Αυτή η Τότεναμ είναι ολοένα και περισσότερο ομάδα με σφραγίδα Μουρίνιο!

Φαίνεται ότι ο Μουρίνιο δεν έχει χάσει τελικά το μαγικό του ραβδάκι. Και προσωπικά επειδή επέμενα πως παραμένει ένας εξαιρετικός προπονητής που το μόνο που χρειαζόταν ήταν να βρει και πάλι το ενδιαφέρον του για το ποδόσφαιρο, χαίρομαι ιδιαίτερα που μετατρέπει αυτή την Τότεναμ σε πραγματική διεκδικήτρια του πρωταθλήματος. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Αυτή η Τότεναμ είναι ολοένα και περισσότερο ομάδα με σφραγίδα Μουρίνιο!

Είναι αστείο μερικές φορές, σε αυτόν τον αδηφάγο 21ο αιώνα που κυριαρχείται πάρα πολύ από κάθε λογής ηλιθιότητα που γράφεται στα social media, να απαξιώνεται ένας επαγγελματίας με τέτοιες επιτυχίες όπως ο Μουρίνιο επειδή η ομάδα του έκανε μία κακή εμφάνιση έναν κακό μήνα ακόμα και μία κακή σεζόν! 

Μιλάμε για έναν από τους πιο επιδραστικούς προπονητές στο ποδόσφαιρο στον αιώνα που διανύουμε. Σαφέστατα στραπατσαρίστηκε η εικόνα του με το δεύτερο πέρασμά του από την Τσέλσι όπου ναι μεν πήρε ένα πρωτάθλημα αλλά η κατάρρευση ήταν εκκωφαντική αμέσως μετά και στη συνέχεια δεν μπόρεσε να ξανακάνει πρωταθλήτρια την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αλλά ας μη γελιόμαστε κανείς δεν θα μπορούσε να το πετύχει αυτό στην μετά σερ Άλεξ εποχή τόσο εύκολα! 

Και πάλι στη Γιουνάιτεντ ο Μουρίνιο πέτυχε! Πήρε το Europa League και το League Cup την πρώτη χρονιά στην παρουσία του εκεί, την δεύτερη σεζόν τερμάτισε στην καλύτερη θέση της μετά Φέργκιουσον εποχής. 

Η δεύτερη θέση, πίσω από την υπερηχητική Μάντσεστερ Σίτι των 100 πόντων δεν ήταν αποτυχία. Όμως οι κακές εμφανίσεις της σεζόν 18-19 οδήγησαν στην απομάκρυνσή του.

Το Νοέμβριο του 2019 ανέλαβε την Τότεναμ και πλέον έναν χρόνο μετά, είναι η προσωπική πινελιά του που μετατρέπει την ομάδα που φαινόταν νεκρή αυτή τη περίοδο πέρυσι, σε αληθινή διεκδικήτρια του τίτλου!

Ο special one παίρνει πίσω από τους παίκτες του την προσοχή που τους δείχνει χάρη σε μεμονωμένα μηνύματα sms, με πλάκες στο χώρο της προπόνησης και ένα χέρι γύρω από τον ώμο που πάντα ο ποδοσφαιριστής εκτιμά από τον προπονητή του.

Η νίκη 2-0 επί της Μάντσεστερ Σίτι το Σάββατο το απόγευμα συμβόλιζε κάτι παραπάνω από τρεις βαθμούς. Ήταν μια δήλωση σε κάθε τόνο πως η Τότεναμ του Μουρίνιο την 9η αγωνιστική του πρωταθλήματος είναι στην κορυφή της βαθμολογίας του αγγλικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά έπειτα από έξι χρόνια.

Δεν ήταν ότι η ομάδα του Πεπ ήταν κακή. Το ποδόσφαιρό των «πολιτών» ήταν ωραίο στο μτι και τα 22 σουτ έναντι πέντε της Τότεναμ ήταν ενδεικτικά της ροής αυτού του αγώνα. Ωστόσο πλέον αυτό τον τρόπο παιχνιδιού της Σίτι οι περισσότερες ομάδες τον έχουν καταλάβει. Κάποιες δεν μπορούν να αντιδράσουν απέναντί της, αλλά οι περισσότερες πια και ειδικά οι καλές βρήκαν αντίδοτα.

