Ντέρμπι του Μάντσεστερ: Οι 10 αλησμόνητες αναμετρήσεις τους

Προ των πυλών είναι πλέον το ντέρμπι του Μάντσεστερ ανάμεσα σε Γιουνάιτεντ και Σίτι, με την ομάδα του Γκουαρδιόλα να επιδιώκει να συνεχίσει το σερί των 21 διαδοχικών νικών και τους «κόκκινους διαβόλους» να συνεχίζουν την προσπάθεια για το Τσάμπιονς Λιγκ... Ένα ντέρμπι που ιστορικά έχει χαρίσει μοναδικές στιγμές, τις οποίες θυμάται το England365.gr.  



Ντέρμπι του Μάντσεστερ: Οι 10 αλησμόνητες αναμετρήσεις τους

Είναι αναμφίβολα ένα από τα μεγαλύτερα ντέρμπι του αγγλικού ποδοσφαίρου, με τους ρόλους πλέον να έχουν αντιστραφεί και φαβορί για την κατάκτηση τόσο της νίκης όσο και τους πρωταθλήματος να θεωρούνται οι «πολίτες». Τι συνέβαινε όμως παλαιότερα; Ποιες είναι οι πιο εντυπωσιακές αναμετρήσεις του συγκεκριμένου ζευγαριού, είτε από άποψη σκοραρίσματος, είτε βασισμένες σε γεγονότα που έλαβαν χώρα ανάμεσα στις 4 γραμμές του γηπέδου;

Μάν. Γιουνάιτεντ 0-1 Μάν. Σίτι, Απρίλιος 1974

Όταν ο Ντένις Λο σκόραρε με τακουνάκι στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού, δε γνώριζε πως η μοίρα του επιφύλασσε ένα τόσο περίεργο παιχνίδι. Με το γκολ αυτό γινόταν ο άνθρωπος που θα διέκοπτε μια παρουσία 36 χρόνων για τη Γιουνάιτεντ στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας. Κι έτσι έγινε. Η νίκη της Μπέρμιγχαμ επί της Νόριτς στην τελευταία αγωνιστική, οδήγησε τους «κόκκινους διαβόλους» στον υποβιβασμό.

Δεν πανηγύρισε και έγινε αμέσως αλλαγή. Τα έντεκα χρόνια καριέρας στην άλλη πλευρά της πόλης, τα 237 γκολ και οι 404 συμμετοχές με την κόκκινη φανέλα, δικαιολογούσαν απόλυτα την επιλογή του. Άλλωστε είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από την αποχώρηση του.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι δεν κατάφερε να ολοκληρωθεί, αφού οι οπαδοί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, πέντε λεπτά πριν τη λήξη της αναμέτρησης, εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο. Η ομάδα τους ωστόσο είχε πάρει την κάθοδο προς τη δεύτερη κατηγορία, έστω και για ένα χρόνο.

Μάν. Σίτι 5-1 Μάν. Γιουνάιτεντ, Σεπτέμβριος 1989

Με τον καλύτερο τρόπο η Σίτι γιόρτασε την επιστροφή της στην πρώτη κατηγορία. Η Γιουνάιτεντ, στην τέταρτη σεζόν του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, βρισκόταν ακόμα σε μεταβατική περίοδο και υποχρεώθηκε από τους ορμητικούς «πολίτες» σε μία από τις βαρύτερες ήττες της, στις μεταξύ τους αναμετρήσεις.

Ένα γλίστρημα του Γκάρι Πάλιστερ στο πρώτο γκολ και μια εξίσου κακή αμυντική συμπεριφορά στο δεύτερο, επέτρεψαν στον Ντέιβιντ Όλντφιλντ και στον Τρέβορ Μόρλει να δώσουν προβάδισμα δύο τερμάτων στην Σίτι. Την σκυτάλη πήρε ο Ιαν Μπίσαπ, πετυχαίνοντας το πρώτο γκολ του με τη γαλάζια φανέλα. Ένα εκπληκτικό ψαλιδάκι του Μαρκ Χιουζ, δεν μπόρεσε να αποτελέσει κάτι παραπάνω από το γκολ της τιμής, πριν έρθει το δεύτερο τέρμα του Όλντφιλντ και η καρφωτή κεφαλιά του Χίτσφιλντ, για να διαμορφώσουν το τελικό 5-1.

Στην τελική βαθμολογία, μπορεί να βρέθηκαν μία θέση πίσω από τους «κόκκινους διαβόλους» λόγω διαφοράς τερμάτων, ωστόσο στους «πολίτες» έμεινε η αίσθηση πως η σεζόν ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένη, γεγονός που οφείλεται κατά πολύ σε αυτήν την ευρεία νίκη.

