Κατάρα... δίχως ξόρκι

Σε ποιον να το πει και να μην την πιστέψουν; Άντεξε 120 λεπτά στο «σφυροκόπημα» της Ιταλίας, πίστεψε στο όνειρο, αλλά αυτό έγινε ξανά εφιάλτης! Η κατάρα των πέναλτι συνεχίστηκε και στο Euro 2012 για την Αγγλία που ηττήθηκε 4-2 στα πέναλτι (0-0 σε 120 λεπτά) και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση από την προημιτελική φάση.



Κατάρα... δίχως ξόρκι

Τέτοια μέρα, πριν από 8 χρόνια, στα γήπεδα της Πορτογαλίας, η Αγγλία αποχαιρετούσε την ίδια διοργάνωση, στην ίδια φάση, με ήττα και πάλι στα πέναλτι, αλλά από τους διοργανωτές.

Η ιστορία, επαναλαμβάνεται συνεχώς για τα «τρία λιοντάρια» όταν το αποτέλεσμα του παιχνιδιού κρίνεται στην ψυχοφθόρα διαδικασία και η κατάρα για τους Άγγλους, δείχνει να μην έχει κανένα ξόρκι.

Εκπληκτικός ο Πίρλο από πλευράς «σκουάντρα ατζούρα» που έσπασε το… κοντέρ σε τελικές φάσεις, σκληροτράχηλη η αμυντική τετράδα της ομάδας του Χότζον που δύσκολα επέτρεπε στους Ιταλούς να δημιουργήσουν κλασσικές ευκαιρίες. Δύο δοκάρια για τους νικητές, από τους Ντε Ρόσι και Ντιαμάντι.

Μοιραίοι για τους Άγγλους οι δύο… Άσλεϊ, αφού ο Γιάνγκ και ο Κόουλ έχασαν τα πέναλτι στη «ρώσικη ρουλέτα».

Α’ ημίχρονο:

Μονάχα ένας… Θεός ξέρει πώς και γιατί το πρώτο ημίχρονο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Κιέβου ολοκληρώθηκε χωρίς τέρματα. Έστω κι αν η Αγγλία ήταν η πρώτη που «καρδιοχτύπησε» με το εκπληκτικό σουτ του Ντε Ρόσι μόλις στο 2ο λεπτό, με τη μπάλα να σταματάει στο δεξί δοκάρι του Χαρτ έχοντας φύγει με εκπληκτικά φάλτσα από το αριστερό πόδι του ποδοσφαιριστή. Η ομάδα του Χότζον κυρίως περίμενε τους Ιταλούς και έδωσε χώρους στη «σκουάντρα ατζούρα», αλλά θα μπορούσε να την έχει πληγώσει ένα μόλις λεπτό μετά την ευκαιρία του Ντε Ρόσι! Ο Γκλεν Τζόνσον, έχοντας προηγουμένως αλλάξει ωραία τη μπάλα έξω από την περιοχή, έγινε αποδέκτης της σέντρας που έβγαλε ο Μίλνερ από δεξιά και «φάτσα» με τον Μπουφόν, νικήθηκε στο δεξί σκαφτό σουτ που δοκίμασε!

Ο Χότζον αντιλήφθηκε πως τελικά, η συμβουλή αποφυγής του φόβου απέναντι στην Ιταλία έπρεπε να γίνει πράξη. Έτσι, έδωσε εντολή στους ποδοσφαιριστές του να πιέσουν και αυτοί το έκαναν, κερδίζοντας ακόμη μια καλή ευκαιρία με την καρφωτή κεφαλιά του Ρούνεϊ από σέντρα του Γκλεν Τζόνσον στο 14’. Με την πάροδο του πρώτου εικοσαλέπτου, η Ιταλία κυριάρχησε στο γήπεδο, υποχρέωσε τα «τρία λιοντάρια» να οπισθοχωρήσουν κι αν ο Μάριο Μπαλοτέλι ήταν λίγο πιο γρήγορος, οι Πίρλο και Μοντολίβο θα είχαν κερδίσει όλες τις εντυπώσεις. Από δικές τους εκπληκτικές μπαλιές, ο φορ της Μάντσεστερ Σίτι πρώτα είδε τον Τέρι να κοντράρει τη λόμπα που έκανε μπροστά από τον Χαρτ στο 25’ κι έπειτα τον Άγγλο πορτιέρο να του λέει όχι σε πλάγιο δυνατό σουτ με το δεξί! Ο Μπαλοτέλι έχασε και την τελευταία εξαιρετική ευκαιρία των Ιταλών, όταν λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους δεν πρόλαβε την κεφαλιά – πάσα του Κασάνο για να «εκτελέσει» και ο Λέσκοτ απομάκρυνε σε κόρνερ.

