Η Λίβερπουλ έδειξε γιατί είναι πρωταθλήτρια, ο Μουρίνιο πέταξε την ευκαιρία στα σκουπίδια!

Είναι από τις φορές που μπορείς να πεις ξεκάθαρα εάν μία ομάδα δικαιούται ή όχι τη νίκη με βάση την συνολική της εικόνα σε όλο το παιχνίδι και όχι απομονώνοντας κάποια στοιχεία και δύο φάσεις. Η Λίβερπουλ νίκησε με το γκολ του Φιρμίνο στις καθυστερήσεις την Τόεναμ και επέστρεψε στην κορυφή κάνοντας μια νίκη από αυτές που συνηθίζεται να λέμε ως εξάποντα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Η Λίβερπουλ έδειξε γιατί είναι πρωταθλήτρια, ο Μουρίνιο πέταξε την ευκαιρία στα σκουπίδια!

Είναι από τις φορές που αυτός που έχει την ευθύνη είναι ο καπετάνιος! Η Λίβερπουλ έπαιζε με απουσίες όσο και αν ο Μουρίνιο προσπάθησε να υποβαθμίσει το ζήτημα στην συνέντευξη Τύπου την προηγούμενη μέρα! 

Με ένα νεαρό παιδί στο κέντρο της άμυνας που έπαιζε για πρώτη φορά στην Premier League αφού έως τώρα αγωνιζόταν κυρίως στην Ευρώπη, χωρίς καμιά αξιόπιστη λύση στον πάγκο για τον Κλοπ και με φορτωμένο πρόγραμμα για τους χαφ της πρωταθλήτριας αφού ο Βαϊνάλντουμ έπαιζε για 11ο ματς στις τελευταίες 40 μέρες! 

Και όμως προτίμησε τον κλεφτοπόλεμο αντί να βγει και να κυνηγήσει τις πιθανότητες της Τότεναμ να κάνει την πρώτη της νίκη μετά από 10 χρόνια στο Άνφιλντ και ταυτόχρονα να δείξει ότι πραγματικά μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Είχε τις ευκαιρίες, με τον Μπέργκβαϊν να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι και τον Κέιν από κοντά έξω σε κόρνερ αλλά είναι ουτοπικό να πιστεύει πως η ομάδα του άξιζε ακόμα και την ισοπαλία! 

Όσο κι αν ακούγεται σκληρό, πιο πολύ δυσκολεύτηκε στο Άνφιλντ από την Λιντς Γιουνάιτεντ στην πρεμιέρα η Λίβερπουλ ακόμα και από την ουραγό Σέφιλντ Γιουνάιτεντ παρά από την Τότεναμ!

Το ότι το νικητήριο γκολ ήρθε στις καθυστερήσεις περισσότερο θα αδικούσε την Λίβερπουλ αν δεν ερχόταν παρά το ότι σημειώθηκε αργά αποδίδοντας μία ιδιότυπη ποδοσφαιρική δικαιοσύνη! 

Ο Μουρίνιο ρισκάρει ποντάροντας στο ότι θα μπορούσε να βρει ανοιχτούς χώρους η ομάδα του, αλλά αυτό δεν συνέβη και όσο περνούσε η ώρα ήταν ολοφάνερο πως ήταν ικανοποιημένος με την ισοπαλία. 

Από την άλλη ο Κλοπ έχει μεταβάλει αυτή την ομάδα πλήρως από την μέρα που την ανέλαβε και έχει μέσα ριζωμένο στο DNA της πλέον τον πρωταθλητισμό. Μπορεί να θυμηθεί κανείς τελευταία φορά που η Λίβερπουλ χρειαζόταν να κερδίσει ένα παιχνίδι και να μην το έκανε; Και πότε έχασε σημαντικό ματς; Σχεδόν δύο χρόνια πριν απέναντι στην Μάντσεστερ Σίτι, με το γκολ του Σανέ, το 2-1.

Ήταν εκείνο το ματς στο ξεκίνημα του Γενάρη του 2019, όπου η Μάντσεστερ Σίτι έβγαλε όλο το σθένος του πρωταθλητή στο γήπεδο μειώνοντας την διαφορά των επτά βαθμών σε τέσσερις και στο τέλος της χρονιάς κατάφερε περισσότερο από αυτό το παιχνίδι και λιγότερο από οτιδήποτε άλλο να ξεπεράσει την Λίβερπουλ σε εκείνη την επική μονομαχία μεταξύ τους που κρίθηκε στον ένα βαθμό, με 98 πόντους έναντι 97.

