Όλη η αλήθεια για το Χίλσμπορο (video)

Με ένα άκρως αποκαλυπτικό βίντεο άρχισε η πιο σημαντική εβδομάδα για τη φίλαθλη κοινότητα της Λίβερπουλ, με το «BBC» να προβάλει το δικό του ντοκιμαντέρ για την τραγωδία του Χίλσμπορο. Αποκλειστική συνέντευξη με τον Χάρι Άρνολντ, το δημοσιογράφο της «Sun», ο οποίος έγραψε το –κατάπτυστο για τους οπαδούς των «reds»- επίμαχο άρθρο.



Όλη η αλήθεια για το Χίλσμπορο (video)

Ακόμη και σήμερα, 23 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, αρκετοί οπαδοί της Λίβερπουλ δεν αγοράζουν τη «Sun», ενώ σε αρκετά σημεία της πόλης δεν πωλείται η συγκεκριμένη εφημερίδα.

Στις 19 Απριλίου 1989, λίγες ημέρες μετά τα όσα συνέβησαν στο Χίλσμπορο και οδήγησαν στο θάνατο 96 οπαδών των «reds», η αγγλική εφημερίδα κυκλοφόρησε με εξώφυλλο «The Truth» και κεντρικό άρθρο, στο οποίο ανέφερε πως αρκετοί οπαδοί της Λίβερπουλ σκύλευσαν τους νεκρούς φιλάθλους.

Για πρώτη φορά, ο συντάκτης του επίμαχου άρθρου μίλησε για το τι συνέβη τότε, στο ντοκιμαντέρ του «BBC», το οποίο προβλήθηκε την Κυριακή το βράδυ μόνο στη Β. Αγγλία.

«Η ανάμειξή μου άρχισε 4 ημέρες μετά τα όσα έγιναν. Όταν ένας ισχυρισμός υπάρχει πρέπει να τον αναφέρεις και να δίνεις τη δυνατότητα στην άλλη πλευρά να απαντήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Άρνολντ, και στη συνέχεια αναφέρεται στους υπότιτλους που χρησιμοποίησε: «Πάντα ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ δύσκολο να ξέρεις εάν οι ισχυρισμοί ήταν αληθείς, εν μέρει αληθείς ή εντελώς ψευδείς. Εγώ απλά τους κατέγραψα». Μάλιστα, ο Άρνολντ ισχυρίζεται πως οι πηγές του ήταν τα πρακτορεία ειδήσεων, ενώ δεν παραλείπει να πει πως ο τίτλος «The Truth» δεν ήταν δικός του!

Στις τάξεις των οπαδών της Λίβερπουλ επικρατεί ενθουσιασμός για την παραγωγή του «BBC» στο «Searching for Truth», όπως τιτλοφορείται η εκπομπή, αν και υπάρχουν επικριτικές φωνές για το γεγονός πως αυτή δεν προβλήθηκε σε όλη την αγγλική επικράτεια. Όλα αυτά την ώρα που η στιγμή για τη δικαίωση των οικογενειών των θυμάτων πλησιάζει. Την Τετάρτη, στον Καθεδρικό Αγγλικανικό Ναό της πόλης, θα συγκεντρωθούν οι συγγενείς των άτυχων οπαδών για τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της ανεξάρτητης Αρχής. Διαβάστε εδώ σε ποιες ερωτήσεις θα απαντά το πόρισμα.

Δείτε όλο το ντοκιμαντέρ του «BBC», το οποίο αρχίζει μετά το 4ο λεπτό, παρακάτω, και την επίμαχη συνέντευξη στο 19:36.


BBC Hillsborough - Searching for Truth από dm_504d1dd58a163