Αποζημιώσεις για τη Bloody Sunday

Την απόφαση να αποζημιώσει τις οικογένειες των θυμάτων της «Ματωμένης Κυριακής» πήρε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σαράντα χρόνια μετά τα τραγικά γεγονότα.



Αποζημιώσεις για τη Bloody Sunday

Με σημερινή του ανακοίνωση το υπουργείο παραδέχεται τα λάθη των στρατιωτικών δυνάμεων, οι οποίες άνοιξαν πυρ κατά καθολικών διαδηλωτών που έπαιρναν μέρος σε πορεία στο Ντέρι της Βορείου Ιρλανδίας στις 30 Ιανουαρίου 1972. Συνολικά 14 άνθρωποι κυρίως νεαρής ηλικίας έχασαν την ζωής τους.

Αν και το αρχικό πόρισμα της έρευνας έριχνε ευθύνες στους διαδηλωτές, σύμφωνα με νέα αναφορά το 2010, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά τους στρατιώτες οι οποίοι έδρασαν χωρίς να προκληθούν. Μάλιστα όπως αποκαλύφθηκε, πολλοί στρατιώτες έδωσαν ψευδείς αναφορές προκειμένου να δικαιολογήσουν τις πράξεις τους. Η δεύτερη έρευνα που έγινε υπό τον Λόρδο Σέιβιλ διήρκεσε 12 χρόνια (1998-2010)και κόστισε 195 εκατομμύρια λίρες.

Παράλληλα το πόρισμα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τόσο των 14 νεκρούς όσο και εκείνους που τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων.

«Η κυβέρνηση λυπάται βαθύτατα. Είμαστε σε επικοινωνία με τους δικηγόρους των οικογενειών των θυμάτων και θα καταβάλουμε αποζημίωση όπου υπάρχει νομική ευθύνη».

Παρά την επιθυμία της κυβέρνησης Κάμερον, ο οποίος είχε ζητήσει και δημόσια συγγνώμη με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος, να βάλουν ένα τέλος στο θέμα, κάποιες οικογένειες των θυμάτων δεν δείχνουν να ικανοποιούνται με χρηματική αποζημίωση. «Δεν πρόκειται να δεχθούμε τα χρήματα τους. Επιθυμούμε να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι στρατιώτες» ήταν η αντίδραση τους.