Οι δίδυμοι πύργοι, η μέρα που άλλαξε τον κόσμο και ο Σερ Άλεξ!

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2001, ο ΑΝΤ1 μετέδωσε το πρώτο επεισόδιο της ελληνικής εκδοχής του Big Brother με παρουσιαστή τον Ανδρέα Μικρούτσικο. Αγόρια και κορίτσια θα έπαιρναν κάτι παραπάνω από τα δεκαπέντε λεπτά δημοσιότητας που έλεγε κάποτε ο Άντι Γουόρχολ, με το σόου να φτάνει σε ποσοστά τηλεθέασης ακόμα και το 80%, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τη νίκη του διάσημου για λίγους μήνες Τσάκα! Η επόμενη μέρα ωστόσο θα αλλαζε για πάντα τον κόσμο! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.   



Οι δίδυμοι πύργοι, η μέρα που άλλαξε τον κόσμο και ο Σερ Άλεξ!

Η μέρα της πρεμιέρας των ομίλων του Champions League, Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου του 2001, θα έμενε στην ιστορία επειδή ο κόσμος θα παρακολουθούσε άναυδος στην τηλεόραση το τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη. Όλη η ομάδα παραγωγής του Mega για τους αγώνες ήταν από νωρίς στο "ΟΑΚΑ" για το μίτινγκ του ματς της επόμενης μέρας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Την ώρα που κάτσαμε στο μικρό γραφείο των συσκέψεων, ο τεχνικός διευθυντής του Mega Δημήτρης Πετρόπουλος δέχτηκε ένα τηλεφώνημα στο κινητό του. Σάστισε ακούγοντας να του λένε τι είχε μόλις συμβεί. 

Οι πληροφορίες ήταν μπερδεμένες αλλά ένα αεροπλάνο, όπως μετέφερε το CNN, είχε πέσει πάνω στους Δίδυμους Πύργους στο Μανχάταν, πιθανώς χάνοντας τον προσανατολισμό του. Τρέξαμε να βρούμε μία τηλεόραση στα συνεργεία εξωτερικών μεταδόσεων. Παγώσαμε, όταν αντιληφθήκαμε πως δεν ήταν ριπλέι αυτό που έβλεπαν τα μάτια μας, αλλά ζωντανή εικόνα, ένα θρίλερ τρόμου. Ξέραμε όλοι πως βιώναμε μία μέρα που ο κόσμος όπως τον ξέραμε μέχρι εκείνη τη στιγμή, άλλαζε...

Ένα ρίγος διαπέρασε τη σπονδυλική μου στήλη, παραλύοντας τις αισθήσεις! Κοίταξα άφωνος όποιον ήταν γύρω μου... Όλοι ήταν αποσβολωμένοι και για αρκετά λεπτά, καθώς βλέπαμε τις σκηνές από τις (αλλεπάλληλες πια) συνδέσεις μέσω CNN με τη Νέα Υόρκη, η αίσθηση ήταν πως ο χρόνος είχε σταματήσει!  Κάποια στιγμή ξεκινήσαμε μηχανικά τη διαδικασία του μίτινγκ. Πρώτη κίνηση του Ιταλού venue manager ήταν να πληροφορηθεί από τη Νιόν αν θα υπήρχε αναβολή στα παιχνίδια.

Ο Παναθηναϊκός αγωνιζόταν το ίδιο βράδυ στη Γερμανία με τη Σάλκε, ωστόσο το Mega (πολύ φυσιολογικά) δεν ήθελαν να διακόψουν την εξέλιξη της ροής, με όλο τον κόσμο να είναι πια "κολλημένος" μπροστά στους δέκτες. Ο Νίκος Στραβελάκης, που εκτός από την αρχισυνταξία των ειδήσεων, ένα πόστο στο οποίο σχεδόν τα πάντα περνούσαν από τα χέρια του, ήταν και διευθυντής των αθλητικών προγραμμάτων από το καλοκαίρι του 1999, όταν οι λοιπές ασχολίες μου με είχαν αναγκάσει να αποχωρήσω από τη θέση αυτή, κρατώντας τον ρόλο του συνδέσμου με την UEFA και την TEAM για τα θέματα του Champions League.

