Η υπέρβαση που δεν ήρθε ποτέ

Όταν η εθνική ομάδα της Αγγλίας επέστρεψε αποτυχημένη από τη Ν.Αφρική το 2010, ο Φάμπιο Καπέλο πήρε την εντολή για ανανέωση. Αυτή ήρθε, ο ίδιος έφυγε, πρόσωπα και προσέγγιση στόχων άλλαξαν όμως ένα πράγμα μάλλον αποτελεί κακή συνήθεια. Η αδυναμία στην υπέρβαση.



Η υπέρβαση που δεν ήρθε ποτέ

Η αποστολή της Εθνικής Αγγλίας δέχθηκε τους πρώτους τριγμούς με τον αποκλεισμό του Ρίο Φέρντιναντ από αυτήν. Ο αγγλικός Τύπος στήριξε τον Ρόι Χότζον χωρίς να δώσει έκταση στο θέμα και μόλις αυτό ξεπεράστηκε, ήρθαν τα προβλήματα τραυματισμών.

Έξω ο Φρανκ Λάμπαρντ, έξω ο Γκάρι Κέιχιλ. Υπήρχε και η τιμωρία των δύο αγωνιστικών για τον Γουέιν Ρούνεϊ οπότε ο πήχης κατέβηκε από μόνος του αν και όλα έδειχναν ότι ολόκληρη η φίλαθλη Αγγλία, εκεί θα το οδηγούσε.

Τα φιλικά προετοιμασίας, φανέρωσαν μια συμπαγή ομάδα. Ένα σύνολο, το οποίο έδειχνε να έχει αποκτήσει πολύ νωρίς την ταυτότητα του προπονητή του. Με τον Γιανγκ στο ένα φτερό και τον Πάρκερ σε ρόλο σκουπίζω τα πάντα στο κέντρο,  η Αγγλία έδειχνε σοβαρό πρόσωπο.

Το τουρνουά ξεκίνησε και απέναντι στην ταχύτατη Γαλλία, ο Τζέραρντ και η παρέα του απέκτησαν αυτοπεποίθηση. Το ματς με τη Σουηδία δημιούργησε προσδοκίες. Δεν ήταν μόνο η κεφαλιά του Κάρολ στη συνεργασία που έμοιαζε βγαλμένη από προπόνηση της Λίβερπουλ. Δεν ήταν μόνο η είσοδος του Γουόλκοτ και το γκολ που σημείωσε ο «κανονιέρης» λίγο αργότερα, το οποίο σου έδειχνε ένα εξαιρετικό αγγλικό momentum. Δεν ήταν το γκολ-τακουνάκι του Γουέλμπεκ, το οποίο χάρισε τελικά τη νίκη.Ήταν η παρουσία της Αγγλίας στο χορτάρι. Αυτοπεποίθηση στο φουλ, δυναμισμός, σχέδιο και τακτική. Λύσεις και επιλογές από τον Χότζον. Η Αγγλία όμως δεν πάτησε πάνω σε αυτή την εμφάνιση, ίσως γιατί δεν ήθελε να αυξήσει τις προσδοκίες.

Αντιμετώπισε τους Ουκρανούς την 3η αγωνιστική με πλάνο ίδιο με αυτό της 1ης αγωνιστικής. Ήρθε το γκολ από τον Ρούνεϊ στην επιστροφή του και όλοι έμειναν ικανοποιημένοι από το μηδέν στην άμυνα.

Όταν όμως ήρθε η ώρα να βρει απέναντί της μια βαριά φανέλα, εμφανίστηκαν τα σκούρα. Η ήττα στα πέναλτι σίγουρα αφαιρεί τις όποιες ευθύνες αλλά ποιος είναι αυτός ακόμη και μέσα στην ομάδα, που θεωρεί ότι η αγγλική ομάδα άξιζε να πάρει την πρόκριση με την εικόνα που έδειξε.Η Αγγλία για μια ακόμη φορά έχασε τον στόχο της. Όχι της κατάκτησης ενός τουρνουά αλλά αυτόν της υπέρβασης, η οποία δεν ήρθε εκεί που έπρεπε.