Πως ο μικρός Μπουκάγιο εξελίχθηκε στον αναντικατάστατο... Σάκα!

Έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας και αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της Άρσεναλ. Έχει συνδεθεί με τους «κανονιέρηδες», έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της εικόνας τους και συνεχίζει. Ο 21χρονος Μπουκάγιο Σάκα, βλέποντας τον εαυτό του στον καθρέφτη μπορεί να νιώθει περήφανος.  



Πως ο μικρός Μπουκάγιο εξελίχθηκε στον αναντικατάστατο... Σάκα!

Είναι γεννημένος μετά το 2000. Με την αλλαγή του χρόνου «πάτησε» στα 20, τα οποία θα γιορτάσει σε 5 μήνες από τώρα. Είναι ακόμα νέος. Αλλά δεδομένα δεν είναι το παιδί που υπήρξε κάποτε. Απλώς με τα κατορθώματά του και την διαρκή δουλειά που πραγματοποιεί, έχει καταφέρει να ωριμάσει νωρίτερα. Έχει καταφέρει να κάνει περήφανη την οικογένειά του, τον πατέρα του που τον στήριζε πάντα όπως ο ίδιος έχει δηλώσει και τους ανθρώπους που από μικρό τον υποστήριξαν σε δύσκολες συνθήκες.

Τον γνωρίσαμε στα τέλη του 2018 σε ένα ματς της Άρσεναλ κόντρα στην Βόλσκα Πολτάβα στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Europa League. Ξεχώρισε εύκολα. Οι καλές επαφές του με την μπάλα, η εξαιρετική τεχνική κατάρτιση που διέθετε και ο γεμάτος αυτοπεποίθηση τρόπος που αγωνιζόταν, σου έδιναν την εντύπωση πως αυτό το παιδί, κάτι θα καταφέρει.

Ποιος όμως να περίμενε την συνέχεια; Ποιος θα περίμενε ο Μπουκάγιο Σάκα μόλις έναν χρόνο αργότερα να αγωνίζεται βασικός με την φανέλα της Άρσεναλ και παράλληλα να διακρίνεται σχεδόν σε κάθε του αναμέτρηση; 

Ποιος θα περίμενε να αγωνιστεί τόσο νωρίς με την εθνική Αγγλίας; 

Ποιος θα περίμενε οι «κανονιέρηδες» να στηρίζουν μεγάλο μέρος του επιθετικού τους πλάνου στον νεαρό Άγγλο και στις ατομικές προσπάθειές του;

Πριν λίγες μέρες, ουσιαστικά αυτός και οι εμπνεύσεις του έδωσαν το δικαίωμα στην ομάδα του να συνεχίσει το ταξίδι της στην Ευρώπη. Στο «Γ. Καραϊσκάκης» ο Σάκα έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Πήγε στο ένας με έναν και πάσαρε όταν έπρεπε στον αρχηγό του, βοηθώντας και τον Πιερ Εμερίκ Ομπαμεγιάνγκ να βρει τα γκολ που τόσο πολύ του έχουν λείψει φέτος.

Με τις δύο ασίστ έφτασε τις 8 στην συγκεκριμένη διοργάνωση, με τον ίδιο προφανώς να είναι πρώτος στην σχετική κατηγορία, ενώ από το 2019 και μετά έχει δώσει 18 φορές συνολικά την τελική πάσα που χρειαζόταν προκειμένου η ομάδα του να λύσει την επιθετική της δυστοκία.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα τελειώματά του είναι επίσης εξαιρετικά, με τον νεαρό να το έχει αντιληφθεί και να μην διστάζει να επιχειρεί να τελειώσει τις φάσεις, τόσο με το καλό του αριστερό, όσο και με το δεξί πόδι που διαθέτει, έχοντας βρει δίχτυα από δύο φορές και με τα δύο.

Έχει σκοράρει 5 φορές φέτος στην Premier League, έχοντας αγωνιστεί 22 από τις 25 φορές που ήταν διαθέσιμος και έχει συμβάλει σημαντικά στην αγωνιστική ανάκαμψη της Άρσεναλ από τα μέσα Δεκεμβρίου και έπειτα.

Έχει καταφέρει να έχει συμμετοχή σε 12 τέρματα των «κανονιέρηδων» την φετινή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, με τους Ομπαμεγιάνγκ και Λακαζέτ να είναι οι μοναδικοί που τον ξεπερνούν για δύο και ένα γκολ αντίστοιχα.

Παρόλα αυτά, τα εύσημα πρέπει να δοθούν και στον Μικέλ Αρτέτα με τον Ισπανό να δείχνει πως τον πιστεύει και του δίνει την ευκαιρία που χρειάστηκε προκειμένου να ξεκινήσει αυτή η πολύ όμορφη ιστορία. 

Η δήλωσή του μάλιστα: «μην τον φορτώνετε παραπάνω απ’ όσο πρέπει», αποδεικνύει και την προστασία που του παρέχει.

Ας μην λησμονούμε άλλωστε πως μιλάμε για ένα παιδί που δεν έχει κλείσει καν τα 20 του χρόνια και φέτος έχει ανεβάσει την αξία του κατά 18 εκατομμύρια ευρώ. Ας μην ξεχνάμε όμως να του υπενθυμίζουμε και όσα έχει κάνει. 

Έτσι θα καταλάβει και ο ίδιος τον λόγο που το όνομά του έχει γίνει τόσο αγαπητό για τους φίλους της ομάδας. Έτσι θα μπορεί να κοιτάει στον καθρέφτη και να είναι περήφανος για τον Μπουκάγιο που πέτυχε όσα τρία χρόνια νωρίτερα απλώς επιθυμούσε. 

Ο μικρός μεγάλωσε και ο κόσμος ασχολείται μαζί του. Απόλυτα δικαιολογημένα. Ας είμαστε όμως υπομονετικοί. Η ιστορία ήδη γράφεται... 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