Οι «συνήθεις ύποπτοι» μπορούν να μας δώσουν το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, εάν τους βοηθήσουν οι συγκυρίες!

Και έτσι ο πίνακας άρχισε να μοιάζει πολύ πιο κανονικός! Μετά τις πρώτες εβδομάδες της σεζόν όπου πέρασαν από την πρώτη θέση η Έβερτον, η Άστον Βίλα, η Σαουθάμπτον, οι... συνήθεις ύποπτοι επανήλθαν και η πρώτη εξάδα περιλαμβάνει πέντε από τις ομάδες που υπολογίζεις να δεις μετά από δέκα ματς στις πρώτες θέσεις συν την Λέστερ που συνεχίζει να είναι ανταγωνιστική! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Οι «συνήθεις ύποπτοι» μπορούν να μας δώσουν το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών, εάν τους βοηθήσουν οι συγκυρίες!

Έχουμε μπροστά μας τα τρία τέταρτα του πρωταθλήματος, αλλά εύκολα μπορούμε να καταλάβουμε πως αυτή τη φορά θα έχουμε μία κανονική κούρσα για τον τίτλο.

Στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, βρίσκεται η Τότεναμ μπορεί να μην έχει κατακτήσει το πρωτάθλημα εδώ και 60 χρόνια και να μην έχει πάρει οτιδήποτε μετά το Λιγκ Καπ του 2008 ωστόσο διαθέτει στο πρόσωπο του Ζοσέ Μουρίνιο, έναν γεννημένο νικητή στον πάγκο!

Το δίδυμο του Χάρι Κέιν με τον Σον είναι σαφέστατα αυτή τη στιγμή το καλύτερο στο Νησί. Κάποιοι κάνουν λόγο πως δεν είναι θελκτικό το ποδόσφαιρο που παίζει η Τότεναμ αλλά από τη στιγμή που κερδίζει και κυρίως δεν δέχεται τέρματα, θα ήταν πολύ μεγάλο λάθος οποιουδήποτε να μην την υπολογίσει στην κούρσα για τον τίτλο. 

Ο Μουρίνιο άλλωστε το είπε χθες, πως με τρία παιχνίδια σερί εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι, της Τσέλσι και της Άρσεναλ όλοι περίμεναν την Τότεναμ να επιστρέψει στην «κανονικότητα»! Με δύο νίκες όμως και μία ισοπαλία χωρίς να δεχθεί γκολ στα τρία αυτά παιχνίδια, η συγκομιδή των 7 πόντων είναι μιας ομάδας που κάνει πρωταθλητισμό.

Στην διαφορά τερμάτων δεύτερη είναι η Λίβερπουλ, η οποία παραμένει το φαβορί των στοιχηματικών εταιρειών για να διατηρήσει το πρωτάθλημα στην κατοχή της και η αλήθεια είναι πως με τόσες ατυχίες και τραυματισμούς ο Κλοπ και η ομάδα του έβγαλαν στο χορτάρι όλη την σωστή αντίδραση.

Χωρίς τους τραυματισμούς το πιο πιθανό είναι ότι τώρα η Λίβερπουλ θα είχε ήδη ξεφύγει στη βαθμολογία αλλά αυτό το διάστημα έχει επιτρέψει στους υπόλοιπους να είναι κοντά της και πιθανώς να έχουμε μπροστά μας την καλύτερη κούρσα για τον τίτλο των τελευταίων ετών. 

Αυτό που είναι εξαιρετικό για την Λίβερπουλ, είναι το γεγονός πως στα 11 παιχνίδια που έχει παίξει χωρίς τον Φαν Ντάικ στην άμυνα, στα έξι έχει κρατήσει το μηδέν και επίσης η σιγουριά που έδειξε ο 22χρονος Κουίβιν Κέλεχερ στα δυο ματς που αντικατέστησε τον Άλισον. 

Δύο ματς, δύο νίκες κανένα γκολ στο παθητικό, δίνουν μία αίσθηση διαφορετικότητας στην εύθραυστη εικόνα που έμοιαζε να έχει η Λίβερπουλ χάνοντας εκτός από τον Φαν Ντάικ και τον Γκόμεζ και τον Άλισον. Προσθέστε σε αυτά και το ότι η επίθεση συνεχίζει να σκοράρει και η Λίβερπουλ είναι εκεί, έχοντας σε μία εβδομάδα από τώρα το πολύ μεγάλο παιχνίδι εναντίον της Τότεναμ στο Άνφιλντ!

Η Τσέλσι βρίσκεται στην τρίτη θέση και έχει ένα εξαιρετικό ρόστερ, το οποίο διαχειρίζεται με μαεστρία μέχρι στιγμής ο Φράνκι Λάμπαρντ. Είναι ο τεχνικός που έχει κάνει το μεγαλύτερο ροτέισον έως τώρα και τα αποτελέσματα τον έχουν δικαιώσει.

Η μεταγραφή του Μεντί και το πως άλλαξε ο τρόπος λειτουργίας της άμυνας είναι το κλειδί για την Τσέλσι. Περιορίζονται στο ελάχιστο τα γκολ που δέχεται, έχει από την άλλη πλευρά την ικανότητα να δημιουργήσει φάσεις και να βρει αρκετά γκολ!

Ο Ζιρού της προσθέτει ένα διαφορετικό τρόπο στον σχηματισμό και προς τιμήν του ο Γάλλος Παγκόσμιος Πρωταθλητής δεν έχει σταματήσει ούτε μία μέρα να γυμνάζεται και να είναι έτοιμος, περιμένοντας να αρπάξει την ευκαιρία του. 