Μάν. Γιουνάιτεντ 5-0 Μάν.Σίτι, Νοέμβριος 1994

Άλλη εποχή, άλλη η δυναμικότητα των δύο ομάδων. Τη δεκαετία του ‘90 η διαφορά των συλλόγων του Μάντσεστερ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χαοτική. Σε τέτοιο βαθμό που η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον δεν ηττήθηκε ούτε μία φορά από την συμπολίτισσα εκείνη την δεκαετία.

Οι αναμετρήσεις τους όμως πάντοτε είχαν μεγαλό ενδιαφέρον. Ειδικά, τον Νοέμβριο του 1994, η συνάντησή τους πέρασε στην ιστορία. Οι «κόκκινοι διάβολοι» φιλοδώρησαν με πέντε γκολ την Σίτι, πανηγυρίζοντας την μεγαλύτερη σε έκταση νίκη τους απέναντι στους «πολίτες».

Τα προβλήματα για τους φιλοξενούμενους, τους οδήγησαν να παραταχτούν με τον τέταρτο τερματοφύλακά τους, Σίμον Τρέισι, ο οποίος ίσως πέρασε τη χειρότερη βραδιά της καριέρας του. Με τον Ερίκ Καντονά να βρίσκει δίχτυα, τον Αντρέι Καντσέλσκις να σκοράρει τρις και τον Μαρκ Χιουζ να συμπληρώνει το τελικό σκορ, δικαιολογείται απόλυτα η δήλωση του αρχηγού της Σίτι, Νάιαλ Κουίν: «Είναι η χειρότερη βραδιά μου στο ποδόσφαιρο».

Μάν. Γιουνάιτεντ 1-1 Μάν. Σίτι, Απρίλιος 2001

Την συγκεκριμένη αναμέτρηση ίσως να μην την θυμάται κανείς για το αγωνιστικό της σκέλος, αλλά υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα «ξεκαθαρίσματα λογαριασμών» στην ιστορία του ποδοσφαίρου.

Η διαμάχη ανάμεσα στον Ρόι Κιν και τον Αλφ-Ινγκ Χάλαντ είναι λίγο πολύ γνωστή. Ξεκίνησε το 1997, όταν ο Νορβηγός αγωνιζόταν στην Λιντς, κι όπως είχε εξομολογηθεί ο αρχηγός της Γιουνάιτεντ στην αυτοβιογραφία του «περίμενα αρκετά, αλλά τον χτύπησα σκληρά», ξεκαθαρίζοντας τις όποιες ελάχιστες υποψίες, πως ήταν ατύχημα.

Ο μύθος ωστόσο που επικρατεί μέχρι σήμερα καταρρίπτεται. Δεν τελείωσε αυτό το μαρκάρισμα την καριέρα του Χάλαντ, ο οποίος ολοκλήρωσε και την αναμέτρηση μάλιστα. Μακροχρόνια προβλήματα στο αριστερό του γόνατο και η αδυναμία του να ανταποκριθεί στο χειρουργείο, τον οδήγησαν δύο χρόνια αργότερα στην απόσυρση.

Στο αγωνιστικό κομμάτι που προφανώς πέρασε σε δεύτερη μοίρα, το γκολ του Τέντι Σέριγχαμ από την άσπρη βούλα, ισοφαρίστηκε από τον Στιβ Χάουι στο τέλος του παιχνιδιού.

Μάν. Σίτι 3-1 Μάν. Γιουνάιτεντ, Νοέμβριος 2002

Στην τελευταία σεζόν του Σον Γκόατερ με τη φανέλα της Μάντσεστερ Σίτι, οι «πολίτες» ενισχύθηκαν με τον Νικολά Ανελκά, συνθέτοντας ένα τρομακτικό για τις αντίπαλες άμυνες επιθετικό δίδυμο.

Στο πρώτο ντέρμπι του Μάντσεστερ για τη σεζόν 2002-2003, ο Γάλλος σούπερ σταρ βρήκε δίχτυα, για να έρθει η άμεση απάντηση από τον νυν προπονητή της Γιουνάιτεντ, Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ. Σκορ στα πρώτα οχτώ λεπτά; 1-1! Ήταν η στιγμή που ο 32χρονος σέντερ φορ από τα νησιά των Βερμούδων, ανέλαβε δράση.

Στο 26ο λεπτό ο Γκόατερ εξέθεσε τον Γκάρι Νέβιλ και με ωραίο τελείωμα νίκησε τον Φαμπιέν Μπαρτέζ. Πέντε λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής βρέθηκε το καλοκαίρι του 2002 με το ένα πόδι εκτός ομάδας, έγραψε το τελικό 3-1.

Εν τέλει αποχώρησε το επόμενο καλοκαίρι, όμως είχε φροντίσει να κλείσει ιδανικά τον πενταετή του κύκλο στην Μάντσεστερ Σίτι, βάζοντας φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του, σε ένα από τα τελευταία του ντέρμπι στο Μεϊν Ρόουντ.

