Ποια συγκυρία δείχνει πρωτάθλημα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Οιωνός πρωταθλήματος ή απλή σύμπτωση; Σε κάτι παραπάνω από τέσσερις μήνες θα γνωρίζουμε, όμως αυτή τη στιγμή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται για πρώτη φορά στη κορυφή του βαθμολογικού πίνακα της Πρέμιερ Λιγκ έπειτα από 17 αγωνιστικές, ύστερα από το 2012-2013, χρονιά όπου και κατέκτησε το τελευταίο της πρωτάθλημα.   



Ποια συγκυρία δείχνει πρωτάθλημα για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ;

Η ομάδα του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ ξεκίνησε άσχημα τη σεζόν μετρώντας 3 ήττες στα 6 πρώτα της παιχνίδια, όμως κατάφερε με ένα σερί 11 αγώνων δίχως ήττα να βρίσκεται στη κορυφή σε απόσταση 3 βαθμών από τη δεύτερη Λίβερπουλ, με τις δύο ομάδες να «κονταροχτυπιούνται» τη Κυριακή στο Άνφιλντ σε ένα ντέρμπι που μετά από πολλά χρόνια έχει άρωμα κορυφής.

Στην τελευταία χρονιά του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στο τιμόνι της ομάδας, οι «Κόκκινοι Διάβολοι» είχαν μαζέψει 42 βαθμούς ύστερα από 17 αγωνιστικές, έχοντας δημιουργήσει πριν το τέλος του πρώτου γύρου μια μικρή διαφορά 6 βαθμών από τους συμπολίτες τους (Μάντσεστερ Σίτι), την οποία κατάφεραν να διευρύνουν στο δεύτερο γύρο σε διψήφια νούμερα μάλιστα, φτάνοντας έτσι στο 20ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. 

Έκτοτε, έπρεπε να περάσουν 8 ολόκληρα χρόνια προκειμένου στα μέσα περίπου της σεζόν η Γιουνάιτεντ να βρίσκεται ξανά στη κορυφή. Μέσα σε αυτή την οκταετία, η Γιουνάιτεντ ποτέ δεν ήταν ουσιαστικά διεκδικήτρια του τίτλου, μένοντας από αρκετά νωρίς πίσω στη κούρσα του πρωταθλήματος, είτε λόγω της κακής αγωνιστικής της εικόνας, είτε λόγω των τρομακτικών επιδόσεων που είχαν η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ τα τελευταία χρόνια κυρίως.

Παρακάτω παρουσιάζεται ένας πίνακας με τους βαθμούς που είχε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ την τελευταία 9ετια έπειτα από 17 αγώνες αλλά και αυτούς του πρωτοπόρου κάθε χρονιάς σε εκείνο το διάστημα.

Χρονολογία

Βαθμοί Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Βαθμοί πρωτοπόρου

2012-2013

42

42

2013-2014

28

36 (Λίβερπουλ, Άρσεναλ)

2014-2015

32

42 (Τσέλσι)

2015-2016

29

38 (Λέστερ)

2016-2017

30

43 (Τσέλσι)

2017-2018

38

49 (Μάντσεστερ Σίτι)

2018-2019

26

45 (Λίβερπουλ)

2019-2020

25

49 (Λίβερπουλ)

2020-2021

36

36

Πέρα όμως από τις κακές επιδόσεις της Γιουνάιτεντ που αναφέρθηκαν παραπάνω, ο πίνακας μαρτυρά πως το επίπεδο της φετινής Πρέμιερ Λιγκ έχει πέσει σε σχέση με τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια. 

Γεγονός το οποίο ορισμένοι μπορούν να το στηρίξουν στο ότι η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερη, με τις ομάδες να καλούνται να παίζουν πολλά συνεχόμενα ματς χωρίς την παρουσία φιλάθλων και χωρίς ουσιαστικά να έχει γίνει ολοκληρωμένη προετοιμασία από τις περισσότερες εξ αυτών. 

Προς την ίδια κατεύθυνση, η Πρέμιερ Λιγκ παραμένει το μοναδικό από τα μεγάλα πρωταθλήματα που δεν έχει επιτρέψει τις 5 αλλαγές, με τους προπονητές να μην έχουν τη δυνατότητα για ένα μεγαλύτερο ροτέισον. 

Άλλοι βέβαια μπορούν να υποστηρίξουν πως το πρωτάθλημα μετά από αρκετές χρονιές
είναι αμφίρροπο και ανταγωνιστικό, δείχνοντας έτσι ότι και η δυναμική των μικρότερων ομάδων έχει μεγαλώσει.

Είναι γεγονός αναντίρρητο πως μια ομάδα με το όνομα και την ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέχει πολλά χρόνια από τις επιτυχίες αν εξαιρέσει κανείς τη σεζόν 2016-2017 όπου και κατέκτησε το Λιγκ Καπ Αγγλίας, το Κομιούνιτι Σιλντ αλλά και το Europa League με τον Ζοσέ Μουρίνιο στον πάγκο. 

Έκτοτε μάλιστα δεν έχει κατακτήσει κάποιο τρόπαιο και η αναμονή αλλά και προσμονή των οπαδών της είναι τεράστια, πόσv μάλλον όταν οι ίδιοι βλέπουν την ομάδα τους ικανή να διεκδικήσει το πρωτάθλημα για πρώτη φορά έπειτα από την εποχή Φέργκιουσον. 

Ένας άλλος προπονητής αυτή τη φορά, που έχει συνδεθεί άρρηκτα με το έπος εναντίον της Μπάγερν το 1999 σαν παίkτης τότε, και υπό τις οδηγίες του Σερ Άλεξ, φαίνεται να είναι ικανός, όντας πλέον πάνω από δυο χρόνια στην ομάδα, να την οδηγήσει εκ νέου σε επιτυχίες. Και γιατί όχι στον 21ο τίτλο του συλλόγου τη χρονιά του 2021.

Δημήτρης Βαμβακάς