Το «ραντεβού» της Λίβερπουλ με την Ρεάλ και η ιστορία με τον Τζέραρντ...

Όπως ήταν αναμενόμενο, από την κλήρωση για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ προέκυψαν δυνατά ζευγάρια. Αναμετρήσεις που έχουν γράψει ιστορία στις ευρωπαϊκές βραδιές. Ξεχωρίζει ωστόσο η ιστορία που υπάρχει ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ, με τις δύο ομάδες να έχουν βρεθεί αντιμέτωπες στα ευρωπαϊκά κύπελλα ήδη 6 φορές, έχοντας μοιρασμένα αποτελέσματα, με 3 νίκες για την καθεμιά.   



Το «ραντεβού» της Λίβερπουλ με την Ρεάλ και η ιστορία με τον Τζέραρντ...

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΟΥΕΦΑ και το πρώτο ματς να διεξάγεται στο «Μπερναμπέου», ξυπνούν μνήμες για τους φίλους της Λίβερπουλ, καθώς το παιχνίδι της σεζόν 2014/15 ήταν ορόσημο για τους «Ρεντς» εκείνης της περιόδου. Το τι διαδραματίστηκε εκείνο το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου έπαιξε ρόλο στη μετέπειτα πορεία του μεγάλου αρχηγού, Στίβεν Τζέραρντ. Το σημείο μηδέν που ξεχείλισε το ποτήρι. Ας βάλουμε όμως τα πράγματα σε μια σειρά:

Λίβερπουλ και Ρεάλ Μαδρίτης βρίσκονται στον ίδιο όμιλο εκείνης της σεζόν με τις Βασιλεία και Λουντογκόρετς να συμπληρώνουν την τετράδα. Το πρώτο ματς διεξήχθη στο «Άνφιλντ» απέναντι στη Λουντογκόρετς, με τη Λίβερπουλ να παίρνει το τρίποντο στα τελευταία δευτερόλεπτα του αγώνα με εύστοχο πέναλτι του Στίβεν Τζέραρντ. Η συνέχεια όμως δεν ήταν νικηφόρα, με τις ήττες από τις Βασιλεία εκτός και Ρεάλ Μαδρίτης εντός έδρας να ακολουθούν. 

Μάλιστα το κακό τρίτωσε για την ομάδα του Μπρένταν Ρότζερς και στο «Μπερναμπέου», με τους Μαδριλένους να παίρνουν τη νίκη με σκορ 1-0. Παρόλα αυτά μια απόφαση του Βορειοϊρλανδού τεχνικού ενδεχομένως να επηρέασε τη Λίβερπουλ περισσότερο από τις ήττες κι αυτή ήταν να αφήσει τον Τζέραρντ στον πάγκο. 

Μπορεί ο Άγγλος μέσος να διένυε τότε το 35ο έτος της ηλικίας του, αλλά ως εκείνο το σημείο ήταν βασικός, φορώντας πάντοτε το περιβραχιόνιο του αρχηγού. Παρόλο που μπήκε στον αγωνιστικό χώρο στο 69’, ο Τζέραρντ δεν άντεξε το γεγονός ότι δεν ξεκίνησε στο ματς και όπως ο ίδιος θα δήλωνε αργότερα, αυτή ήταν η στιγμή που σκέφτηκε πως είχε αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο από το σύλλογο. 

Πράγματι, έπειτα από 17 χρόνια στο Μερσεϊσάιντ και 504 συμμετοχές, ο Τζέραρντ έκανε πράξη τη σκέψη του και μετακόμισε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού για λογαριασμό των Λος Άντζελες Γκάλαξι.

Προφανώς ο Τζέραρντ δεν μπορούσε να δεχτεί πως η παρουσία του στον πάγκο θα ήταν πιο ωφέλιμη από την παρουσία στον αγωνιστικό χώρο.

Πάντως, παρά τις ευθύνες που καταλόγισαν στον Μπρένταν Ρότζερς φίλαθλοι και Τζέραρντ, ο ίδιος ο τεχνικός υπεραμύνθηκε της επιλογής του υποστηρίζοντας πως ναι μεν ο αρχηγός της ομάδας ήταν κομβικός παίκτης, ωστόσο θα έπρεπε να γίνει σωστή διαχείριση στο χρόνο συμμετοχής εξαιτίας του δύσκολου προγράμματος μεσούσης της χρονιάς.

Συγκεκριμένα για το παιχνίδι στην Ισπανία και τα όσα έγιναν, ο Ρότζερς προέταξε το γεγονός ότι ακολουθούσε σημαντικό ματς πρωταθλήματος κόντρα στην Τσέλσι και ήθελε να έχει τον Τζέραρντ όσο πιο ξεκούραστο γινόταν. Βέβαια το αποτέλεσμα δεν δικαίωσε τον Ρότζερς (ήττα με 2-1), ενώ δύο μήνες αργότερα ο Τζέραρντ έδειξε εμφανώς τη δυσαρέσκειά του απέναντι στον προπονητή του, όταν σε ματς απέναντι στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρέθηκε ξανά στον πάγκο κι αφού μπήκε στο ημίχρονο ως αλλαγή, αντίκρισε την κόκκινη κάρτα έπειτα από 36 δευτερόλεπτα!

Έκτοτε πολλά έχουν αλλάξει τόσο για τις ομάδες όσο και για τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας. Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε 3 συνεχόμενες φορές το τροπαιο (2015/16-2017/18), νικώντας μάλιστα τη Λίβερπουλ στον τελικό του 2018, ενώ οι «Ρεντς» πήραν τη σκυτάλη και το τρόπαιο την επόμενη κιόλας χρονιά. Όσο για τον Τζέραρντ, ακολουθεί με επιτυχία ως τώρα το δρόμο της προπονητικής ως τεχνικός της Ρέιντζερς και ο Μπρένταν Ροτζερς διατηρεί τη Λέστερ στις ψηλές θέσεις της Πρέμιερ Λιγκ.


Διονύσης Γαλιατσάτος