Β’ ημίχρονο:

Ο… άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου που θέλει την ομάδα που χάνει ευκαιρίες να δέχεται τελικά το γκολ θα ήταν το μοναδικό που θα μπορούσε να «παρηγορήσει» την Αγγλία! Η «σκουάντρα ατζούρα» συνέχισε να χάνει τις ευκαιρίες με το… τσουβάλι, ξεκινώντας από το 48’, όταν ο Ντε Ρόσι ολομόναχος μέσα από την περιοχή κι έπειτα από γέμισμα σε απομάκρυνση από κόρνερ, σούταρε με τη μια και είδε τη μπάλα να περνάει δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Χαρτ. Λίγο αργότερα, ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Σίτι θα απέκρουσε το μακρινό σουτ του ίδιου παίκτη, το γυριστό από κοντινή απόσταση του Μπαλοτέλι και θα έβλεπε τον Μοντολίβο να σουτάρει άουτ στο δεύτερο «ριμπάουντ»… Οι Λέσκοτ και Τέρι ήταν εξαιρετικοί στα αμυντικά τους καθήκοντα και στα man to man, αλλά δεν αρκούσε μονάχα η δικής τους συμβολή για να έρθει κάτι καλό για την Αγγλία.Οι Πίρλο και Μοντολίβο είχαν πάρει τη νίκη στη μάχη της μεσαίας γραμμής απέναντι στους Τζέραρντ και Πάρκερ και η Αγγλία θα έβρισκε λύση μονάχα από αντεπίθεση ή από κάποια στημένη φάση.

Η καλύτερη ευκαιρία, πάντως, στο δεύτερο ημίχρονο για τα «τρία λιοντάρια» ήρθε από το σουτ του Γιάνγκ που στο 65’ είδε τη μπάλα να στρώνεται στο δεξί του πόδι μέσα στην περιοχή, αλλά η κόντρα στους Ιταλούς απέφερε ένα ανεκμετάλλευτο κόρνερ. Η κακή… μέρα των Ρούνεϊ και Γουέλμπεκ έφερε τον Κάρολ στην επίθεση, ο Γουόλκοτ προσπάθησε να δώσει ταχύτητα από δεξιά και όσο περνούσε η ώρα, ο Γιάνγκ έδειχνε να ξυπνάει περισσότερο. Κανείς δεν είχε να χάσει τίποτα και οι ποδοσφαιριστές του Ρόι Χότζον πίστεψαν στο… θαύμα – βάσει της εικόνας του αγώνα – κερδίζοντας μέτρα στο γήπεδο στα τελευταία λεπτά. Στο 89ο λεπτό, ο Νοτσερίνο έφτασε κοντά στο λυτρωτικό γκολ, όμως ξανά η αγγλική άμυνα, αυτή τη φορά με τον Γκλεν Τζόνσον είχε τον τελευταίο λόγο.  Στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων, ο Γουέιν Ρούνεϊ πήγε να… σπάσει καρδιές όταν από την «καρδιά» της περιοχής έπιασε το ψαλιδάκι, αλλά έστειλε τη μπάλα άουτ και το ματς στην παράταση…

Παράταση:

Στον έξτρα χρόνο, η Αγγλία μπήκε πιο δυνατά… απ’ ότι εμφανίστηκε σε ολόκληρο το 90λεπτο που είχε προηγηθεί! Με τον Άντι Κάρολ να κατεβάζει πλέον πιο εύκολα τη μπάλα, να τη μοιράζει σε Ρούνεϊ και Γουόλκοτ και οι τρεις τους να προσπαθούν να βγάλουν… το φίδι από την τρύπα, με τη βοήθεια και του Γιάνγκ από αριστερά, τα «λιοντάρια» έδειξαν πως είναι ακόμη ζωντανά! Η Ιταλία, από το πουθενά στην παράταση λίγο έλειψε να πετύχει το γκολ που θα «σκότωνε» τους παίκτες του Χότζον, αλλά η σέντρα – σουτ του Ντιαμάντι στο 100’ σταμάτησε στο δοκάρι του Χαρτ.

