«Βάλτε τέλος στην αρρωστημένη έχθρα»

Κάλεσμα στους οπαδούς των Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να σταματήσουν να βεβηλώνουν τη μνήμη των θυμάτων του Χίλσμπορο και αυτών του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου απηύθυναν ο παλαίμαχος επιθετικός των «κόκκινων», Ρόμπι Φάουλερ και ο γιός του Σερ Ματ Μπάσμπι,, Σάντι.



«Βάλτε τέλος στην αρρωστημένη έχθρα»

Μια μέρα μετά τη δικαίωση της Λίβερπουλ και των συγγενών των 96 θυμάτων του Χίλσμπορο με το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής και τη δημοσιοποίηση των πραγματικών αιτιών της τραγωδίας του 1989, το αγγλικό ποδόσφαιρο δείχνει πιο ενωμένο από ποτέ.

Όσα έγιναν γνωστά, το μεσημέρι της Τετάρτης, για τον χαμό των 96 ψυχών στο Χίλσμπορο, στον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στη Νότιγχαμ Φόρεστ και τη Λίβερπουλ, δεν αποκλείεται να αποτελέσει την απαρχή της διόρθωσης των ελαχίστων… κακών κειμένων που διατηρούνται στην Αγγλία.

Και λέγοντας κακώς κείμενα, η αναφορά γίνεται στη μειοψηφία των οπαδών της Λίβερπουλ που επιλέγουν στα παιχνίδια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βεβηλώνουν τη μνήμη των θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος του Μονάχου, το 1958, όπως επίσης και των φίλων των «κόκκινων διαβόλων» που κάνουν κάτι αντίστοιχο με τους νεκρούς στο Σέφιλντ, το 1989.

«Συμπονώ τους οπαδούς της Λίβερπουλ που επηρεάστηκαν από εκείνη την τραγωδία. Δεν γίνεται να μην σου έρχονται καθημερινά εκείνες οι εικόνες στο μυαλό. Ο πόνος, δεν φεύγει ποτέ. Κάθε επέτειος της τραγωδίας, αναβιώνει τις μνήμες του τραγικού αυτού περιστατικού. Εύχομαι μετά την ανάδειξη της αλήθειας και των πραγματικών αιτιών της τραγωδίας, οι συγγενείς των θυμάτων να αισθάνθηκαν δικαίωση και να ηρέμησαν, όσο είναι αυτό δυνατόν. Αυτό που μένει, είναι να σταματήσει και αυτή η… αρρώστια της μειοψηφίας των οπαδών που φωνάζουν αυτά τα αρρωστημένα συνθήματα, βεβηλώνοντας τη μνήμη των νεκρών» δήλωσε ο γιός του Σερ Ματ Μπάσμπι, Σάντι..

Από την πλευρά του, ο Ρόμπι Φάουλερ τόνισε: «Δεν υπάρχει χώρος για τέτοια αρρωστημένη έχθρα στο ποδόσφαιρο. Αντιλαμβανόμαστε τις διαφορές μεταξύ των οπαδών των ομάδων, αλλά όχι αυτό. Όλοι έχουμε ακούσει αυτά τα άσχημα συνθήματα, αλλά ευτυχώς είναι η μειοψηφία των οπαδών που το κάνει αυτό. Πρέπει να σταματήσουν τα συνθήματα για τις τραγωδίες της Λίβερπουλ και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πάρτε για παράδειγμα αυτό που έγινε στο Μέρσεϊσαϊντ. Οι οπαδοί της Λίβερπουλ και της Έβερτον έχουν πολλές διαφορές, αλλά μπροστά στο τόσο ευαίσθητο θέμα του Χίλσμπορο, όλοι ενώθηκαν για τη δικαίωση».