The Manchester Derby: Όταν «μάτωσε» η καρδιά του Λόου… (vid)

Πώς είναι να σκοράρεις κόντρα στην αγαπημένη σου ομάδα; Μάλλον, πώς είναι να καταδικάζεις σε υποβιβασμό με δικό σου γκολ τον σύλλογο που έχεις υπηρετήσει επί μια δεκαετία και έχεις αναπτύξει σχέση λατρείας; Ο Ντένις Λόου ξέρει. Και κάθε ντέρμπι του Μάντσεστερ, του θυμίζει τη μέρα που «μάτωσε» η καρδιά του για τη Γιουνάιτεντ…



The Manchester Derby: Όταν «μάτωσε» η καρδιά του Λόου… (vid)

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο σκόρερ στην ιστορία της εθνικής ομάδας της Σκωτίας (μαζί με τον Κένι Νταλγκλίς) και για έναν παίκτη που έγραψε χρυσές σελίδες στην ιστορία με την φανέλα των «κόκκινων διαβόλων».

Ωστόσο ένα παιχνίδι της μοίρας έφερε τον Ντένις Λόου πρωταγωνιστή στην πιο μαύρη σελίδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αφού ήταν αυτός που την έστειλε στην δεύτερη κατηγορία της Αγγλίας, τον Απρίλη του 1974, με γκολ από τακουνάκι.

Μιλώντας στον Χρήστο Σωτηρακόπουλο, πριν από περίπου έναν χρόνο, είχε πει πως: «Ήταν ένα ματς που δεν θα ξεχάσω ποτέ». Και πώς να το κάνει άλλωστε; Έστειλε στα… τάρταρα της – τότε – β’ κατηγορίας της Αγγλίας, την ομάδα που του είχε φερθεί άψογα (μέχρι το καλοκαίρι του 1973) και την είχε αγαπήσει όσο καμία άλλη στη ζωή του.

Τον Απρίλιο του 1974 και με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, η μοίρα τον ανάγκασε να αγωνιστεί κόντρα στη Γιουνάιτεντ, στο τελευταίο παιχνίδι εκείνης της αγωνιστικής περιόδου. Στο 81ο λεπτό σκοράρει με τακουνάκι. Η πορεία της μπάλας μέχρι τα δίχτυα, σταματάει το χρόνο… Ο Λόου αντιλαμβάνεται εκείνη τη στιγμή τι έχει γίνει. Έχει στείλει τους «κόκκινους διαβόλους» στη δεύτερη κατηγορία. Δεν έχει το κουράγιο να πανηγυρίσει. Με δυσκολία περπατάει για να επιστρέψει στο μισό γήπεδο της Σίτι και να συνεχιστεί το παιχνίδι. Ο πόνος, αβάσταχτος…

Αποχωρώντας από το γήπεδο, ακόμη δεν μπορούσε να καταλάβει τη σημασία του τέρματος που σημείωσε. Αν μπορούσε, θα γύριζε το χρόνο πίσω. Κανείς δεν το είχε καταφέρει μέχρι τότε και ο Λόου έζησε με το βάρος της ευθύνης για το γκολ που είχε πετύχει. Είναι σχεδόν βέβαιο πως αν τον ρωτήσει κάποιος για εκείνη τη στιγμή, δεν θα πάρει την απάντηση πως «έπραξα ό,τι ήταν καλύτερο για την ομάδα μου εκείνη τη στιγμή». Θα πει ότι μετανιώνει κάθε φορά που έρχεται στο μυαλό του εκείνη η μέρα, εκείνο το λεπτό, εκείνο το γκολ.

Ο Ντένις Λόου έπαιξε σε 309 παιχνίδια με τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σκοράροντας 171 γκολ ενώ στη Σίτι σκόραρε 30 φορές σε 68 ματς, αγωνιζόμενος πάντως σε δύο περιόδους, 1960-1961 και 1973-1974.

Δείτε το βίντεο με το γκολ του Ντένις Λόου κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:


Το γκολ του Ντένις Λόου κόντρα στη Γιουνάιτεντ από axristone