Τα κατάφερε η Σκωτία!

Για πρώτη φορά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998, από το οποίο έχουν περάσει 22 ολόκληρα χρόνια, η Σκωτία καταφέρνει να δώσει το «παρών» σε μια μεγάλη διοργάνωση! Το μπαράζ απέναντι στους Σέρβους εξελίχθηκε σε θρίλερ, οδηγήθηκε στα πέναλτι μετά από ισοφάριση στο 90' (1-1) και ο Μίτροβιτς νικήθηκε από τον Μάρσαλ για να περάσουν οι Σκωτσέζοι στο Euro με το 5-4 από την άσπρη βούλα! Το κυνήγησε μέχρι τέλους, όμως «λύγισε» στην παράταση η Βόρειος Ιρλανδία που ηττήθηκε 2-1 από την Σλοβακία.  



Τα κατάφερε η Σκωτία!

Οι Σκωτσέζοι παρουσιάστηκαν συμπαγείς και σοβαροί απέναντι στους Σέρβους, κράτησαν τον ρυθμό του πρώτου ημιχρόνου ακριβώς εκεί που ήθελαν με ελάχιστες καλές στιγμές και με κάποια διατήρηση του ελέγχου, για να εμφανιστούν πιο θαρραλέοι στο δεύτερο ημίχρονο.

Μάλιστα, κατάφεραν αφού πρώτα απείλησαν με ένα δυνατό αριστερό σουτ του Ρόμπερτσον στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους, να βρουν το δρόμο για τα δίχτυα! Στο 52ο λεπτό ο ΜακΓκρέγκορ κατάφερε να κλέψει, ο Κρίστι που έγινε αποδέκτης της μπάλας είχε πλάτη στην εστία όμως γύρισε με το αριστερό και με το σουτ να είναι αδύναμο αλλά έξυπνο και πηγαίνοντας πρώτα στο δοκάρι, κατέληξε στα δίχτυα για το 1-0!

Αρκετά πιο πειθαρχημένη και σοβαρή η Σκωτία κατάφερε να κρατήσει το προβάδισμα, έχασε τεράστια ευκαιρία με τον Κρίστι να σουτάρει από πλάγια θέση και τη μπάλα να περνάει λίγο άουτ στο 71ο λεπτό. Ο Λούκα Γιόβιτς πέρασε στο ματς με αλλαγή στο 70ο λεπτό κι ενώ οι Βρετανοί περίμεναν πως και πως τη λήξη του ματς για να πανηγυρίσουν, ο φορ της Ρεάλ Μαδρίτης με σκαστή κεφαλιά στο 90' ισοφάρισε και έστειλε το παιχνίδι στην παράταση!

Εκεί, οι Σκωτσέζοι χρειάστηκε να προσπαθήσουν πολύ για να παραμείνουν συγκεντρωμένοι και δυνατοί στον αγωνιστικό χώρο αφού οι Σέρβοι ήταν εκείνοι που είχαν την ψυχολογία με το μέρος τους και πίεζαν για το γκολ της πρόκρισης. Το εξτρά ημίωρο ολοκληρώθηκε δίχως να γίνει κάποια διαφορά και όλα κρίθηκαν από την άσπρη βούλα στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί οι τερματοφύλακες ήταν αρκετά καλοί μαντεύοντας σωστά, όμως η μπάλα κατέληγε στα δίχτυα τους.

Ο Μίτροβιτς ήταν τελικά ο μοιραίος στο 5ο πέναλτι για τους Σέρβους, με τον φορ της Φούλαμ να συνεχίζει τις πολύ κακές επιδόσεις του από την άσπρη βούλα και να βλέπει τον Μάρσαλ ν' αποκρούει μετά τις εύστοχες εκτελέσεις όλων των υπόλοιπων! Το τελικό 5-4 έστειλε τη Σκωτία στο Euro του καλοκαιριού, στην πρώτη της μεγάλη διοργάνωση έπειτα από 22 χρόνια και το Μουντιάλ του '98!

Όσο για τους Βορειοϊρλανδούς, το εμπόδιο των Σλοβάκων αποδείχθηκε εν τέλει απροσπέλαστο στην παράταση, παρά τον αρχικό ενθουσιασμό όταν το ματς πήγε στο εξτρά ημίωρο...

Δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με το εις βάρος τους 1-0 που είχε διαμορφωθεί από τα πρώτα λεπτά και διεκδίκησαν – προς τιμήν τους – μέχρι τέλους την πρόκριση, καταφέρνοντας να βρουν απάντηση στο φινάλε και να παίξουν όλα για όλα!

Αρχικά, ήρθε το γκολ του Κούτσκα στο 17' έπειτα από μεγάλη ασυνεννοησία στα μετόπισθεν του συνόλου του Μπάρακλαφ και όλα έδειχναν ότι θα μπορούσε αυτή η στιγμή ν' αποδειχθεί καθοριστική για το «εισιτήριο» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος από το συγκεκριμένο ζευγάρι.

Ωστόσο, από προσπάθεια του ΜακΝέιρ από δεξιά και γύρισμα, ο Σκρίνιαρ άθελά του έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα για το 1-1 στο 87ο λεπτό, ενώ, η Βόρειος Ιρλανδία είχε και δοκάρι στο 90' από τον Κάιλ Λάφερτι που λίγο έλειψε να κάνει την τεράστια ανατροπή!

Οι Σλοβάκοι στην παράταση προσπαθούσαν να ξαναβρούν την ψυχραιμία τους και να διαχειριστούν τον τρόπο με τον οποίο η Βόρειος Ιρλανδία συνέχισε να κυνηγάει την απόλυτη ανατροπή, όμως, στο 109' από το πουθενά και από μια κόντρα στον Έβανς ο Ντούρις εκμεταλλεύτηκε τη φάση για το 2-1 της Σλοβακίας και την πρόκριση στα τελικά του Euro...

Κώστας Ζάλιαρης