Σαουθάμπτον: Από την κορυφή του Νοεμβρίου, στη μάχη για τη σωτηρία!

Το βράδυ της 6ης Νοεμβρίου του 2020 η Σαουθάμπτον κερδίζοντας τη Νιούκαστλ με 2-0 ανέβαινε στην πρώτη θέση της  βαθμολογίας! Ωστόσο, αυτή η εικόνα των «αγίων» τώρα μοιάζει με μακρινή ανάμνηση, αφού φτάνοντας στο παρόν η ομάδα έχει πέσει στη 14η θέση.   



Σαουθάμπτον: Από την κορυφή του Νοεμβρίου, στη μάχη για τη σωτηρία!

Ήταν η 8η αγωνιστική και ισοβαθμούσε με τη Λίβερπουλ έχοντας καλύτερη διαφορά τερμάτων και αυτό προκαλούσε  τον ενθουσιασμό των φίλων του συλλόγου. Ήταν γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ και πρώτη από το πρωτάθλημα της σεζόν 1988/89, όταν μετά από τρεις μόλις αγωνιστικές η ομάδα βρέθηκε στην πρώτη θέση.  

Στο δρόμο προς την κορυφή φέτος, η ομάδα του Ραλφ Χάζενχουτλ παρόλο που δεν «μπήκε με το δεξί» στο πρωτάθλημα, ξεκινώντας με δύο ήττες, κατάφερε ένα αγωνιστικό ντεμαράζ στα επόμενα 6 ματς συγκεντρώνοντας 16 βαθμούς (5 νίκες, 1 ισοπαλία) που την οδήγησαν στην πρωτιά. 

Η πορεία αυτή μάλιστα έβαλε «κάτω από το χαλάκι» τον αποκλεισμό στον 2ο γύρο του Λιγκ Καπ από τη Μπρέντφορντ. Πέρα από τη δουλειά του Αυστριακού τεχνικού, εκείνη την περίοδο βοήθησαν και τα στραβοπατήματα των υπόλοιπων «μεγάλων». 

Συγκεκριμένα πριν την 6η Νοεμβρίου, οι έτεροι διεκδικητές είχαν τις εξής επιδόσεις:

Ομάδα

Αγώνες

Νίκες

Ισοπαλίες

Ήττες

Βαθμοί

Σάουθαμπτον

8

5

1

2

16

Λίβερπουλ

7

5

1

1

16

Λέστερ

7

5

0

2

15

Τότεναμ

7

4

2

1

14

Τσέλσι

7

3

3

1

12

Μάντσεστερ Σίτι

6

3

2

1

11

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

6

2

1

3

7

Η συγκυρία δεν ήταν φειδωλή απέναντι στη Σάουθάμπτον και το αποτέλεσμα της πρωτιάς είχε λίγο από... “φαινόμενο της πεταλούδας”. Κι εξηγούμαστε πάραυτα: 

Την ημέρα που στο «Σεντ Μέρις» πανηγύριζαν, οι υπόλοιπες ομάδες δεν είχαν αγωνιστεί ακόμα για τη συγκεκριμένη αγωνιστική, η οποία ολοκληρώθηκε 2 μέρες αργότερα (8/11/20). 

Συν τοις άλλοις, οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ είχαν ήδη ένα ματς λιγότερο, αφού δεν συμμετείχαν στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, έπειτα από σχετική άδεια της διοργανώτριας Αρχής λόγω των υποχρεώσεων των ομάδων στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της σεζόν 2019/20. 

Η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ (με Λυών, 15/08/20) και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ (με Σεβίλλη, 16/8/20). Συνεπώς, μόλις δυο μέρες μετά, η βαθμολογία είχε εντελώς διαφορετική σειρά, η οποία αποτυπώνεται ως εξής:

Ομάδα

Αγώνες

Νίκες

Ισοπαλίες

Ήττες

Βαθμοί

Λέστερ

8

6

0

2

18

Τότεναμ

8

5

2

1

17

Λίβερπουλ

8

5

2

1

17

Σάουθαμπτον

8

5

1

2

16

Τσέλσι

8

4

3

1

15

Σαφώς δεν αποδομείται η προσπάθεια της Σαουθάμπτον, η οποία παρέμεινε ανταγωνιστική, ακροβατώντας μεταξύ των θέσεων που δίνουν ευρωπαϊκό εισιτήριο. 