Αυτή του δόθηκε και με τα τέσσερα τέρματα εναντίον της Σεβίλλης, υπενθύμισε στον Λάμπαρντ πως έχει δικαίωμα να θέλει να παίξει περισσότερο. 

Το γκολ εναντίον της Λιντς Γιουνάιτεντ, ήταν κλασικού τέρμα σέντερ φορ! 

Η Τσέλσι παίζει και ωραία μπάλα, διαθέτει φανέλα και έχει πολλές λύσεις, με τον Γιούργκεν Κλοπ να την θεωρεί το πρώτο φαβορί για το πρωτάθλημα!

Η Λέστερ συνεχίζει να παίζει ωραίο ποδόσφαιρο, να κερδίζει εκτός έδρας, έχοντας ήδη περισσότερους βαθμούς σε αυτό το σημείο του πρωταθλήματος από την χρονιά που κατέκτησε τον τίτλο! 

Ο Μπρένταν Ρότζερς κάνει πραγματικά εξαιρετική δουλειά και είναι η ομάδα με τους περισσότερους τραυματισμούς και προβλήματα έπειτα από την Λίβερπουλ, ωστόσο αυτό δεν της έχει στερήσει το δικαίωμα να είναι στις πρώτες θέσεις και θεωρητικά μέσα ακόμα και στη μάχη του τίτλου!

Προσωπικά δεν πιστεύω ότι μπορεί να αντέξει σε κούρσα πρωταθλητισμού αλλά ο στόχος της θα είναι να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε στην προηγούμενη σεζόν δηλαδή να είναι μέσα στην τετράδα. 

Αν δεν είχε μεσολαβήσει το lockdown, θα το είχε πετύχει και θα ήταν αυτή τη στιγμή στο Champions League ωστόσο της κάνει καλό το ότι συμμετέχει στο Europa League όπου ήδη τον όμιλο τον διαχειρίστηκε υπέροχα και συνεχίζει να κάνει (λόγω του στυλ παιχνιδιού) επιτυχίες εκτός έδρας. 

Μεγάλο στοίχημα θα είναι να είναι γερός ο Βάρντι γιατί χωρίς τα δικά του γκολ η ομάδα είναι πολύ διαφορετική.

Και φτάνουμε στις δύο ομάδες του Μάντσεστερ.

Όποια από τις δύο επικρατήσει στο ντέρμπι του Σαββάτου θα έχει δώσει ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους υπόλοιπους πως είναι μέσα στη μάχη του τίτλου με πάρα πολλές πιθανότητες. 

Πιθανή ισοπαλία θα μοιάζει αποτυχία γιατί θα χαθούν εκατέρωθεν βαθμοί ωστόσο νομίζω πως για την Σίτι θα είναι κάτι πολύ θετικό εάν δεν υποστεί ακόμα μια ήττα. 

Για τον Σόλσκιερ και τους παίκτες του χρειάζεται να ξαναθυμηθούν πως στο Ολντ Τράφορντ, χρόνια ολόκληρα η Γιουνάιτεντ έχτισε τον θρύλο της και πως εκεί δεν πρέπει να πετάει βαθμούς.

Μία νίκη σε ένα τέτοιο παιχνίδι, δεν θα έχει μόνο πρεστίζ όπως πέρσι αλλά και πρακτικό νόημα αφού με παιχνίδι να υπολείπεται θα μπορέσει να φέρει την Γιουνάιτεντ όλο και πιο κοντά στην κορυφή. Τα ίδια ακριβώς ισχύουν για την Μάντσεστερ Σίτι.

Από την σεζόν του 2013 – 14 δεν είχαμε τόσες πολλές αλλαγές στην κορυφή της βαθμολογίας σ’ αυτές τις πρώτες 10 αγωνιστικές. 

Εκείνη η σεζόν που παραμένει μέχρι σήμερα η χρονιά με τις περισσότερες εναλλαγές στην κορυφή στην ιστορία της Premier League, αφού μας έδωσε ένα υπέροχο πρωτάθλημα με μια μονομαχία Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι και Άρσεναλ για πολύ μεγάλο διάστημα. 

Πιθανώς έτσι να εξελιχθεί και η φετινή χρονιά, αν και εξακολουθώ να πιστεύω πως αν το πρωτάθλημα πάει πάνω από τους 85 πόντους δυσκολεύει για πολλούς! 

Το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα είναι αυτή τη φορά πάνω από 90 βαθμούς ο πρωταθλητής, κάτι που έκαναν τα τελευταία τρία χρόνια η Μάντσεστερ Σίτι και η Λίβερπουλ. 

Και αυτό δίνει ελπίδες σε πολλούς και ταυτόχρονα δημιουργεί ένα εξαιρετικό background για να δούμε το καλύτερο πρωτάθλημα των τελευταίων ετών. 

Μία θλιβερή εξαίρεση από τους παραδοσιακά μεγάλους είναι η Άρσεναλ που μετά τη νίκη της στο Ολντ Τράφορντ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι σε ελεύθερη πτώση και έχει κάνει το χειρότερο ξεκίνημά της στο πρωτάθλημα από το 1981. 

Όταν έφυγε ο Βενγκέρ είχα γράψει ένα κομμάτι που έλεγα ότι, καλό είναι οι φίλοι της Άρσεναλ να σκέφτονται πολύ το τι εύχονται γιατί μερικές φορές μπορεί και να πραγματοποιηθεί! 

Από τη στιγμή που έφυγε ο Αλσατός η αλήθεια είναι πως η Άρσεναλ δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση αντίθετα μοιάζει να είναι σε πολύ χειρότερη.