Νικητής των μεταγραφών; Μα φυσικά ο Ζορζ Μέντες!

Είχε πρωτοεμφανιστεί  στο προσκήνιο πριν περίπου 20 χρόνια, αλλά πλέον είναι ο μεγαλύτερος παίκτης σε αυτό το επίπεδο και την μεταγραφική περίοδο του καλοκαιριού, εν μέσω  κορονοϊού μάλιστα, ήδη έχει εισπράξει περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ! Ο Ζορζ Μέντες, είναι ο  μεγάλος νικητής σε αυτό το μεταγραφικό παζάρι! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.  



Νικητής των μεταγραφών; Μα φυσικά ο Ζορζ Μέντες!

Ο Πορτογάλος δικηγόρος που εξελίχθηκε στον πιο επιδραστικός ατζέντη, έκανε το πρώτο μεγάλο deal της καριέρας του όταν κατάφερε να εξασφαλίσει την υπογραφή του (ανερχόμενου τότε) Ζοσέ Μουρίνιο.

Σήμερα σχεδόν δύο δεκαετίες αργότερα, η εταιρεία του, Gestifude έχει εκτός από τον Μουρίνιο με τον οποίο ανανέωσε τη συνεργασία, τόσο τον Κριστιάνο Ρονάλντο όπως και ουσιαστικά διοικεί τη Γουλβς, για την οποία κατάφερε να βρει μια κινεζική εταιρεία να αγοράσει τα δικαιώματα και ο ίδιος παίρνει τις καίριες αποφάσεις!

Για να καταλάβει κανείς πια το πόσο μεγάλη είναι η δυναμική του, εξασφάλισε τα δικαιώματα του νεαρού Φάμπιο Σίλβα από την Πόρτο και τον μετέγραψε στην Γουλβς έναντι 40 εκατομμυρίων λιρών! Ήταν ο ίδιος που είχε αποκτήσει και με προοπτική να μεταπωληθεί, τον Ζότα για τη Γουλβς και τώρα ο παίκτης πήγε αντί 41 εκατομμυρίων λιρών στη Λίβερπουλ.

Δύο μέρες πριν, ολοκλήρωσε την μετακίνηση του αρχηγού της Μπενφίκα, Ρούμπεν Ντίας, στην Μάντσεστερ Σίτι αντί 65 εκατομμυρίων λιρών και ταυτόχρονα ένας άλλος πελάτης του, ο Οταμέντι έφυγε για το ανάποδο δρομολόγιο από το Μάντσεστερ για την Λισαβόνα. 

Σε αυτό το καλοκαιρινό παζάρι το όνομά του θα βρεθεί κάτω από σχεδόν... κάθε πέτρα. 

Η παρουσία του είναι παντού και όπως είπε πρόσφατα κάποιος σημαντικός παράγοντας σε μια πορτογαλική ομάδα, «τι κάνεις όταν χρειάζεσαι να ολοκληρωθεί μια μεταγραφή; Απλά τηλεφωνείτε στον Μέντες και έγινε!». 

Ένας άνθρωπος που, σύμφωνα με δική του δήλωση, κοιμάται μόλις 5 ώρες την ημέρα και που βρίσκεται σχεδόν μόνιμα μέσα στο ιδιωτικό του αεροπλάνο ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο, έχει εξελιχθεί στο σημαντικότερο κομμάτι του μεταγραφικού παζλ παγκοσμίως! Και αυτό έχει καταφέρει χωρίς να γίνει αντιπαθής, όπως ο Ραϊόλα ή ο Σέλουκ για παράδειγμα! 

Επίσης, όπως έγραφε ο Όλιβερ Κέι πριν χρόνια στην Αγγλία, «οποιοσδήποτε θα μπορούσε  να πουλήσει στην ίδια ομάδα, την Τσέλσι από την ίδια ομάδα, την Πόρτο, δύο δεξιούς μπακ μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα έναντι συνολικά 60 εκατομμυρίων λιρών θέλει βραβείο!»... 

Και εννοούσε δύο μέτριους αμυντικούς όπως τον Φερέιρα και τον Μποσίνγκουα στα μέσα της δεκαετίας του 2000! Αλλά προπονητής εκεί ποιος ήταν; Ο Μουρίνιο!
Ο Ζορζ Μέντες, σε αυτό το μεταγραφικό παζάρι έχει ήδη επισήμως εξασφαλίσει σχεδόν 25 εκατομμύρια ευρώ από τις μετακινήσεις των ποδοσφαιριστών του και αυτό εάν υπολογίσει κάποιος το επίσημο 10% το οποίο είναι το επίσημο ποσοστό που εγκρίνει  η FIFA. 

Ωστόσο έγκυροι  αναλυτές υποστηρίζουν πως για να γίνει γρήγορα μία μετακίνηση όπως αυτή του Ντίας που ξεκίνησε  από τα 41 εκατομμύρια αρχική τιμή και να φτάσει σχεδόν στα 65, η αμοιβή του ατζέντη είναι πολύ περισσότερη  προκειμένου να τελειώσουν τα διαδικαστικά θέματα μία και έξω!

Επίσης όλοι θεωρούν πανέξυπνη την κίνησή του, να πείσει τους Κινέζους να αποκτήσουν το πλειοψηφικό πακέτο ενός ιστορικού συλλόγου όπως η Γουλβς. 

Η εκτόξευση της ομάδας, η άνοδός της στην Premier League, η έξοδός της στο Europa League και γενικότερα το πως ανεβαίνει η τιμή των ποδοσφαιριστών που φορούν την φανέλα της, μετατρέπει τον Μέντες σε έναν πολύ σημαντικό παίκτη στο προσκήνιο της πιο ακριβής χώρας αυτή τη στιγμή στο μεταγραφικό παζάρι που παραμένει η Αγγλία. 

Και η αλλαγή ατζέντη σε προσωπικό επίπεδο που έκανε ο μπακ της  Γουλβς, Ντόχερτι δεν μπορεί να μην συσχετιστεί από τη στιγμή που βρέθηκε στην εταιρεία του Μέντες, με την μετακίνησή του στην Τότεναμ! 

Η οποία φυσικά έχει προπονητή τον πρώτο από πλευράς μαρκίζας, άνθρωπο που μπήκε στη λίστα των πελατών του Μέντες πριν δύο δεκαετίες: του Μουρίνιο!