Από πέρυσι κάθε σημαντικό παιχνίδι που χρειάστηκε η Λίβερπουλ να πάρει ή να μη χάσει το έκανε στο πρωτάθλημα. Και αυτό της έκανε την τεράστια διαφορά και συνεχίζει και φέτος να είναι εκείνο που την κρατάει στην κορυφή αφού έχει φύγει με νίκη από την έδρα της Τσέλσι, έχει κερδίσει εντός έδρας την Άρσεναλ, την Λέστερ, την Γουλβς και τώρα την Τότεναμ ενώ δεν έχει φτάσει στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Μάντσεστερ Σίτι. 

Μοναδικό της στραπάτσο εκείνο με την Άστον Βίλα που σημειώθηκε μάλιστα με τον Φαν Ντάικ μέσα στην ενδεκάδα αλλά εκείνο το βράδυ πήγε χαλαρή και το πλήρωσε ακριβά. Ωστόσο μάλλον καλό της έκανε!

Ο Μουρίνιο έχει τεράστια ευθύνη που δεν έφυγε τουλάχιστον με την ισοπαλία ενώ κανονικά θα έπρεπε να προσπαθήσει να φύγει με τους τρεις βαθμούς από την έδρα της Λίβερπουλ και ταυτόχρονα θα άλλαζε και όλη την δυναμική της ομάδας του για το υπόλοιπο τη σεζόν πείθοντας πρώτα τα δικά του αποδυτήρια και μετά και τους υπόλοιπους ότι μπορεί μετά από 60 χρόνια η Τότεναμ να είναι πρωταθλήτρια!

Από την άλλη για την Λίβερπουλ, εκείνο που έχει σημασία για τον Κλοπ είναι πως διαρκώς μεγαλώνουν ποδοσφαιρικά τα μικρά παιδιά που έχει στην ομάδα. 

Ήταν ακόμα μία συγκλονιστική εμφάνιση από τον Κέρτις Τζόουνς που ξεκίνησε μόλις το έβδομο ματς στην Πρεμιερ Λιγκ και όμως δείχνει κάθε φορά να ανεβαίνει όλο και πιο πολύ. 

Επίσης η παρουσία του Ρις Γουίλιαμς που παιχνίδι με παιχνίδι αρχίζει να γίνεται όλο και πιο καλός θα αποτελέσει μελλοντικά σημαντική μονάδα!

Στην οικονομία της σεζόν πάντα υπάρχουν παιχνίδια στα οποία καταλαβαίνεις πόσο σημαντικά είναι για μία ομάδα.

Η Λίβερπουλ που παλεύει με τα κύματα των τόσων προβλημάτων αν φύγει με μία νίκη το Σάββατο από το Σέλχαρστ Παρκ με την Κρίσταλ Παλας, ξεπερνώντας αυτό το μπλοκάρισμα που έχει εκτός έδρας στην φετινή σεζόν, θα κάνει Χριστούγεννα στην κορυφή της βαθμολογίας για τρίτη σερί αγωνιστική περίοδο με την μεγάλη διαφορά πως τώρα πλέον δεν υπάρχει κανείς που να την αμφισβητεί!

Ακόμα και πέρυσι που είχε μια διαφορά οκτώ πόντων και την δεύτερη μέρα Χριστουγέννων κερδίζοντας την Λέστερ και ανέβηκε στους 11 βαθμούς από αυτούς που την ακολουθούσαν, υπήρχε κόσμος που έκανε το ερώτημα εάν μπορούσε να αντέξει και να πάρει το πρώτο πρωτάθλημα μετά από 30 χρόνια!

Το ίδιο ρωτούσαν κάποιοι όταν ήταν πρώτη με τέσσερις βαθμούς διαφορά τα Χριστούγεννα του 2018. Εκεί δεν άντεξε. Τώρα η συζήτηση δεν γίνεται καν. Εάν ήταν πλήρης νομίζω ότι δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει πως η διαφορά δεν θα ήταν τρεις πόντοι που βρίσκεται αυτή τη στιγμή αλλά έξι με επτά! 

Τη στιγμή που συζητάμε είναι πλέον το πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα αλλά οι επόμενες 40 μέρες θα καθορίσουν πάρα πολλά αφού μέχρι τα τέλη του Γενάρη τα ματς είναι συνεχόμενα και πάρα πολύ δύσκολα. 

Εάν τελειώνοντας και ο πρώτος μήνας του 2021 είναι ακόμα στην κορυφή νομίζω ότι οι ελπίδες των υπολοίπων θα έχουν εξανεμιστεί!