Μάν. Γιουνάιτεντ 4-3 Μάν. Σίτι, Σεπτέμβριος 2009

Κατά πολλούς ίσως αποτελεί το κορυφαίο ντέρμπι που διεξήχθη ανάμεσα στις δύο ομάδες του Μάντσεστερ. Από πλευράς θεάματος, καθώς δεν έκρινε κάποιο τίτλο και έλαβε χώρα στις αρχές της σεζόν. Ήταν η πρώτη από τις τέσσερις αναμετρήσεις που έδωσαν οι δύο ομάδες εκείνη την αγωνιστική περίοδο και μνημονεύεται ακόμα λόγω της συναρπαστικής εξέλιξης που είχε.

Η Σίτι είχε ξοδέψει πακτωλό χρημάτων για να προσθέσει στο ρόστερ της τον Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ, τον Λέσκοτ, αλλά και τον πρώην «κόκκινο διάβολο» Κάρλος Τέβεζ. Η μοίρα όμως τον ήθελε να αποχωρήσει με σκυμμένο το κεφάλι στην πρώτη του επίσκεψη στο Ολντ Τράφορντ ως αντίπαλος.

Οι γηπεδούχοι κατάφεραν να πάρουν τρεις φορές το προβάδισμα (2’Ρούνεϊ, 49’ 80’ Φλέτσερ) με τους «πολίτες» να απαντούν ισάριθμες (16’Μπάρι, 52’90’ Μπέλαμι), μέχρις ότου το ματς έφτασε στις καθυστερήσεις. Σε «νεκρό χρόνο», στο 96ο λεπτό, ο Μάικλ Όουεν αξιοποίησε στο έπακρο μια μαγική μπαλιά του Ράιαν Γκιγκς, νικώντας τον Σέι Γκίβεν και γράφοντας το τελικό 4-3. Ήταν το πρώτο του γκολ στο Ολντ Τράφορντ και ίσως το σημαντικότερο που πέτυχε στο διάστημα παραμονής του στη Γιουνάιτεντ.

Ο Μαρκ Χιούζ, έξαλλος με το γεγονός ότι κρατήθηκαν επτά λεπτά καθυστερήσεων, είχε έντονο διάλογο με τον διαιτητή μετά τη λήξη του αγώνα. Δύο μήνες μετά ήρθε η απομάκρυνσή του και αντικαταστάθηκε από τον Ρομπέρτο Μαντσίνι, ο οποίος έγραψε τη δική του ιστορία στο σύλλογο, τρία χρόνια μετά.

Μάν. Γιουνάιτεντ 1-6 Μάν. Σίτι, Οκτώβριος 2011

Ένα πραγματικό σφυροκόπημα, που έδειξε τις διαθέσεις της Σίτι για τη συγκεκριμένη σεζόν που έφτασε στην ίσως πιο δραματική κατάκτηση τίτλου. «Αναμφισβήτητα, η χειρότερη μέρα μου στο κλαμπ» δήλωνε ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά τη λήξη του αγώνα.

Ο Μάριο Μπαλοτέλι πέτυχε τα δύο πρώτα τέρματα, πανηγυρίζοντας με έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς του τρόπους, με το μπλουζάκι «Why Always Me?». Την σκύταλη πήρε ο Σέρχιο Αγουέρο, για να έρθει η στιγμή της αποβολής του Έβανς που άνοιξε το δρόμο για αυτό το ντροπιαστικό σκορ για τους γηπεδούχους. Η ελπίδα που έδωσε το γκολ του Φλέτσερ στο 81’ οδήγησε την Γιουνάιτεντ σε μια κατά μέτωπο επίθεση για να διεκδικήσει ό,τι περισσότερο μπορούσε από το ματς. Το αποτέλεσμα αυτής της μαζικής επίθεσης ήταν ακριβώς το αντίθετο.

Οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλεύτηκαν τους κενούς χώρους και με δύο γκολ του Τζέκο και ένα του Νταβίντ Σίλβα, έγραψαν το τελικό 6-1.

Μάν.Σίτι 1-0 Μάν. Γιουνάιτεντ, Απρίλιος 2012

Η απόσταση οχτώ βαθμών από τη δεύτερη Σίτι, έδιναν την πεποίθηση πως η Γιουνάιτεντ αποτελεί ακλόνητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Όμως η ήττα από τη Γουίγκαν και το θρυλικό 4-4 με την Έβερτον δεν έμειναν ανεκμετάλλευτα από τους «πολίτες». Ροκάνισαν τη διαφορά και έχρισαν το ντέρμπι της 36ης αγωνιστικής, ως αυτό που θα κρίνει τον πρωταθλητή.

Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, δεν κατάφερε να αποσπάσει ούτε την ισοπαλία που θα την διατηρούσε σε θέση οδηγού. Μια κεφαλιά του Βινσέντ Κομπανί στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου χάρισε στην ομάδα του το «πάνω χέρι» στην κούρσα του πρωταθλήματος. 

Η Σίτι νίκησε εκτός έδρας την Νιούκαστλ και ακολούθησε η ακατάλληλη για καρδιακούς επικράτηση επί της ΚΠΡ στις καθυστερήσεις, που έσπασε μια κατάρα 44ων χρόνων, φέρνοντας το πρωτάθλημα. Ωστόσο αυτό το φτωχό σε γκολ ντέρμπι μνημονεύεται ακόμα, ως μία από τις σπουδαιότερες αναμετρήσεις των δύο ομάδων, μιας και έκρινε επί της ουσίας τον πρωταθλητή.

Μάν. Σίτι 2-3 Μάν. Γιουνάιτεντ, Δεκέμβριος 2012

Μόλις επτά μήνες μετά την επεισοδιακή κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Σίτι, η αρμάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον έμοιαζε πιο διψασμένη από ποτέ για να επιστρέψει πίσω στην κορυφή που γκρεμίστηκε απότομα την τελευταία σεζόν.

Η Γιουνάιτεντ βρισκόταν τρεις βαθμούς μπροστά στην βαθμολογία, με την αήττητη Σίτι να καραδοκεί στην δεύτερη θέση. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι ωστόσο, δεν παρουσιάστηκαν οι πολίτες ανάλογοι των περιστάσεων.

Ο Γουέιν Ρούνει, ήδη στο 29ο λεπτό της αναμέτρησης είχε πετύχει δύο τέρματα. Το μέταλλο του πρωταθλητή δεν μπορούσε να αφήσει τη Σίτι χωρίς απάντηση, η οποία μάλιστα ήρθε με εκκωφαντικό τρόπο. Αρχικά μείωσε ο Γιάγια Τουρέ και εν συνεχεία ο Πάμπλο Ζαμπαλέτα, ισοφάρισε για τους «πολίτες», μόλις τέσσερα λεπτά πριν τη λήξη. Αλλά δεν είχε γραφτεί ακόμα ο επίλογος.

Στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων, ένα -μάλλον τυχερό- φάουλ (αφού η μπάλα κόντραρε και άλλαξε πορεία) του Ρόμπιν Φαν Πέρσι, πέρασε από παίκτες και αντιπάλους και κατέληξε στη γωνία του Τζο Χάρτ, βάφοντας κόκκινο το ντέρμπι του Μάντσεστερ, στέλνοντας το μήνυμα πως η αποτυχία των «κόκκινων διαβόλων» την περασμένη σεζόν θα αποτελούσε μια «παρένθεση». Όπως και έγινε.

Μάν. Σίτι 2-3 Μάν. Γιουνάιτεντ, Απρίλιος 2018

Με απόσταση δεκατριών βαθμών από τον δεύτερο, μια νίκη θα εξασφάλιζε στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα τον τίτλο. Τι καλύτερο για να στηθεί η «απόλυτη» φιέστα; Ντέρμπι με την συμπολίτισσα εντός έδρας, που η νίκη χαρίζει τον τίτλο. Όμως η αρμάδα του Ζοσέ Μουρίνιο, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κατάφερε να χαλάσει αυτό το ιδανικό σενάριο.

Οι πολίτες έκλεισαν με διαφορά δύο τερμάτων (Κομπανί και Γκουντογκάν), το πρώτο ημίχρονο, δίνοντας το έναυσμα για πρόωρους πανηγυρισμούς. Από την άλλη οι οπαδοί των κόκκινων διαβόλων προσεύχονταν το σκορ να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα. Κανείς δεν προέβλεπε αυτό που ερχόταν.

Με δύο τέρματα του Πολ Πογκμπά (53’, 55’) σε μόλις 97 δεύτερα, ήρθε η ισορροπία στο ματς. Πριν καν καταλάβουν οι πολίτες τι συνέβη και γλιστράει η σίγουρη νίκη απ’ τα χέρια τους, ο απροσδόκητος ήρωας, Κρις Σμόλινγκ, πέτυχε το τρίτο τέρμα της Γιουνάιτεντ, σφραγίζοντας μία από τις μεγαλύτερες αλλά και πιο αναπάντεχες ανατροπές στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου.

Η ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο κράτησε διά πυρός και σιδήρου τη νίκη, με τον ίδιο να δίνει ακόμη μία «παράσταση» στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε μετά το παιχνίδι.

Θα καταφέρει η ομάδα του Σόλσκιερ να σταματήσει την ξέφρενη πορεία της Μάντσεστερ Σίτυ ή η ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα θα συνεχίσει να σπάει όλα τα κοντέρ; Σε λίγες ώρες από τώρα θα γνωρίζουμε την απάντηση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