Αυτό πάντως που δείχνει ότι η τωρινή Τότεναμ που γίνεται ομάδα Μουρίνιο είναι το πόσο αδίστακτοι ήταν στις αντεπιθέσεις οι «spurs».

Μόνο δύο σουτ στο στόχο καθ' όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, αλλά γκολ! Ο Σον και ο Λο Σέλσο πέτυχαν τα γκολ σε υποδειγματικές φάσεις για το πως μπορείς να σπάσεις μία άμυνα. Ο Μουρίνιο ποτέ δεν ήταν λάτρης του να έχει μπάλα η ομάδα του για πάρα πολύ μεγάλο διάστημα. Ειδικά στον πάγκο της Ίντερ αυτό το είχε μεταβάλει σε επιστήμη! Το positioning πάντα ο Ζοσέ το θεωρούσε πιο σημαντικό από το possession.

Ήταν πειστική εμφάνιση ομάδας που πιστεύει στις δυνατότητές της και οι παίκτες δεν παράγουν τέτοιες εμφανίσεις αν δεν είναι πλήρως πεπεισμένοι από τον προπονητή τους.

Θυμάμαι τους περισσότερους να λένε μόλις ανέλαβε ο Μουρίνιο την καταρρέουσα περσινή Τότεναμ, όταν απομακρύνθηκε ο Ποτσετίνο πως θα προκαλούσε διαιρέσεις στην ομάδα και πως τα αποδυτήρια δεν θα τον στήριζαν. Οι ίδιοι οι παίκτες, διέρρεαν προς κάποιους δημοσιογράφους πως φοβόντουσαν αυτή την εκρηκτική προσωπικότητα που έχει ο Πορτογάλος.

Είχαν ακούσει άλλωστε ιστορίες. Η «προφανής διαφωνία» του με την ομάδα της Τσέλσι που οδήγησε στην απόλυσή του το 2016, τα προβλήματα με τον Πογκμπά στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η φήμη του Μουρίνιο πως πρόκειται για... γκρινιάρη προπονητή.

Αλλά οι παίκτες έχουν βρει τον Μουρίνιο να είναι το εντελώς αντίθετο. Φιλικός και ενθουσιώδης, ο τρόπος του εξέπληξε τα μέλη της ομάδας. Περίμεναν ένα πράγμα, αλλά βιώνουν κάτι εντελώς διαφορετικό!

Έχει αλλάξει ο Μουρίνιο; Μπορεί... 

Αν και για όποιους τον είχαμε γνωρίσει από κοντά, πάντα ο Μουρίνιο ήταν ένας διαφορετικός άνθρωπος από αυτήν την καρικατούρα που έβγαζε προς τα έξω, σαν να έπαιζε έναν ρόλο όταν καθόταν στον πάγκο. Πλέον φαίνεται να υπάρχει υποχώρηση της ανυπόφορης περσόνας που έβγαζε με λάθος τρόπο.

Η είσοδός του στον κόσμο του Instagram είναι ένα δείγμα. Οι παίκτες ανταποκρίνονται στις προκλήσεις. Η προσοχή στη λεπτομέρεια και η αφοσίωσή του στην τακτική πειθαρχία παραμένουν. 

Οι δηλώσεις του Ντάιερ περιλαμβάνουν όλο το νόημα: «Δεν νομίζω ότι οι ομάδες απολαμβάνουν να παίζουν εναντίον μας. Νομίζω ότι είμαστε σκληροί , νομίζω ότι είμαστε επιθετικοί, νομίζω ότι είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε μια καλή ομάδα και ο προπονητής σίγουρα έχει φέρει ένα επιπλέον πλεονέκτημα σε αυτό. Ξέρει να κερδίζει κι εμείς το χρειαζόμαστε μέσα στα αποδυτήρια, να ακούμε έναν άνθρωπο που έχει κατακτήσει τα πάντα!».