Βρέθηκε μέχρι και στην 3η θέση σχεδόν «καθαρά», μιας και ακόμα οι ομάδες από το Μάντσεστερ εξακολουθούσαν να υπολείπονται ενός αγώνα.

Από το Ζενίθ στο ναδίρ

Η παραπάνω εικόνα των «αγίων» ωστόσο μοιάζει με μακρινή ανάμνηση, αφού φτάνοντας στο παρόν η ομάδα έχει πέσει στη 14η θέση. 

Συνάμα, μέσα στο 2021 η βαθμολογική συγκομιδή του συλλόγου είναι η φτωχότερη της κατηγορίας. Για να μιλήσουμε με αριθμούς, πέρα από τη νίκη επί της Λίβερπουλ (1-0) στην αρχή του νέου έτους, στα επόμενα 9 ματς πήρε μόλις ένα βαθμό (1 ισοπαλία, 8 ήττες). 

Ανάμεσα σε αυτά τα αποτελέσματα, ήρθε η εκκωφαντική εκτός έδρας ήττα με 9-0 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. 

Βαρύ αποτέλεσμα, το οποίο είναι «οικείο» στη Σαουθάμπτον, καθώς την περασμένη σεζόν έχασε με το ίδιο σκορ στο «Σεντ Μέρις» από τη Λέστερ.

Ακόμα και οι ομάδες που βρίσκονται στη ζώνη του υποβιβασμού κατάφεραν να διεκδικήσουν περισσότερους βαθμούς εντός του ’21:

• Η ουραγός Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 12 βαθμούς (4 νίκες)

• Η προτελευταία Γουέστ Μπρομ 9 βαθμούς (2 νίκες, 3 ισοπαλίες)

• Η 17η Φούλαμ 11 βαθμούς (2 νίκες, 5 ισοπαλίες)

Αναμφίβολα οι πρώτες θέσεις πλέον είναι υπόθεση των κλασσικών δυνάμεων. Άλλωστε αντικειμενικός στόχος του συλλόγου δεν αποτελεί το “ρετιρέ” του βαθμολογικού πίνακα.  

«Τις πταίει;» λοιπόν και η ομάδα του Χάζενχουτλ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση;  

Έντονη κριτική έχει δεχτεί ο Ντάνι Ινγκς (9 γκολ / 24 συμμετοχές), ο οποίος δεν θυμίζει σε τίποτα τον περσινό εξαιρετικό εαυτό του και πρώτο σκόρερ της ομάδας (22 γκολ / 38 συμμετοχές).

Παρόλα αυτά τα ανεπιτυχή αποτελέσματα δεν μπορούν να βαραίνουν έναν παίκτη ενός ομαδικού αθλήματος. 

Ο Αυστριακός τεχνικός, σε αντίστοιχη ερώτηση, θεωρεί πως το πρόβλημα εστιάζεται στην αμυντική γραμμή και στο γεγονός ότι οι δημιουργικοί παίκτες δεν εκμεταλλεύονται το ψηλό παιχνίδι, έχοντας στις τάξεις τους έναν επιθετικό όπως ο Γιάννικ Βέστεργκααρντ (1.99 ύψος) .

Πάντως δεν είναι όλα μαύρα στον σύλλογο. 

Στο πρωτάθλημα, είναι στο χέρι της ομάδας να κρατηθεί έστω στη μέση της βαθμολογίας, ενώ στο Κύπελλο Αγγλίας συνεχίζει με επιτυχία στα προημιτελικά, έχοντας αντίπαλο τη Μπόρνμουθ.

Για να φτάσει ως εκεί απέκλεισε κατά σειρά τις Σριούσμπερι, Άρσεναλ και Γουλβς. Στο τέλος θα γίνει ταμείο.

Διονύσης Γαλιατσάτος