Forever Young...

Τα χαμόγελα και η ευτυχία της πρόκρισης, «πάγωσαν», έσβησαν, χάθηκαν στο χιονισμένο Μόναχο της 6ης Φεβρουαρίου. Έτος, 1958. Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ θα βίωνε την πιο μαύρη μέρα της ιστορίας της. Το ρολόι έδειχνε 15:04. Κι εκεί θα σταματούσε και θα σταματάει, κάθε χρόνο, τέτοια μέρα...  



Forever Young...

Οι «κόκκινοι διάβολοι» χρειάστηκε να περάσουν από μια τεράστια τραγωδία, να φτάσουν κοντά στον αφανισμό, αλλά κατάφεραν ν' αναγεννηθούν σαν τον φοίνικα και να γράψουν μοναδική ιστορία στο αγγλικό ποδόσφαιρο.

Η ευτυχία της πρόκρισης στα ημιτελικά του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, μετά και το ισόπαλο 3-3 με τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι, έγινε δυστυχία, μαυρίλα, απόγνωση, αγωνία για την κάθε επόμενη μέρα...

Τα «μωρά» του Μπάσμπι χάθηκαν στην τρίτη απόπειρα απογείωσης του αεροσκάφους που μετέφερε την αποστολή πίσω στο Μάντσεστερ και είχε σταματήσει γι' ανεφοδιασμό, στο Μόναχο. Συνετρίβη στο τέλος του αεροδιαδρόμου, αφού δεν πήρε ποτέ ύψος και αποτέλεσμα αυτού, ήταν να βρουν τραγικό θάνατο οχτώ ποδοσφαιριστές, τρία μέλη του επιτελείου και οχτώ δημοσιογράφοι.

Στο σύνολό τους, έχασαν τη ζωή τους 21 άτομα, συμπεριλαμβανομένων των θρύλων, Ντάνκαν Έντουαρντς, Τόμι Τέιλορ και Φρανκ Σουίφτ. ¶λλοι 15 διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Το μέλλον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά το δυστύχημα φάνταζε δυσοίωνο, χωρίς 10 πρωτοκλασάτους ποδοσφαιριστές της (εκτός από τους 8 νεκρούς, 2 ακόμη αποσύρθηκαν από την ενεργό δράση λόγω των σοβαρών τραυμάτων τους) και με τον Σερ Ματ Μπάσμπι στο νοσοκομείο βαριά τραυματισμένο.

Όμως, οι εναπομείναντες παίκτες, μαζί με αρκετούς εφήβους, έδειξαν χαρακτήρα και κατόρθωσαν να φθάσουν ως τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, όπου έχασαν με 2-0 από την Μπόλτον.

Ο θρυλικός Μπάσμπι, που εν τω μεταξύ είχε αναρρώσει από τα σοβαρά τραύματά του, ξεκίνησε την επόμενη αγωνιστική περίοδο (1958-1959) τη δημιουργία μιας νέας γενιάς μπέμπηδων.

Το 1967 η ομάδα αυτή, με επικεφαλής τους διασωθέντες από το δυστύχημα, Μπόμπι Τσάρλτον και Μπιλ Φόουκς, αλλά και τον νεαρό τότε, Τζορτζ Μπεστ, κατέκτησε το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών, συνθλίβοντας την Μπενφίκα με σκορ 4-1.

Η αεροπορική τραγωδία του Μονάχου, έμεινε στην ιστορία, βοήθησε να καλλιεργηθεί ο μύθος της ομάδας και σήμερα η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπορεί περήφανα να δηλώνει η ομάδα με τα περισσότερα πρωταθλήματα στην Αγγλία, δείχνοντας φέτος ότι πάει για το μεγάλο come-back στην κορυφή! 

Παραμένει μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις στο ποδόσφαιρο της χώρας και άσχετα από την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια και το κλαμπ αναμφίβολα είναι από τα πιο δημοφιλή και απόλυτα υπολογίσιμα στην Ευρώπη!

Τα λουλούδια του Μάντσεστερ, όπως έμειναν στην ιστορία εκείνα τα παιδιά που χάθηκαν τέτοια μέρα, πριν από 63 χρόνια, δεν θα ξεχαστούν ποτέ κι από κανέναν...

Κώστας Ζάλιαρης