Οι τελικές προσπάθειες της Ιταλίας συνεχώς αυξάνονταν, ελάχιστες από αυτές υποχρέωναν τον Χαρτ σε επέμβαση και ακόμη λιγότερες προκαλούσαν ανησυχία στα καρέ της Αγγλίας. Η «σκουάντρα ατζούρα» διατηρούσε τον έλεγχο, αλλά οι Τέρι και Λέσκοτ προσπαθούσαν να μην αφήσουν ούτε… μύγα να τους περάσει. Στη μοναδική στιγμή που έγινε αυτό, ο Νοτσερίνο σκόραρε με κεφαλιά έχοντας βγει στην πλάτη της άμυνας, αλλά υποδείχθηκε σε θέση οφσάιντ και το γκολ σαφώς δεν μέτρησε. Το 0-0 έμεινε και στα 120 λεπτά του αγώνα και τα πέναλτι ήταν αυτά που θα έκριναν τον νικητή και την παρουσία του στα ημιτελικά του Euro 2012…

Πέναλτι:

Η παράδοση, τελικά, συνεχίζεται. Η Αγγλία βλέπει τον χειρότερό της εφιάλτη να ζωντανεύει κάθε φορά που το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού κρίνεται από τα εννέα μέτρα. Σε εκείνη την άσπρη βούλα, η κατάρα δεν έχει κανένα ξόρκι. Το κατάλαβαν οι Γιάνγκ και Κόουλ που αστόχησαν στα δύο δικά τους πέναλτι, για να σβήσουν το όνειρο.

Ακόμη κι αν αυτό ξεκίνησε ιδανικά με τον Στίβεν Τζέραρντ που απάντησε στην εύστοχη εκτέλεση του Μπαλοτέλι και οι Άγγλοι είδαν τον Μοντολίβο να αστοχεί, η ιστορία θα έγραφε ξανά πως τα «τρία λιοντάρια» αποκλείστηκαν στα πέναλτι. Ο Ρούνεϊ έμεινε να σκοράρει χωρίς αντίκρισμα, ενώ από την Ιταλία οι Πίρλο, Νοτσερίνο και Ντιαμάντι έστειλαν τη μπάλα στα δίχτυα και την ομάδα του Πραντέλι στα ημιτελικά.


England 0-0 Italy - Pen 2-4 (Euro 2012 - Quarter... από fasthighlights-2012

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Αγγλία (Χότζον): Χαρτ, Τέρι, Λέσκοτ, Τζόνσον, Κόουλ, Τζέραρντ, Γιανγκ, Μίλνερ (61’ Γουόλκοτ), Πάρκερ (94’ Χέντερσον), Ρούνεϊ, Γουέλμπεκ (61’ Κάρολ)

Στον πάγκο: Γκριν, Μπάτλαντ, Κέλι, Μπέινς, Τζόουνς, Γιαγκέλκα, Ντάουνινγκ, Τσάμπερλεϊν, Ντεφό

Ιταλία (Πραντέλι): Μπουφόν, Μπαλτζαρέτι, Αμπάτε (90+1’ Μάτζιο), Μπαρτζάλι, Μπονούτσι, Μαρκίζιο, Ντε Ρόσι (80’ Νοτσερίνο), Μοντολίβο, Πίρλο, Μπαλοτέλι, Κασάνο (78’ Ντιαμάντι)

Στον πάγκο: Σιρίγκου, Ντε Σανκτίς, Ογκμπόνα, Μότα, Τζιακερίνι, Ντι Νατάλε, Μπορίνι, Τζιοβίνκο, Κιελίνι