«Συγγνώμη» στη Λίβερπουλ και ευθύνες

Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια για να ακούσει από τα πλέον επίσημα χείλη τη «συγγνώμη» που περίμενε  η οικογένεια της Λίβερπουλ, την ίδια ώρα που η έρευνα αποκαλύπτει τις προσπάθειες που έγιναν απο πλευράς των αρχών να ρίξουν τις ευθύνες στους οπαδούς.     



«Συγγνώμη» στη Λίβερπουλ και ευθύνες

Η Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που η λέξη δικαιοσύνη μπορεί να βγει από τα χείλη των οπαδών της Λίβερπουλ.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον απολογήθηκε εκ μέρους της αγγλικής κυβέρνησης, αλλά και όλης της χώρας, στις οικογένειες των θυμάτων του Χίλσμπορο.

«Οι φίλαθλοι δεν ήταν αυτοί που ευθύνονταν για την τραγωδία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός, ενώ λίγο αργότερα έκανε λόγο για ευθύνες της Αστυνομίες, αφού 164 καταθέσεις τροποποιήθηκαν.  Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Μερικά χιλιόμετρα πιο βορειοδυτικά, στο Λίβερπουλ, οι οικογένειες των θυμάτων μαθαίνουν από το πρωί της Τετάρτης το πόρισμα της ανεξάρτητης Αρχής για τα όσα συνέβησαν το μεσημέρι της 15ης Απριλίου του 1989, στο Σέφιλντ. Από το 2010, η επιτροπή εξέτασε περισσότερα από 400.000 έγγραφα και σήμερα δημοσιεύει την έκθεσή της.

Τα σημαντικότερα συμπεράσματα της έκθεσης

  • Διαπιστώνεται προσπάθεια συγκάλυψης των λαθών της αστυνομίας
  • Οι οπαδοί της Λίβερπουλ δεν ευθύνονται, ούτε είχαν κάποια συμμετοχή σε γεγονότα που οδήγησαν στην τραγωδία
     
  • 164 καταθέσεις αστυνομικών παραποιήθηκαν ενώ από 116 άλλες αφαιρέθηκαν τα αρνητικά σχόλια για την ηγεσία της αστυνομίας, σε μια προσπάθεια η ευθύνη για την τραγωδία να βαρύνει τους οπαδούς.
  • 41 από τα 96 θύματα θα μπορούσαν να είχαν σωθεί μετά τις 15:15, ώρα που ο ιατροδικαστής όρισε σαν την ώρα θανάτου τους
  • Δεν προκύπτει καμία προσπάθεια της κυβέρνησης να κρύψει πληροφορίες.
     
  • Η υπηρεσία άμεσης βοήθειας απέτυχε να εφαρμόσει πλήρως το πλάνο της  
  • Ένα πρακτορείο ειδήσεων του Σέφιλντ και ένας βουλευτής φαίνεται πως ήταν η πηγή της  αρνητικής κάλυψης από τα ΜΜΕ (συμπεριλαμβανομένης και της SUN) σχετικά με τους οπαδούς της  Λίβερπουλ. Οι πληροφορίες τους είχαν προέλθει από την αστυνομία του Νοτίου Γιορκσαιρ
  • Η ανεξάρτητη επιτροπή διαπίστωσε ότι η Αστυνομία συνεδρίασε στις 19 Απριλίου 1989, την ημέρα που δημοσιεύτηκε στη Sun το προκλητικό άρθρο. Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι "το να μπει η δική τους εκδοχή για την τραγωδία στον Τύπο και τα μέσα ενημέρωσης" ήταν προτεραιότητά του.  
  • Για πρώτη φορά επιβεβαιώνεται πως η αστυνομία έκανε ελέγχους σχετικά με τα θύματα σε μια προσπάθεια να αμαυρώσει τη φήμη τους.
  • Οι κίνδυνοι ήταν σαφείς και η τραγωδία θα μπορούσε να προβλεφθεί καθώς στο ίδιο γήπεδο είχαν συμβεί ατυχήματα το 1981, το 1987 και το 1988

Οι εξελίξεις είναι συνεχείς και θα ενημερώνεστε από το england365.gr, μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας σε πραγματικό χρόνο.

Λίγο μετά την ομιλία του Ντέιβιντ Κάμερον, ακολούθησε στο Λίβερπουλ η συνέντευξη τύπου της ανεξάρτητης επιτροπής που πραγματοποίησε την έρευνα για τα τραγικά γεγονότα του Χιλσμπορο. Οπως δήλωσε μέλος της επιτροπής πιθανολογείται πως 41 άνθρωποι θα μπορούσαν να είχαν γλιτώσει τον θάνατο, αν είχαν γίνει οι κατάλληλες ενέργειες. 

Οπως προκύπτει απο την αναφορά 400 σελίδων που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν απο λίγο οι οπαδοί της Λίβερπουλ όχι μόνο δεν είχαν ευθύνη για την τραγωδία, αλλά δεν είχαν και κάποια συμμετοχή στα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατο 96 ανθρώπους.  Παρ'όλα αυτά οι αρχές προσπάθησαν να ρίξουν την ευθύνη στους οπαδούς, ενώ όπως εξήγησαν τα μέλη της επιτροπής είναι θέμα των δικαστικών αρχών πια το αν θα ασκηθούν ποινικές διώξεις με βάση τα ευρήματα της έρευνας. 

O επίσκοπος του Λίβερπουλ Τζειμς Τζόουνς ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της επιτροπής επεσήμανε πως έγιναν ξεκάθαρα επιχειρησιακά λάθη αμέσως μετά την τραγωδία,  ενώ αποκάλυψε πως οι οικογένειες των θυμάτων δήλωσαν πως για πρώτη φορά αισθάνθηκαν πως κάποιος τους έλαβε σοβαρά υπόψη και τους άκουσε πραγματικά.

Παρακάτω  μπορείτε να διαβάσετε την αναφορά.

HIP Report

Διαβάστε ακόμα:

Tώρα θυμήθηκε τη «συγγνώμη» η Σέφιλντ!

«Οι οικογένειες είχαν δίκιο»

Ζήτησε συγγνώμη ο ΜακΚένζι!

Η επίσημη ανακοίνωση της Λίβερπουλ

Η αντίδραση του Τζέραρντ για τις αποκαλύψεις