Οι «Άγιοι» ξόρκισαν τη κακοδαιμονία τους νικώντας για πρώτη φορά την Αρσεναλ!

Ιστορική, αν μη τι άλλο, ήταν η νίκη-πρόκριση της Σαουθάμπτον επί της Άρσεναλ το μεσημέρι του Σαββάτου για τον τέταρτο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας με σκορ 1-0, λίγο πριν την νέα μεταξύ τους αναμέτρηση για το πρωτάθλημα.  



Οι «Άγιοι» ξόρκισαν τη κακοδαιμονία τους νικώντας για πρώτη φορά την Αρσεναλ!

Οι «Άγιοι» επικράτησαν χάρη σε αυτογκόλ του Γκαμπριέλ από το πρώτο ημίχρονο και κατάφεραν να κρατήσουν μέχρι το τέλος το προβάδισμα, περνώντας με αυτόν τον τρόπο στην επόμενη φάση, όπου και θα τεθούν αντιμέτωποι με την Γουλβς. 

Στο αντίπαλο «στρατόπεδο», η Άρσεναλ σε μια απογοητευτική για την ίδια σεζόν, έμεινε από νωρίς εκτός διεκδίκησης ενός ακόμη τροπαίου, χάνοντας κιόλας την ευκαιρία να υπερασπιστεί τα σκήπτρα της, ούσα η περσινή νικήτρια του FA Cup.

Ιστορική λοιπόν ήταν αυτή η νίκη, καθώς ήταν η πρώτη της Σαουθάμπτον επί της Άρσεναλ στο θεσμό του FA Cup! Η Σαουθάμπτον είχε πάρει νίκες στο παρελθόν και στο πρωτάθλημα και στο League Cup αλλά ποτέ στο FA Cup και έτσι ξόρκισε μια κακοδαιμονία που κρατούσε ένα αιωνα σχεδόν!

Σε μια προϊστορία πάνω από 100 αγώνων, όπου την πλειονότητα αυτών έχει κερδίσει η Άρσεναλ, η Σαουθαμπτον πανηγύρισε τη πρώτη της νίκη για αυτόν τον θεσμό. 

Μάλιστα, το πρώτο τους παιχνίδι για τη συγκεκριμένη διοργάνωση διεξήχθη σχεδόν πριν από έναν αιώνα και συγκεκριμένα το 1927 όταν και οι «Κανονιέρηδες» πήραν τη νίκη με τελικό σκορ 2-1.

Η Σαουθάμπτον είχε φτάσει κοντά στη πρόκριση το 1979 όταν αναδείχθηκε ισόπαλη στην έδρα της με 1-1, όμως η Άρσεναλ επικράτησε στη ρεβάνς με 2-0 και προχώρησε στον επόμενο γύρο σε μια εποχή που πήρε το τροπαιο επικρατώντας 3-2 της Μάντσεστερ Γιουναιτεντ.

Πιο κοντά από κάθε άλλη φορά όμως έφτασε τον Μάιο του 2003 στο τελικό του θεσμού που πραγματοποιήθηκε στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Ο Ρομπέρ Πιρές ήταν ο σκόρερ του μοναδικού τέρματος της αναμέτρησης και με άξιο συμπαραστάτη τον Τιερί Ανρί που πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση χάρισε το κύπελλο στην ομάδα του βορείου Λονδίνου.

Τελευταία φορά που οι δύο ομάδες είχαν αγωνιστεί μεταξύ τους για το FA Cup ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, τον Ιανουάριο του 2017, πάλι στο τέταρτο γύρο, με την Άρσεναλ να σκορπάει με το εμφατικό 5-0 την Σαουθάμπτον και εν τέλει να φτάνει μέχρι το τέλος της διαδρομής, κερδίζοντας την Τσέλσι στον τελικό και κατακτώντας το τρόπαιο.

Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Σαουθάμπτον να πάρει την εκδίκησή της, «βυθίζοντας» την Άρσεναλ ξανά στην εσωστρέφεια τη στιγμή που η ίδια είχε αναθαρρήσει έπειτα από θετικά αποτελέσματα στο πρωτάθλημα. 

Απομένει να δούμε αν είναι καιρός να φτάσει μακριά και γιατί όχι να πάρει και το πρώτο της κύπελλο από το 1976...

Δημήτρης Βαμβακάς