Υπάρχουν φυσικά πάντα εξαιρέσεις. Ο Ντάνι Ρόουζ δεν κέρδισε ποτέ τον Μουρίνιο και ο Ντέλε Άλι έχει επίσης απομακρυνθεί. Η γενικότερη συμπεριφορά του δεν θα ταίριαζε εύκολα με έναν προπονητή των απαιτήσεων του Πορτογάλου.

Αλλά τα θετικά υπερτερούν κατά πολύ των αρνητικών όσον αφορά τις σχέσεις του με τους παίκτες. Ίσως το πιο σημαντικό, ο Μουρίνιο κατάφερε να ενεργοποιήσει εκ νέου τον Χάρι Κέιν. 

Και πλέον δεν είναι μόνο ένας σκόρερ αλλά έχει μεταβληθεί και σε έναν δημιουργό στο παιχνίδι, καθώς έχει βάλει και πολύ περισσότερη δύναμη μέσα στον τρόπο που αγωνίζεται. Όλα αυτά φυσικά δεν είναι κάτι που προέκυψε από το πουθενά, αλλά απόρροια της συνεργασίας με τον Μουρίνιο.

Προς το τέλος της περασμένης σεζόν, υπήρξε φήμη πως ο αρχηγός της Αγγλίας είχε ολοένα και περισσότερο βάλει στο μυαλό του να φύγει κάποια στιγμή από το βόρειο Λονδίνο. Ο Μουρίνιο τον έπεισε ότι υπάρχει προοπτική και στόχος.

Φυσικά ο Κέιν πρέπει να κερδίσει ένα μεγάλο τρόπαιο ως επαγγελματίας. Όπως και να το σκεφτεί κανείς, συναντάει τους υπόλοιπους διεθνείς συμπαίκτες του που έχουν κατακτήσει με τις δικές τους ομάδες τα πάντα.

Αλλά τώρα βλέπει φως στο τούνελ. Έχει μια πραγματική αίσθηση ότι το πρώτο του τρόπαιο βρίσκεται ακριβώς κάπου κοντά. Πηγές ισχυρίζονται ότι ο Κέιν προσπαθεί τώρα να βασιστεί στην κληρονομιά του στη Τότεναμ εξασφαλίζοντας ένα ήρεμο περιβάλλον αλλά αυτό είναι λάθος.

Η ανάπτυξή του ως επιθετικού υπό τις οδηγίες του Μουρίνιο είναι μια σαφής ένδειξη της ανανεωμένης ενθάρρυνσής του ότι τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. 

Ο Μουρίνιο τον έπεισε πως για τον ίδιο και για την κληρονομιά που θα αφήσει πίσω του θα είναι πολύ σημαντικό να είναι η αιχμή του δόρατος μίας Τότεναμ που θα μπορέσει να πάρει το πρωτάθλημα το οποίο της λείπει από το 1961.

Φυσικά, η αισιοδοξία θα υπαγορευτεί από τα αποτελέσματα. Η γοητεία του Μουρίνιο θα εξασθενήσει εάν τα αποτελέσματα αρχίσουν να πηγαίνουν λάθος

Το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό. Παιχνίδια απέναντι στην Τσέλσι, την Άρσεναλ, τη Λίβερπουλ και τη Λέστερ πριν από το τέλος του έτους. 

Έπειτα θα έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα για πιο πράγμα συζητάμε. 

Για την ώρα η Τότεναμ είναι στην κορυφή και όλο και περισσότερο μοιάζει με μια κανονική ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο. 

Εάν ο Πορτογάλος μπορέσει να οδηγήσει την Τότεναμ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος κάτι που δεν έχει συμβεί για τον σύλλογο από την επική σεζόν του πρώτου double στον 20ό αιώνα, με την ομάδα του Μπιλ Νίκολσον το 1960 – 61, θα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας του!