God save the...team!

Την ίδια ώρα που το ΕΙΡΕ πανηγυρίζει την πρόκριση στην τελική φάση του Ευρωπαικού Πρωταθλήματος, η Βόρεια Ιρλανδία όχι μόνο  βρίσκεται σε αναζήτηση ομοσπονδιακού τεχνικού μετά την παραίτηση του Νάιτζελ Γουόρθινγκτον αλλά καλείται να δώσει λύση σε εσωτερικά προβλήματα, ξεκινώντας από τον εθνικό ύμνο.



God save the...team!

Η Βόρεια Ιρλανδία υπήρξε ανέκαθεν πεδίο ταραχών, καθώς η συνύπαρξη των προτεσταντών και των καθολικών υπήρξε δύσκολη και τα επεισόδια μεταξύ τους μόνο σπάνιο φαινόμενο δεν ήταν. Και το ποδόσφαιρο φυσικά δεν μπορούσε να μείνει έξω από την κόντρα αυτή.

Προσπάθειες για να έρθουν πιο κοντά οι δυο πλευρές μέσω του ποδοσφαίρου έχουν γίνει, όμως δεν φαίνεται να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς οι καθολικοί παίκτες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη Βόρεια Ιρλανδία προτιμούν το «ασφαλές» περιβάλλον της εθνικής ομάδας του ΕΙΡΕ για να αγωνιστούν.    

Ενδεχομένως σημαντικό ρόλο στην απόφαση τους αυτή να παίζει και η διαφορά στην ποιότητα των δυο ομάδων η οποία αποτυπώνεται πολύ χαρακτηριστικά και στη βαθμολογία της ΦΙΦΑ.  Το ΕΙΡΕ βρίσκεται στην 21η θέση, ενώ η Β.Ιρλανδία που αναζητά απο 1986 την πρόκριση σε τελική φάση διοργάνωσης,  κατέβηκε στην 89η.  

Βέβαια και  ο φόβος για τους προτεστάντες που αποτελούν την πλειοψηφία σε αυτό το κομμάτι γης παίζει το ρόλο του.  Το παράδειγμα του (καθολικού) Νιλ Λένον που αν και αρχηγός της Βορείου Ιρλανδίας αποδοκιμάστηκε από  τους οπαδούς της εθνικής ομάδας αλλά και δέχθηκε απειλές για την ζωή λίγο μετά την μετακίνηση του στην Σέλτικ και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, παραμένει  χαρακτηριστικό. 

Από την άλλη,  δεν είναι λίγοι οι καθολικοί ποδοσφαιριστές που δεν δέχονται να αγωνιστούν για μια ομάδα που χρησιμοποιεί ως ύμνο της εκείνο του Ηνωμένου Βασιλείου , το «God save the queen». 

Η Σκωτία και η Ουαλία που επίσης είναι μέλη του Ηνωμένου Βασιλείου χρησιμοποιούν δικό τους εθνικό  για πολιτικούς και εθνικούς λόγους στους διεθνείς αγώνες ποδοσφαίρου, ράγκμπι και οπουδήποτε μετέχουν μεμονωμένα.   Για πρώτη φορά, αυτό που συζητήθηκε δειλά στην αρχή, φαίνεται να επανέρχεται πιο δυναμικά στην ατζέντα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδία της Β.Ιρλανδίας και δεν είναι άλλο από την αλλαγή του εθνικού ύμνου.  Περιθώρια για την απώλεια ποδοσφαιριστών (που επιλέγουν το ΕΙΡΕ) δεν υπάρχουν και αν ένας νέος  εθνικός ύμνος μπορεί να δώσει λύση τότε το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί άμεσα, υποστηρίζει ο Πολ ΜακΒι, παλιός άσος της Βόρειας Ιρλανδίας. 

«Νόμιζα πως δεν ήταν σπουδαίο θέμα, αλλά θεωρώ πως τους τέσσερις τελευταίους μήνες  έχει γίνει» τόνισε ο Τζέρι Αρμστρονγκ σκόρερ της Βορείου Ιρλανδίας στην αλησμόνητη  νίκη επι της διοργανώτριας  Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982.

Σε ρεπορταζ που πραγματοποίησε το  Sky News πριν τον αγώνα μεταξύ της Κλίφτονβιλ (που εκπροσωπεί τους καθολικούς)  και της Γκλεντόραν (που υποστηρίζεται από τους προτεστάντες)  σχετικά με την κατάργηση του “God save the queen» ως εθνικού ύμνου της Βορείου Ιρλανδίας, οι απαντήσεις δεν ήταν τόσο διχασμένες όσο θα πίστευε κάποιος.

Δεν ήταν λίγοι οι οπαδοί της Γκλεντόραν που υποστήριξαν πως θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ένας άλλος ύμνος όπως συμβαίνει και στους αγώνες της Κοινοπολιτείας όπου η Βόρεια Ιρλανδία χρησιμοποιεί  το «Londonderry Air». 

«Η Βόρεια Ιρλανδία έχει ήδη χάσει μια γενιά οπαδών. Το θέμα είναι αν θέλουμε να χάσουμε και άλλες» σημείωσε ένας οπαδός.