Δέκα χρόνια μετά η Έβερτον πάει για ιστορική νίκη! Αλλά και η Λίβερπουλ για αντίδραση μετά το 7-2...

Σε μια σημαδιακή ημερομηνία, ακριβώς 10 χρόνια από την τελευταία νίκη που έκανε η Έβερτον επί της Λίβερπουλ για το πρωτάθλημα, οι δύο ομάδες συναντώνται το μεσημέρι του Σαββάτου, στην επανέναρξη των πρωταθλημάτων μετά την διακοπή για τις εθνικές ομάδες. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Δέκα χρόνια μετά η Έβερτον πάει για ιστορική νίκη! Αλλά και η Λίβερπουλ για αντίδραση μετά το 7-2...

Την Πέμπτη, συμπληρώθηκαν 10 χρόνια από τη στιγμή που η Λίβερπουλ πέρασε στα χέρια της FSG βάζοντας τέρμα στην τοξική κατάσταση που επικρατούσε με την κόντρα του Τζιλέτ με τον Χικς τους τότε ιδιοκτήτες της. Οι δυο Αμερικανοί είχαν αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο από τον επί σειρά ετών ιδιοκτήτη της Λίβερπουλ την οικογένεια Μουρς το 2007 ωστόσο η διαρκής διαμάχη τους είχε φτάσει στα άκρα τον Ισπανο Ράφα Μπενίτεθ.

Χωρίς μεταγραφική ενίσχυση το καλοκαίρι του 2009, όταν η Λίβερπουλ έφτασε πολύ κοντά στο να πάρει το πρωτάθλημα, με τον Τσάμπι Αλόνσο να πηγαίνει στην Ρεάλ Μαδρίτης, οι όποιες κινήσεις έγιναν αποδείχτηκαν λανθασμένες και ο Μπενίτεθ ήρθε σε κόντρα με τους Αμερικανούς με αποτέλεσμα στο τέλος της χρονιάς, με την ομάδα στην έβδομη θέση να απομακρυνθεί!

Ήταν το 2010 και στη θέση του είχε προσληφθεί ο Ρόι Χότζον αλλά η Λίβερπουλ ξεκίνησε τραγικά τη σεζόν και βρισκόταν μόλις μια θέση πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού. Επίσης τα οικονομικά προβλήματα γιγαντώθηκαν με την τράπεζα που είχε δώσει ένα τεράστιο δάνειο στη διοίκηση, να απαιτεί για άμεση εξόφληση αλλιώς θα ζητούσε το να πάρει την κυριότητα του Άνφιλντ, το οποίο είχε μπει ως εγγύηση!

Μετά από μεγάλη μάχη που κρίθηκε στα δικαστήρια αφού δεν ήθελαν να πουλήσουν την ομάδα, ο Τζιλέτ και ο Χικς απομακρύνθηκαν και η εταιρεία FSG από τη Βοστώνη έγινε η νέα ιδιοκτήτρια του κλαμπ. Λίγες μέρες μετά, η Έβερτον νίκησε στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ και βύθισε ακολα πιο πολύ τη Λίβερπουλ στη βαθμολογία στη χειρότερη θέση της για τον μήνα Οκτώβριο από το 1981.

Τα Χριστούγεννα εκείνης της χρονιάς, η απόφαση είχε ληφθεί για απομάκρυνση του Χότζον. Ο Κενι Νταλγκλίς γύρισε έπειτα από το 1991 στον πάγκο και διόρθωσε τα πράγματα αρκετά ανεβάζοντας την ομάδα τελικά στην 6η θέση.

Τέτοιες μέρες του 2015, θα ερχόταν στην Λίβερπουλ ο Γιούργκεν Κλοπ. Και τα πάντα θα άλλαζαν μέσα σε αυτήν την πενταετία.

