Ο ταλαντούχος κ. Κροένκε

Μιλά σπάνια, αλλά όταν το κάνει φροντίζει οι παρεμβάσεις του να είναι καταλυτικές. Ο Σταν Κροένκε, ο οποίος κινεί τα νήματα στην Άρσεναλ, βρίσκεται στην Αγγλία για τα θέματα των Λονδρέζων και το england365.gr σας παρουσιάζει τις άγνωστες πτυχές της ζωής του ιδιοκτήτη των «κανονιέρηδων».



Ο ταλαντούχος κ. Κροένκε

Η συνέντευξή του στη «Daily Telegraph» είναι το θέμα της ημέρας στην Αγγλία, με τον Αμερικανό επιχειρηματία να εκφράζει την στήριξή του στον Αρσέν Βενγκέρ και -ουσιαστικά- να δίνει τέλος στα όσα ακούγονται για πιθανή απομάκρυνση του Αλσατού τεχνικού.

Ποιος, όμως, είναι ο Σταν Κροένκε;

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μόρα, ένα χωριό στο Μιζούρι, με -μόλις- 23 κατοίκους. Το όνομά του Ίνος Στάνλεϊ Κροένκε, με το Σταν να καθιερώνεται από τα παιδικά του χρόνια. «Οι παππούδες μου ζούσαν στο χωριό και το ίδιο αποφάσισαν να κάνουν και οι γονείς μου. Όλοι οι άνθρωποι που αποτελούσαν το περιβάλλον μου ήταν αυτοδημιούργητοι», τονίζει ο ίδιος και λέει με νόημα ότι ξέρει καλά «την αξία που έχει και ένα δολάριο».

Ο Κροένκε γνωρίστηκε με τη σύζυγό του, Αν, και αμέσως αποφάσισαν ότι θα ζήσουν μαζί. Ωστόσο, αυτή η επιλογή τους δεν άλλαξε μόνο την προσωπική τους ζωή, αλλά και την επαγγελματική πορεία του ιδιοκτήτη της Άρσεναλ. Ο πατέρας και ο θείος της συζύγου του είχαν μια μικρή επιχείρηση λιανικού εμπορίου, η οποία στη συνέχεια εξελίχθηκε σε μια από τις εταιρείες-κολοσσούς στις ΗΠΑ. Πεθερός του Κροένκε είναι ο συνιδρυτής της Wall-Mart, με το μέγεθος της «προίκας» που πήρε να φιγουράρει σε αφιερώματα του περιοδικού «Forbes».


Τα πρώτα επαγγελματικά βήματα

Τις περισσότερες φορές, οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες ξεκινούν από τα χαμηλά πατώματα και καταφέρνουν να φτάσουν στην κορυφή των επιχειρηματικών λόμπι. Και το ίδιο ισχύει και για τον ιδιοκτήτη της Άρσεναλ, αφού άρχισε -κυριολεκτικά- από τα πατώματα.

Η πρώτη δουλειά του Κροένκε ήταν να σφουγγαρίζει πατώματα ενώ, στον ελεύθερό του χρόνο, κρατούσε τα λογιστικά βιβλία του πατέρα του, ο οποίος δεν είχε τελειώσει καν το σχολείο. «Πέτυχα στο real estate, στο εμπόριο και στην ανάπτυξη πολυκαταστημάτων», δηλώνει ο ίδιος, με την περιουσία του να ανέρχεται πλέον στα 2,1 δισεκατομμύρια λίρες.

Όσο για την αγάπη του για τα σπορ, ο Κροένκε είχε από μικρό παιδί έφεση στον αθλητισμό -και όχι από την επιχειρηματική πλευρά-. Στο σχολείο έπαιζε μπάσκετ, μπέιζμπολ, ενώ ασχολήθηκε και με τον στίβο. Αργότερα, μπήκε στη ζωή του το επιχειρηματικό δαιμόνιο και -πλέον- έχει στην κατοχή του μετοχές των Σεντ Λούις Ραμς (ράγκμπι), Ντένβερ Νάγκετς (μπάσκετ), Κολοράντο Ράπιντς (ποδόσφαιρο), Κολοράντο Άβαλανς (χόκεϊ), Κολοράντο Μάμοθ (λακρός) και φυσικά η Άρσεναλ.