρονου ποδοσφαίρου!

Στην πρώτη του προπόνηση με την καινούργια του ομάδα ο πιο ακριβός  παίκτης στον κόσμο, προσγειώθηκε από  τον εκκεντρικό Κλαφ που τον υποχρέωσε να …σερβίρει το τσάι στους συμπαίκτες του! Και στα πρώτα τρία ματς ο Κλαφ τον άφησε στον πάγκο, χρησιμοπιοιώντας στο τρίτο από αυτά και μάλιστα  μόλις  για λίγα λεπτά!

Ο Φράνσις πρόσφερε πολλά στη Νότιγχαμ και θα μείνει πάντα στην ιστορία ως ο άνθρωπος που σκόραρε με κεφαλιά το μοναδικό γκολ στο πρώτο από τα δύο σερί Κύπελλα Πρωταθλητριών που πήρε η Φόρεστ το 1979 απέναντι στη Μάλμε. Όταν έφυγε το 1982 με περίπου τα ίδια χρήματα για την Μάντσεστερ Σίτι ήδη είχε κάνει απόσβεση! Στη συνέχεια πήγε και στην Ιταλία όπου έπαιξε πέντεχ ρόνια κυρίως στη Σαμπντόρια (μαζί με Βιάλι και Μαντσίνι) και ύστερα στην Αταλάντα βοηθώντας πολύ τους Ντοριάνι να μπουν στο χάρτη κατακτώντας τίτλους!

Στη συμπλήρωση των 30 ετών από τη μέρα της μεταγραφής το 2009,  είχαμε μιλήσει στον αέρα του  NOVAΣΠΟΡ FM για την πίεση που νοιώθει οποιοδήποτε νέο παιδί που πέφτουν πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας. Ο  Τρέβορ Φράνσις δεν κρύφτηκε πίσω από το δάχτυλο του και ήταν ειλικρινής.  «Ελάχιστοι μπορούν να το διαχειριστούν και ειδικά αν έχεις κοστίσει και πολλά χρήματα όπως εγώ τότε, νοιώθεις ένα αβάσταχτο βάρος στα πόδια. Με βοήθησε η οικογενειακή ατμόσφαιρα στη Νότιγχαμ και το ότι είχα για προπονητή τον Μπράιαν Κλαφ. Ποτέ δεν σε άφηνε να πάρουν τα μυαλά σου αέρα. Αυτό με έσωσε. Στη σημερινή εποχή όμως έχεις να κάνεις με 18χρονους, 19χρονους  και 20χρονους κακομαθημένους εκατομμυριούχους που τους φταίει πάντα κάποιος άλλος  για ότι κακό συμβαίνει στην καριέρα τους   εκτός από τον ίδιο τους τον  εαυτό » ήταν τα λόγια του. Και φυσικά παίζουν μπάλα πρώτα για να βγάλουν χρήματα και να γίνουν γνωστοί και μετά για να κάνουν καριέρα και επειδή απλά τους αρέσει το ποδόσφαιρο».

Παραμένουν επίκαιρα όλο και περισσότερο  αυτά τα λόγια κάθε χρόνος που περνάει.