Γουέστ Χαμ: Μια εντελώς διαφορετική ομάδα...

Eίναι αναμφίβολα μία χρονιά ειδικών συνθηκών. Μία χρονιά που ξεκίνησε μόλις έναν μήνα μετά την ολοκλήρωση της προηγούμενης και συνοδεύτηκε από ελάχιστη προετοιμασία, μηδενική ξεκούραση και βιαστικές μεταγραφικές επιλογές, προκειμένου να προχωρήσει και η διαδικασία ενσωμάτωσης των καινούργιων μελών στις ομάδες. Αυτή η κατάσταση στους περισσότερους είχε μέχρι τώρα αρνητικό αντίκτυπο. Εξαίρεση στον κανόνα αποτελεί η Γουέστ Χαμ.  



Γουέστ Χαμ: Μια εντελώς διαφορετική ομάδα...

Αν κάποιος υποστήριζε ξεκινώντας η σεζόν πως η Γουέστ Χαμ, θα έχει συγκεντρώσει 42 βαθμούς μετά την ολοκλήρωση της 24ης αγωνιστικής, λογικά δεν θα γινόταν πιστευτός. Αν μάλιστα θεωρούσε πως η ομάδα του Ντέιβιντ Μόγιες θα το κατάφερνε αυτό, έχοντας ηττηθεί από τις 31-10 του 2020, μόλις 4 φορές από τις Λίβερπουλ (δις), από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και από την Τσέλσι, θα ήταν παράλογος.

Και όμως! Αυτή είναι η φετινή πορεία της Γουέστ Χαμ. Τα «σφυριά» διανύουν μία εξαιρετική περίοδο, αγωνίζονται σταθερά καλά, έχουν υιοθετήσει πλήρως τα «θέλω» του Σκωτσέζου προπονητή τους και παιχνίδι με παιχνίδι δείχνουν να βελτιώνονται ακόμη περισσότερο. Ο στόχος της παραμονής έχει ξεφύγει κατά πολύ φέτος και είναι δεδομένος και από εκεί και πέρα, οτιδήποτε άλλο περισσότερο προκύψει, σαφώς θα είναι καλοδεχούμενο. 

Αυτή την στιγμή φιγουράρουν στην 5η θέση της Premier League, στο +2 από την περσινή πρωταθλήτρια Λίβερπουλ μετά την ήττα των «κόκκινων» από την Έβερτον! 

Οι επιδόσεις τους τόσο εντός έδρας όσο και μακριά από το Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου είναι ίδιες. Στο «σπίτι» της, η ομάδα του Μόγιες μετρά 21 βαθμούς σε 12 παιχνίδια, ενώ ακριβώς το ίδιο στατιστικό παρουσιάζει και στις εξορμήσεις της. 

Καλύτερες στιγμές της έως τώρα αποτελούν οι εκτός έδρας νίκες κόντρα σε Λιντς και Λέστερ, έχοντας δεχθεί μόλις ένα τέρμα, η ισοπαλία με την Τότεναμ στην έδρα της ομάδας του Ζοσέ Μουρίνιο στο τέλος και ενώ έχανε με 3-0 στο 82', η εντός έδρας ισοπαλία με την Μάντσεστερ Σίτι και το «διπλό» απέναντι στην Έβερτον με γκολ του πρώτου της σκόρερ, Σούτσεκ.

Ο Τσέχος διανύει με διαφορά την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, έχει σκοράρει 8 φορές στην φετινή Premier League, έχοντας βάλει... 2 περισσότερα τέρματα από όσα κατάφερε να πετύχει στα 7 χρόνια παρουσίας του στην εθνική ομάδα της πατρίδας του! 

Πίσω από αυτόν βρίσκεται ο περσινός της πρώτος σκόρερ, Μικαΐλ Αντόνιο, ο οποίος στα μισά της σεζόν έχει βάλει... τα μισά από όσα έβαλε πέρυσι(10). 

Aναφερόμαστε φυσικά στον μοναδικό ποδοσφαιριστή στα χρονικά του κλαμπ που κατάφερε να σημειώσει σε ένα παιχνίδι 4 γκολ, γράφοντας ιστορία για τα «σφυριά» κόντρα στη Νόριτς. Έχοντας λοιπόν οι δυό τους σχεδόν το 1/3 από τα συνολικά τέρματα του συλλόγου τους, εξηγείται και το γεγονός πως η Γουέστ Χαμ από την αρχή του πρωταθλήματος μέχρι και την αναμέτρησή της με την Σέφιλντ Γιουνάϊτεντ έχει μείνει στο 0 στην επίθεση μόλις 3 φορές. 

Σε όλα τα άλλα ματς έχει σκοράρει τουλάχιστον ένα γκολ, με την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος, αυτή της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα, να το έχει διαπιστώσει.

Αντιστρόφως ανάλογη ήταν η περσινή της πορεία, όπου με τον ίδιο προπονητή στον πάγκο, o oποίος αντικατέστησε τον Πελεγκρίνι, σε ίδιες σε αριθμό αναμετρήσεις μετρούσε 19 πόντους λιγότερους από όσους έχει σήμερα. 

Άξιο αναφοράς είναι μάλιστα το γεγονός πως ποτέ δεν κατάφερε πέρυσι να συγκεντρώσει 42 βαθμούς, ολοκληρώνοντας την σεζόν με 39. 

Η έδρα της στις πρώτες 24 αναμετρήσεις δεν αποτελούσε φόβητρο, ενώ οι εκτός έδρας επιδόσεις της, χαρακτηρίζονταν από σκαμπανεβάσματα και μετριότατες εμφανίσεις.

Κάπως έτσι πέρυσι ολοκλήρωσε την χρονιά με εννέα ήττες περισσότερες από τις επικρατήσεις της, ούσα 16η και με 5 βαθμούς διαφορά από τον υποβιβασμό. 

Ακόμα μία διαφορά της σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, είναι ότι η Boxing Day της για το 2020 έλαβε χώρα στο «σπίτι» της, σπάζοντας και την κατάρα των 8 χρόνων που την ήθελε να ταξιδεύει μακριά από το Λονδίνο!

Βελτιώνεται, ανεβαίνει και... προκαλεί ανησυχία στους γύρω της. Σε κάθε περίπτωση όμως είναι ήδη κερδισμένη. Δεν έχει τίποτα να χάσει και αν καταφέρει να συνδιάσει αυτή την πορεία με μία ευρωπαϊκή έξοδο, θα αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα.

Δείτε όμως την διαφορά που παρουσιάζει, έναν χρόνο μετά την περσινή 24η αγωνιστική. Τότε θεωρητικά κινδύνευε και τώρα θεωρητικά «μάχεται» για την επιστροφή της στην Ευρώπη έπειτα από 5 χρόνια.

Τα «σφυριά» του Μόγιες δεν αστειεύονται και ο επόμενος μήνας προσφέρεται για συμπεράσματα, καθώς σε 30 ημέρες θα αντιμετωπίσουν Τότεναμ, Σίτι, Λιντς, Γιουνάιτεντ και Άρσεναλ. 

Εκεί θα αποδειχθεί και το «ταβάνι» τους. Ας παρακολουθήσουμε την πορεία τους και ας είμαστε συνειδητοποιημένοι. Δεν θα είναι έκπληξη αν στα μέσα του Μαρτίου, η θέση της στον βαθμολογικό πίνακα, παραμείνει σταθερή...

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΑΚΟΣ