Μαρκ Χάουαρντ στο england365.gr: «Δίκαια το παίρνει η Σίτι, η καλύτερη περίοδος της ζωής μου στην Άρσεναλ»

Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που δύσκολα θα γνωρίζει το ελληνικό κοινό, μιας και ο 34άχρονος τερματοφύλακας της Σκάνθορπ, Μαρκ Χάουαρντ, δεν έχει συζητηθεί ποτέ από κάποια ομάδα της χώρας μας. Παρόλα αυτά, έχει πραγματοποιήσει 293 συμμετοχές επί αγγλικού εδάφους! Το england365.gr επικοινώνησε μαζί του και συζήτησε για την φετινή σεζόν, την Πρέμιερ Λιγκ, την Άρσεναλ και το αλησμόνητο παιχνίδι που τον έστειλε στο «Γουέμπλεϊ»...  



Μαρκ Χάουαρντ στο england365.gr: «Δίκαια το παίρνει η Σίτι, η καλύτερη περίοδος της ζωής μου στην Άρσεναλ»

Έχοντας ξεκινήσει την καριέρα του από τις Ακαδημίες της Άρσεναλ, πλέον θεωρείται ένας από τους βασικούς λόγους που η ομάδα του «αγγίζει» την παραμονή της στην τέταρτη κατηγορία. 

Είναι αναμφίβολα ο πιο έμπειρος γκολκίπερ της League Two. Αυτός ήταν άλλωστε και ο βασικός λόγος που η Σκάνθορπ τον επέλεξε να υπερασπιστεί την εστία της, όταν αντιλήφθηκε το κακό της ξεκίνημα, μιας και ο Μαρκ Χάουαρντ αποτέλεσε την τελευταία μεταγραφή της ομάδας του, όντας ακόμη ελεύθερος.

Πριν από την περιπλάνησή του στην συγκεκριμένη κατηγορία, είχε περάσει από Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Μπλάκπουλ, Σεντ Μίρεν, Μπόλτον και Άμπερντιν ενώ η ποδοσφαιρική του καριέρα ξεκίνησε από τις ακαδημίες της Άρσεναλ, δίπλα στον Αρσέν Βενγκέρ.

Ας τον γνωρίσουμε καλύτερα:

Kαλησπέρα Μαρκ. Αρχικά θα θέλαμε να μοιραστείς μαζί μας την άποψη σου για την Premier League.

Η Premier League την φετινή σεζόν είναι ιδιαίτερα συναρπαστική και πολύ πιο ανταγωνιστική, αν εξαιρέσει κανείς την Μάντσεστερ Σίτυ. Η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα ήταν εξαιρετική αμυντικά, πράγμα που τους βοήθησε για να παραμείνουν στην κορυφή. Από την άλλη η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν επίσης καλή στην ανασταλτική της λειτουργία. Οι υπόλοιπες ομάδες αγωνίστηκαν με διαφορετικό στυλ ποδοσφαίρου, λίγο πιο απρόσεκτα, και αυτό τις κάνει εξαιρετικές να τις παρακολουθήσεις. Σίγουρα βοήθησε βέβαια και η απουσία των θεατών λόγω της πανδημίας.

Θεωρείς δηλαδή πως η Μάντσεστερ Σίτυ είναι το καλύτερο σύνολο της κατηγορίας;

Ναι, βεβαίως με διαφορά. Η σεζόν που πραγματοποιούν ο Γκιντογκάν και ο Ντε Μπρόϊνε είναι πραγματικά απίστευτη.

Ποιά είναι η άποψή σου για την Λίβερπουλ; Θεωρείς πως αν δεν είχε όλους αυτούς τους τραυματισμούς θα μπορούσε να διεκδικήσει το πρωτάθλημα;

Η Λίβερπουλ, όπως όλοι ξέρουμε, δυσκολεύτηκε πάρα πολύ από τους τραυματισμούς που της προέκυψαν. Ήταν βασικοί ποδοσφαιριστές της και έχασε πολλά. Παρόλα αυτά πιστεύω πως σε κάθε περίπτωση θα ήταν πολύ δύσκολο να διατηρήσει τον τίτλο, με αυτή την Μάντσεστερ Σίτυ απέναντί της.

Όπως έχουμε δει, ξεκίνησες την ποδοσφαιρική σου καριέρα από τις Ακαδημίες της Άρσεναλ. Τι θυμάσαι από αυτό το διάστημα;

Το διάστημα που ήμουν στην Άρσεναλ ήταν το καλύτερο διάστημα της ποδοσφαιρικής μου καριέρας, δεν θα μπορούσα να ζητήσω κάτι καλύτερο. Γνώριζα βέβαια ότι θα ήταν σχεδόν απίθανο να αγωνιστώ στην πρώτη ομάδα, αλλά προσπαθούσα να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα. Ο Αρσέν Βενγκέρ άλλωστε είναι πανέξυπνος άνθρωπος και θεωρώ πως άλλαξε την Αγγλική νοοτροπία στο ποδόσφαιρο.

Έχοντας παρακολουθήσει λίγο την Σκάνθορπ φέτος, διαπιστώσαμε πως έχεις κρατήσει ανέπαφη την εστία σου στο 1/3 των αγώνων που έχεις αγωνιστεί (31). Ποιές είναι οι εντυπώσεις σου από την απόδοσή σου στην Σκάνθορπ και πώς βλέπεις την πορεία της ομάδας;

Είναι ένας δύσκολος χρόνος στην Σκάνθορπ και ήταν εξαρχής μία πρόκληση για εμένα, την οποία όμως απολαμβάνω. Υπέγραψα αργά στην μεταγραφική περίοδο, όταν η ομάδα βρισκόταν ήδη στην ζώνη του υποβιβασμού. Αλλά πλέον αυτό το έχουμε ανατρέψει, με αποτέλεσμα να είμαστε κοντά στην σωτηρία. Είμαστε μία νέα ομάδα οπότε προσπαθώ να χρησιμοποίησω την εμπειρία μου για να βοηθήσω το σύνολο και τον προπονητή να πάρουμε αποτελέσματα.

Ποιό είναι το καλύτερο παιχνίδι που έχεις αγωνιστεί; Έχεις ξεχωρίσει κάποιο;

Ναι, βεβαίως. Ήταν όταν έπαιζα στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ και αγωνιστήκαμε στα προημιτελικά του FA Cup, διότι ήξερα πως αν κερδίσουμε, θα αγωνιστούμε στο Γουέμπλεϊ, πράγμα που υπήρξε όνειρο μου από τότε που ήμουν παιδί. Εν τέλει η νίκη ήρθε και η μέρα ήταν ξεχωριστή. Επίσης έχω ξεχωρίσει ένα ματς της Άρσεναλ, προς τιμήν του Μάρτιν Κιόουν. Ήμουν 17 και μου είχε ζητηθεί να αγωνιστώ, σε ένα γεμάτο Χάιμπουρι. Ήταν απίστευτο.

Την προηγούμενη εβδομάδα ήρθαμε σε επαφή με τον Ντίμι Κωνσταντόπουλο, τον οποίο πιθανώς γνωρίζεις από την κοινή σας θητεία στις Αγγλικές κατηγορίες. Ένα μήνυμα για αυτόν...

Είναι ένα εξαιρετικό παιδί πρώτα από όλα. Τον γνωρίζω και είχε μία εξαιρετική καριέρα, έχοντας αγωνιστεί σε φανταστικές ομάδες.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