Τώρα η Έβερτον είναι στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, έχοντας κερδίσει όλα τα παιχνίδια που έχει παίξει μέχρι στιγμής, τόσο στο πρωτάθλημα όσο και στο Λιγκ Καπ. Και σε μια συνέντευξή του ο Κλοπ τόνισε πως ήταν βέβαιος από τη στιγμή που άκουσε ότι ο Κάρλο Αντσελότι θα αναλάβει την Έβερτον, πως τα πράγματα θα ήταν καλύτερα για τους Toffees και θα μπορούσαν να ξαναγίνουν ανταγωνιστικοί παρά το ότι η διαφορά βαθμολογίας στην περσινή χρονιά ήταν σχεδόν 50 πόντοι.

«Αυτό που λέω δεν ήταν ποτέ μυστικό Δεν θα μπορούσα να τον σεβαστώ περισσότερο. Είναι ένας υπέροχος άνθρωπος», δήλωσε ο Γερμανός στο BBC Football Focus.

«Όταν άκουσα ότι επρόκειτο να υπογράψει στην Έβερτον, σκέφτηκα" Μάλιστα,  ο επόμενος που θα μας αμφισβητήσει!".

Έκαναν την τέλεια δουλειά το καλοκαίρι στις μεταγραφές. Βρήκαν ακριβώς τους παίκτες που χρειάζονταν για να βελτιώσουν μια ήδη αρκετά καλή ομάδα» τόνισε ο προπονητης της πρωταθλήτριας Λίβερπουλ.

«Παιζοντας μαζί,  σε αυτό που θέλει να κάνει ο Κάρλο το συνηθίζουν και αυτό τους κάνει μια αρκετά ισχυρή ομάδα» συμπλήρωσε.

Η εντυπωσιακή φόρμα του Ντομινίκ Κάλβερτ - Λιούιν, ο οποίος έχει ήδη σκοράρει εννέα γκολ για την Έβερτον αυτή τη σεζόν, είναι βασικό συστατικό, αλλά ολόκληρη η εικόνα ειναι αυτή που γίνεται ομορφότερη μέρα με τη μέρα στο Γκούντισον Παρκ και οπως λέει ο Κλοπ «περίμενα πραγματικά να κάνει μεγάλα βήματα τα επόμενα χρόνια αυτό το παιδί και το έκανε.

Ο Καρλο τους έκανε όλα να λειτουργούν μαζί και οι δύο πτέρυγες έχουν παίκτες κορυφαίας ποιότητας με τους Χάμες και Ριτσάρλισον ενώ στα χαφ ο Άλαν μαζί με τον Σίγκουρντσον ή οποιοσδήποτε παίζει εκεί έχουν ισορροπία. Αυτό βλέπεις όταν παρακολουθήσεις τον Έβερτον, οπότε θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον παιχνίδι» υπογράμμισε ο Κλοπ που δεν έχει ηττηθεί από τα «ζαχαρωτά» όσο καιρό είναι στο νησί.

Από την άλλη πάντα ο Άντσελότι τον δυσκολεύει όταν βρίσκονται αντίπαλοι!

Έχει ενδιαφέρον να δούμε και πως θα διαχειριστεί η Έβερτον αυτή την ιστορική ευκαιρία που της παρουσιάζεται. Βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας μόνο με νίκες κάτι που δεν είχε συμβεί εδώ και 126 χρόνια. Άραγε , θα μπορέσει να την εκμεταλλευτεί και να κάνει μια νίκη που περιμένει ο κόσμος της τόσα χρόνια; 

Φυσικα από την άλλη πλευρά εχει ενδιαφέρον και πως θα αντιδράσει η Λίβερπουλ μετά την ηχηρή σφαλιάρα που δέχτηκε στο Βίλα Παρκ από την Άστον Βίλα με 7-2.

Αυτό που είναι σίγουρο για ένα ακόμα παιχνίδι ειναι πως θα φανεί πόσο απίστευτα απρόβλεπτη είναι η Premier League, και το γεγονός του ότι τα ματς γίνονται χωρίς κόσμο, θα παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο όπως έχει συμβεί ήδη στα περισσότερα παιχνίδια της σεζόν.