Μέγας είσαι άνθρωπε!

Αν μέχρι σήμερα το όνομα Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ δεν σας έλεγε τίποτα ήρθε η ώρα να αναθεωρήσετε. Ο Αυστριακός έγραψε ιστορία κάνοντας βουτιά από σχεδόν 39.000 μέτρα, τα όρια δηλαδή του διαστήματος!



Μέγας είσαι άνθρωπε!

Το εγχείρημα που διήρκεσε περίπου 2,5 ώρες παρακολούθησαν με κομμένη την ανάσα εκατομμύρια τηλεθεατές, που τον είδαν να κάνει ελεύθερη πτώση από ύψος που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ ξανά άλλος, σπάζοντας το φράγμα του ήχου.

Η διάρκεια της πτώσης ήταν περίπου 6 λεπτά και η μεγαλύτερη ταχύτητα που ανέπτυξε ήταν 1.173 χιλιόμετρα την ώρα! Μετά από ένα απίστευτο στροβιλισμό, κατάφερε να σταθεροποιήσει το σώμα του, ενώ μετά από 4 λεπτά άνοιξε το αλεξίπτωτό του.

Οι προηγούμενες απόπειρες αναβλήθηκαν λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών έτσι το άλμα προγραμματίστηκε ξανά για σήμερα Κυριακή. Η ανύψωση της κάψουλας μέσω ενός μπαλονιού γεμάτου ήλιο άρχισε στις 18.30 και κράτησε πάνω από 2,5 ώρες.

Ο Μπαουμγκάρτνερ φόρεσε την ειδική στολή, προκειμένου να «προ-εισπνεύσει» οξυγόνο για δύο ώρες, ώστε να εξαλείψει το άζωτο από το αίμα του, το οποίο θα μπορούσε να επεκταθεί επικίνδυνα σε υψηλό υψόμετρο. Ο Αυστριακός κατέρριψε τέσσερα παγκόσμια ρεκόρ: τη μεγαλύτερη ταχύτητα σε ελεύθερη πτώση, το υψηλότερο άλμα, η υψηλότερη επανδρωμένη πτήση με αερόστατο και η μεγαλύτερη διάρκεια ελεύθερης πτώσης.

Το προηγούμενο ρεκόρ ελεύθερης πτώσης το είχε από το 1960 ο Τζο Κίτλινγκερ από το 1960 (31.333 μέτρα).
 

Το εγχείρημα έλαβε χώρα πάνω από την περιοχή Ρόσγουελ στο Νέο Μεξικό.