Και όμως η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν είναι τόσο κακή όσο δείχνουν οι βαθμοί και τα αποτελέσματά της!

Τι διαφορά κάνει ένας χρόνος στο ποδόσφαιρο; Η περίπτωση της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα! Πέρσι τέτοιες μέρες είχε 29 βαθμούς, φέτος έχει μόνο δύο! Και είναι το χειρότερο ξεκίνημα όλων των εποχών στην μεγάλη κατηγορία! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Και όμως η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν είναι τόσο κακή όσο δείχνουν οι βαθμοί και τα αποτελέσματά της!

Αν και βρισκόμαστε κάποιες αγωνιστικές πιο πίσω από πέρσι πάλι η διαφορά της φετινής σεζόν με αυτή του 2019-2020, είναι πολύ μεγάλη για τις «λεπίδες». Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2019 δεν είχε ηττηθεί εκτός έδρας στο πρωτάθλημα ενώ συμπληρώναμε την 19η αγωνιστική!

Τότε η ομάδα του Κρις Γουάιλντερ έχασε για πρώτη φορά μακριά από την έδρα της στο πρωτάθλημα, με την ήττα από την Μάντσεστερ Σίτι και λίγες μέρες μετά, 2 Ιανουαρίου 2020 στο πρώτο παιχνίδι της νέας χρονιάς έχασε και στο Άνφιλντ από την Λίβερπουλ. Μέχρι εκείνο το σημείο η πορεία της ήταν τέτοια που την έβαζε σε συζήτηση ακόμα και για θέση στο επόμενο Champions League. 

Στο τέλος της χρονιάς μετά την μεγάλη διακοπή λόγω κορονοϊού, είχε 54 βαθμούς και σώθηκε πάρα πολύ άνετα διεκδικώντας μέχρι και τέσσερις αγωνιστικές πριν το τέλος μία πιθανή έξοδο στην Ευρώπη! 

Τι άλλαξε λοιπόν τόσο πολύ και φέτος ακόμα δεν έχει γνωρίσει την χαρά της νίκης και έχει μόλις δύο βαθμούς, απέχοντας 10 ολόκληρους πόντους από τη σωτηρία;

Μερικές φορές οι απαντήσεις είναι πολύ πιο απλές από αυτές που νομίζει ο κόσμος. Η βασικότερη εξήγηση έχει να κάνει με τον τερματοφύλακα, αφού ο δανεικός από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ντιν Χέντερσον στην περσινή χρονιά έκανε μία εκπληκτική σεζόν και δεν είναι υπερβολή να πει κάποιος πως τουλάχιστον 18 πόντοι ήρθαν από τις δικές του εμφανίσεις στο σύνολο των 54 της ομάδας. 

Όχι πως δεν αντικαταστάθηκε από κάποιον καλό τερματοφύλακα αφού ο Ράμσντειλ που αποκτήθηκε από την Μπόρνμουθ έχει κάνει πολύ καλή παρουσία έως τώρα ωστόσο δεν υπήρξε τόσο καθοριστικός στο να κρατήσει αποτελέσματα όσο ο προκάτοχός του!

Το δεύτερο πολύ μεγάλο στατιστικό έχει να κάνει με το ότι η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έχει χάσει φέτος τους περισσότερους βαθμούς από οποιαδήποτε άλλη ομάδα ενώ είχε σκορ υπέρ της! 

Επίσης οι περισσότερες ήττες της έχουν να κάνουν με διαφορά ενός γκολ, ακόμα και σε πολύ δύσκολα παιχνίδια! Για μία ακόμη φορά αυτό συνέβη στον πρόσφατο αγώνα εναντίον της Έβερτον, αλλά έχει επαναληφθεί αρκετές φορές φέτος! Τη στιγμή που συζητάμε είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υποβιβαστεί στο τέλος της χρονιάς αφού ποτέ στο παρελθόν μία ομάδα δεν έχει ξεκινήσει χειρότερα στην μεγάλη κατηγορία.

Μάλιστα για να βρει κάποιος κάτι αντίστοιχο σε οποιαδήποτε κατηγορία πρέπει να πάει πίσω πάρα πολλά χρόνια: 

Η Σάουθπορτ το 1970-71 και η Νιούπορτ το 1975-76 είχαν αντίστοιχα τόσο χαμηλή συγκομιδή βαθμών μετά από 14 παιχνίδια και φυσικά στο τέλος υποβιβάστηκαν στην τέταρτη κατηγορία αλλά καμιά άλλη ομάδα δεν είχε ποτέ τόσο άσχημο ξεκίνημα!

Μπορεί να συμβεί ένα μικρό ποδοσφαιρικό θαύμα και να γυρίσει αυτή η κατάσταση; 

Μοιάζει σχεδόν αδύνατο ωστόσο δεν είναι τόσο τεράστια η διαφορά αγωνιστικά με αυτούς που είναι από πάνω της! 

Και αυτό δίνει μία μικρή ελπίδα εάν τυχόν κερδίσει δύο ή τρία παιχνίδια συνεχόμενα να καλύψει άμεσα αυτή τη διαφορά και μην ξεχνάμε πως ακόμα βρισκόμαστε, αν και η εποχή είναι τα Χριστούγεννα, σε αγωνιστικό κομμάτι 14 παιχνιδιών που σημαίνει περίπου τέλη Νοέμβρη αν η σεζόν ξεκινούσε τον Αύγουστο. 

Όμως, κακά τα ψέματα το πιο πιθανό είναι πως πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει την ιδέα πως του χρόνου θα αγωνίζεται στην Τσάμπιονσιπ και το κυριότερο που μπορεί να κάνει είναι να κερδίσει εμπειρίες στο υπόλοιπο τη σεζόν για να μπορέσει να ανταποκριθεί και πάλι του χρόνου στην πρόκληση να επιστρέψει άμεσα!

Αυτό που δεν χρειάζεται να κάνει είναι να απομακρύνει έναν εξαιρετικό προπονητή, που αυτός άλλωστε την ανέβασε από την τρίτη κατηγορία στην Premier League, τον Κρις Γουάιλντερ. 

Φαίνεται απολύτως λογικό να διώξει τον προπονητή μία ομάδα που κινδυνεύει αλλά δεν πρόκειται αγωνιστικά να κερδίσει κάτι το πολύ διαφορετικό διότι είναι ολοφάνερο πως και οι παίκτες θέλουν να στηρίξουν τον προπονητή τους και ταυτόχρονα έχει την στήριξη μέσα στα αποδυτήρια! 

Αυτό που της έχει λείψει πολύ φέτος είναι η τύχη που είναι πάντα ένας καθοριστικός παράγοντας στο ποδόσφαιρο. Το πιο πιθανό λοιπόν είναι ότι θα υποβιβαστεί αλλά μπορεί να το κάνει με έναν πολύ αξιοπρεπή τρόπο.