Project Big Picture: Απορρίφθηκε ομόφωνα, λένε! Τότε ποιός πήγε στο τραπέζι την πρόταση;

Καταρρίφθηκε λοιπόν το πλάνο για αλλαγές στην Premier League, αλλά η υποκρισία πραγματικά περισσεύει αφού η επίσημη ανακοίνωση κάνει λόγο για ομόφωνη συμφωνία των 20 ομάδων να απορριφθεί το project big picture! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Project Big Picture: Απορρίφθηκε ομόφωνα, λένε! Τότε ποιός πήγε στο τραπέζι την πρόταση;

Για να έχουμε όμως το καλό ερώτημα, ποιος το έφερε το ζήτημα προς συζήτηση στην έκτακτη γενική συνέλευση της Λίγκας; Κανείς; Κάποιος απ' εξω που είδε φως; Ή μηπως οι δύο ομάδες που το σχεδίασαν και το επεξεργάστηκαν, η Λίβερπουλ και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ; Και φυσικά αυτές τι έκαναν στ' αλήθεια; Θέλει η Premier League να πιστέψουμε πως ψήφισαν εναντίον του πλάνου που παρουσίασαν; Είναι να τρελαίνεσαι!

Οι πληροφορίες μου αναφέρουν πως 14 ομάδες απέρριψαν την πρόταση. Οι δυο πιο ένθερμες αντίπαλοι του project ήταν η Λεστερ δια της εκτελεστικής της διευθύντριας Σουζάνα Γουίλαν και η Έβερτον που στο πρόσωπο της Ντενίζ Μπάρετ - Μπαξεντέιλ όρθωσε υπέροχο λόγο. Μην γελιόμαστε ωστόσο, οι έξι λεγόμενοι μεγάλοι ήταν αποφασισμένοι να υπεραμυνθούν των αλλαγών και 14 σύλλογοι που πήγαν κόντρα δεν ειναι... φιλανθρωπικοί οργανισμοί αλλά εταιρείες που το πρόβλημα τους δεν είναι αν θα σωθούν ή όχι οι υπόλοιπες κατηγορίες αλλά είναι εναντίον του PBP επειδή δεν προσκλήθηκαν στο τραπέζι της ... συνωμοσίας!

Μην παραβλέπουμε το γεγονός πως ανάμεσα στις πέντε ομάδες που ξεκίνησαν την αποσκίρτηση από την αγγλική ομοσπονδία, το 1991 για να φτιάξουν τελικά ένα χρόνο αργότερα την Premier League, ήταν και η Έβερτον που τώρα βρίσκεται στην απέναντι πλευρά!

Τελικά μετά από 6 ωρες κουβέντα το πλάνο απορρίφθηκε και ως εκ θαύματος η ανακοίνωση κάνει λόγο για ομοφωνία! Φυσικά και δεν υπήρξε ομοφωνία γιατί αλλιώς σε εκείνη την περίπτωση ούτε πλάνο θα είχε παρουσιαστεί, ούτε τόσες ώρες συζήτηση θα είχε γίνει.

Εύλογα τώρα κάποιος θα ρωτήσει ποια είναι η επόμενη ημέρα; Σίγουρα όχι με αυτή τη μορφή που παρουσιάστηκε αλλά με κάποιον τρόπο αλλαγές μέσα στην επόμενη διετία θα γίνουν, ή θα αναγκαστούν να συμβούν.

Οι μικρότερες κατηγορίες χρειάζονται χρήματα από την Premier League, αλλιώς πολλοί σύλλογοι ειδικά στις δύο τελευταίες βαθμίδες, League one και League Two θα «σκάσουν». Πιθανώς επίσης, η μείωση των ομάδων σε 18 να είναι ένα καλό σχέδιο το οποίο θα έρθει ξανά στο τραπέζι κάποια στιγμή. Δεν αποκλείεται να συζητηθεί ξανά και η κατάργηση του League Cup προκειμένου να ελευθερωθούν ημερομηνίες σε περίπτωση που αλλάξουν ξανά τα πράγματα στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αφού και η UEFA σκέφτεται διάφορα πράγματα για μετά το 2022.

Εκείνο που δεν πρέπει να πειραχτεί επουδενί στην Premier League είναι η δυνατότητα όλων των ομάδων να έχουν ίδιες ψήφους και να μοιράζονται τα τηλεοπτικά δικαιώματα με τον τρόπο που συμβαίνει όλα αυτά τα 28 χρόνια, συλλογικά με ελάχιστες διαφορές ανάμεσα στον πρωταθλητή και την ομάδα που πέφτει.

Το προϊόν είναι υπέροχο γιατί δεν δίνει το δικαίωμα ακόμα και στις μεγάλες ομάδες να εκτοξευθούν εις βάρος των μικρών, όπως έγινε στην Ισπανία με την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα που κράτησαν για εκείνες σχεδόν το 80 % των δικαιωμάτων πριν από 16 χρόνια διαλύοντας πλήρως τις ισορροπίες. Μία από τις ομάδες τότε που πλήρωσε πάρα πολύ αυτή την μεταστροφή στην La Liga ήταν η Βαλένθια, φιναλίστ δύο φορές στο Champions League , στην αλλαγή του αιώνα, νικήτρια του Κυπέλλου UEFA το 2004 και πρωταθλήτρια άλλες δύο φορές υπό τον Ράφα Μπενίτεθ, το 2002 και το 2004. Και όμως κάποια χρόνια μετά ακούμπησε τα όρια της χρεοκοπίας!

Αυτό κατάφεραν αυτή τη στιγμή πάλι να το αποφύγουν, απορρίπτοντας το πλάνο που θα άλλαζε τις ισορροπίες, αλλά η συζήτηση έχει ξεκινήσει και είναι σίγουρο πως κάποια στιγμή θα επαναληφθεί, μη ξεγελιέστε.

Μέχρι τότε πάντως, οπότε είναι, το προϊόν παραμένει αλώβητο και ανταγωνιστικό.