Όταν ο Μπέργκαμπ έγραψε ιστορία με την ντρίμπλα στον Νταμπίζα...

Πέρασαν 19 χρόνια, από τότε που ο Ντένις Μπέργκαμπ θέλησε και κατάφερε να γράψει ιστορία με την απίστευτη ντρίμπλα που παρουσίασε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κι ας ήταν... αρνητικός, αλλά πρωταγωνιστής, ένας Έλληνας. Ο Νίκος Νταμπίζας...  



Όταν ο Μπέργκαμπ έγραψε ιστορία με την ντρίμπλα στον Νταμπίζα...

Η ιστορία γράφτηκε, ο Ολλανδός σκόραρε και η φάση αυτή που έχει «χρώμα ελληνικό» θα μείνει για πάντα ανεξίτηλη στις μνήμες όλων.

Ήταν 2 Μαρτίου του 2002, όταν η Άρσεναλ θα πήγαινε στο St. James Park για να αντιμετωπίσει σε μία δύσκολη εκτός έδρας αναμέτρηση το εξαιρετικό σύνολο της Νιουκάστλ, μέρος του οποίου αποτελούσε και ο Νίκος Νταμπίζας.

Η αναμέτρηση όμως και η νικηφόρα επικράτηση των «κανονιέρηδων» σημαδεύτηκε από τον μοναδικό, Ντένις Μπέργκαμπ, ο οποίος σκοράροντας και δίνοντας και την τελική πάσα για το 0-2 του Σολ Κάμπελ, τράβηξε όλα τα βλέμματα πάνω του.

Δεν ήταν όμως ένα απλό γκολ. Ίσως ήταν ένα εύκολο τελείωμα για την κλάση του. Αλλά όχι μία προσπάθεια που συναντάς συχνά, και για να είμαστε ρεαλιστές ίσως να μην την ξαναδούμε και ποτέ. 

Πήρε την μπάλα από τον Πιρές και έχοντας στην πλάτη του τον Νταμπίζα, τσίμπησε την... στρογγυλή θεά, για να φύγει αυτός από την δεξιά πλευρά και ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός από την αντίθετη.

Ο Ολλανδός κατάφερε να γυρίσει με ένα μαγικό άγγιγμα της μπάλας, να σταθεί μπροστά από τον Γκίβεν και να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του. Για αυτό το γκολ μίλησε και στην βιογραφία του, έχοντας παραδεχθεί πως αποτελεί ίσως και το καλύτερο της καριέρας του, προσθέτοντας επίσης:

«Σκέφτηκα: Χρειάζομαι μια νέα ιδέα τώρα και μάλιστα γρήγορα... Έχω καταλάβει ότι ο αμυντικός έχει έρθει κοντά μου και πως η τροχιά της μπάλας θα μπορούσε να με ευνοήσει. Περίπου 10 μέτρα προτού φτάσει στα πόδια μου, αποφασίζω πως όπως και να 'χει, θα γυρίσω για να τον περάσω. Κάθε... χιλιοστό της κίνησης, της πορείας της μπάλας και της επαφής, ήταν τέλειο και ακριβές».

Από την άλλη πλευρά, και ο Νίκος Νταμπίζας με την σειρά του κλήθηκε να σχολιάσει αρκετά χρόνια αργότερα, το μοναδικό αυτό τέρμα του αντιπάλου του λέγοντας:

«Όταν είσαι αμυντικός, ένα γκολ σε ενοχλεί. Αλλά σταδιακά εκείνα τα συναισθήματα υποχώρησαν. Νομίζω ότι μου πήρε μερικές μέρες για να αποδεχτώ τι συνέβη και να δω το γκολ από τη σωστή σκοπιά. Με τα μάτια του θαυμαστή. Μόνο αυτός είναι ο σωστός τρόπος για το δεις, έτσι πιστεύω».

Σε κάθε περίπτωση, 19 χρόνια πριν, μία μέρα μετά την αλλαγή του μήνα, ο Ντένις Μπέργκαμπ πέτυχε κάτι που δεν θα λησμονηθεί. 

Σκόραρε και βεβαιώθηκε έπειτα πως δεν θα ξεχαστεί ποτέ. 

Και ο Νίκος Νταμπίζας ίσως πλέον κάθε φορά που το βλέπει να χαμογελάει. Είχε την τύχη άλλωστε να το βιώσει. Σε μία ιστορική στιγμή άλλωστε για το παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ένας Έλληνας ήταν παρών!

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