Υπόκλιση σε ένα αληθινό «φαινόμενο»!

Για πάνω από δέκα χρόνια είναι ο αναντικατάστατος αριστερός μπακ της εθνικής Αγγλίας, με συμμετοχή σε τρία Μουντιάλ και δύο EURO. Ο Ασλει Κόουλ σε ηλικία 32 ετών αναμένεται να μπει στο κλειστό κλαμπ των παικτών με 100 συμμετοχές, στο φιλικό των Άγγλων με τη Βραζιλία την Τετάρτη, σε μία χρονική στιγμή όμως που κάποιοι αμφισβητούν πως είναι πια ο καλύτερος σε αυτή τη θέση στο νησί!



Υπόκλιση σε ένα αληθινό «φαινόμενο»!

Σύμφωνα με κάποιους σημαντικούς αρθρογράφους, αλλά και παλιούς παίκτες, ο Λέιτον Μπέινς της Εβερτον είναι τον τελευταίο χρόνο σε καλύτερη κατάσταση.  Είναι κάτι που θα μπορούσαμε να το βάλουμε σοβαρά στο τραπέζι αν δεν είχαμε απέναντι του τον Κόουλ. Γιατί αν και 32 ετών πια, δεν είναι απλά ο κορυφαίος σε αυτή τη θέση στην Αγγλία από το 2001 και έπειτα, αλλά χωρίς δεύτερη κουβέντα και ο καλύτερος στον κόσμο μετά την αποχώρηση του Ρομπέρτο Κάρλος. Χωρίς  τραυματισμούς και με αστείρευτες δυνάμεις, προσέχοντας τη διατροφή του και έχοντας ως τεράστιο σύμμαχο την πείρα που απέκτησε σε αυτό το υψηλό επίπεδο, ο Κόουλ είναι «φαινόμενο»! Πολλοί καλοί αριστεροί μπακ κατά καιρούς στην Αγγλία είχαν είτε φοβερή αμυντική ικανότητα (ο Κένι Σάνσομ της Αρσεναλ έρχεται άμεσα στο μυαλό όπως και ο Κιθ Νιούτον της Εβερτον ή ο Μικ Μιλς της Ιπσουιτς) είτε εξαιρετική συμβολή στο επιθετικό κομμάτι (σαν τον Αλαν Κένεντι της Λίβερπουλ ή τον Στιούαρτ Πιρς της Νότιγχαμ) όμως κανείς δεν διέθετε την πληρότητα του Κόουλ. Μοναδική   εξαίρεση είναι ο Τέρι Κούπερ. Ο παλιός μπακ της Λιντς Γιουνάιτεντ ήταν το …πλήρες πακέτο, και για μία πενταετία από το 1967 έως τον τραυματισμό του το 1972 χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος στο νησί και το στυλ του έμοιαζε πάρα πολύ με τον μπακ της Τσέλσι.  Η σταθερότητα όμως του Κόουλ  σε πολύ υψηλό επίπεδο, τα δεκάδες παιχνίδια του σε εσωτερικό, αλλά και διεθνές  επίπεδο και οι 22 συμμετοχές του σε μεγάλα τουρνουά (ρεκόρ για Βρετανό ποδοσφαιριστή) τον καθιστούν μοναδικό.

Ναι, οι υποστηρικτές του Μπέινς έχουν κάθε λόγο να προτάσσουν την ηλικία του, που είναι κατά τα τέσσερα χρόνια μικρότερη του Κόουλ και την σταθερότητα του ιδίως φέτος, ως επιχειρήματα. Όμως εδώ δεν  μιλάμε για ένα άλλο παίκτη απλώς μα για ένα  φαινόμενο. Οι  εμφανίσεις του Κόουλ μοιάζουν να είναι ακόμη καλύτερες όσο μεγαλώνει ο βαθμός δυσκολίας. Στα ματς της Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ ήταν πάντα ανάμεσα στους κορυφαίους ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές όπως στην ήττα από τη Νάπολι με 3-1 που σήμανε και το τέλος του Αντρέ Βίλας Μπόας, ή το πρώτο ημίχρονο στη Βαρκελώνη όταν το  γήπεδο έμοιαζε να …γέρνει!  Και ένα άλλο στοιχείο που πάντα λειτουργεί υπέρ του είναι πως ανεξαρτήτως ποιος ήταν ο προπονητής, σε σύλλογο ή εθνική ομάδα αυτός ήταν σχεδόν πάντα στην αρχική ενδεκάδα και η απόδοση του δεν είχε ποτέ διακυμάνσεις!

Ο Κόουλ είναι ένα από τα σύγχρονα ποδοσφαιρικά φαινόμενα. Και ήταν απορίας άξιον ποιος στην Τσέλσι μπήκε καν στην σκέψη να τον αφήσει να κρέμεται στον αέρα χωρίς νέο συμβόλαιο! Ο πρώτος που είχε σκεφτεί να του προτείνει συνεργασία ήταν (φυσικά) ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον, πριν τελικά επικρατήσει η λογική στο «Στάμφορντ Μπριτζ» και τον «δέσουν» για έναν ακόμη χρόνο!