Ο Στραβελάκης πάντα προλάβαινε στις δύσκολες στιγμές να αντιδράσει καίρια για το Mega, το οποίο, παραδοσιακά, είχε τα καλύτερα αντανακλαστικά στα έκτακτα γεγονότα! Εκείνη την ημέρα, ομολογώ πως τον θαύμασα, γιατί πραγματικά έκανε τρεις δουλειές ταυτόχρονα: ήταν παρουσιαστής της πιο δραματικής στιγμής που βίωνε ο πλανήτης ύστερα από πολλά χρόνια, συντόνιζε το δημοσιογραφικό τμήμα των ειδήσεων και μαζί είχαμε (στα όποια ελάχιστα κενά) επικοινωνία για να δει αν η UEFA θα έδινε αναβολή. Μόλις βγήκε μετά από ώρες από το στούντιο, για να μπουν ο Νίκος Χατζηνικολάου μαζί με τον Αλέξη Παπαχελά, για να συνεχιστεί η ροή των ζωντανών συνδέσεων, τότε άνοιξε η μόνιμη ανοιχτή γραμμή με την TEAM στη Λουκέρνη, προσπαθώντας να εξηγήσει πως ήταν αδύνατον να διακοπεί το πρόγραμμα για να μεταδοθεί ποδοσφαιρικό ματς, μέσα σε όλο εκείνο τον πανικό!

Όπως αυτός έτσι και (δεκάδες) άλλοι αντίστοιχοι υπεύθυνοι σε κάθε γωνία του πλανήτη, προσπαθούν να πείσουν την εταιρεία διαχείρισης των τηλεοπτικών για λογαριασμό της UEFA να πείσει την ομοσπονδία να αναβάλει το ματς! "Χρήστο μου, αυτό που ζούμε είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, πες τους και εσύ κάτι, ο κόσμος δεν θα είναι ποτέ ξανά ο ίδιος, μετά από αυτό θα κυριαρχεί ο τρόμος", θυμάμαι να μου λέει και είχε απόλυτο δίκιο!

Ο Σερ Άλεξ τους γλίτωσε από ταλαιπωρία!

Την ίδια ώρα, η Γιουνάιτεντ ήταν στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα και υπήρξαν σκέψεις να επιστρέψει στη βάση της ζητώντας αναβολή του ματς από την UEFA, μόλις ο επικεφαλής ασφαλείας των πρωταθλητών Αγγλίας, Κεν Ράμσεϊ, μέσω των πιλότων, ειδοποιήθηκε για τα τεκταινόμενα.

Ο έμπειρος Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, όμως, πήρε την ευθύνη λέγοντας πως αφού ήδη η ομάδα πλησίαζε στον ελληνικό εναέριο χώρο θα ήταν ταλαιπωρία να επιστρέψει, με κίνδυνο να έχουν κλείσει τα αεροδρόμια στη Βρετανία και δικαιώθηκε απόλυτα, αφού μία ώρα μετά επιβλήθηκε από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ πλήρης απαγόρευση πτήσεων!

Στις επτά το απόγευμα, στο "ΟΑΚΑ", ο παρατηρητής του αγώνα Γιούργκεν Βέρνερ μας ενημέρωσε πως θα γίνουν όλα τα παιχνίδια της ίδια βραδιάς κανονικά και μία ώρα αργότερα η Γιουνάιτεντ έφτασε στο στάδιο, για την προπόνηση, με τον Φέργκιουσον να απαντά ευγενικά και υπομονετικά σε όλες τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, κάτι που έκανε εντύπωση σε όλους μας! "Αν κάποιος μου έδινε την ισοπαλία, θα την έπαιρνα ευχαρίστως", ήταν η ατάκα του που έπαιξε στις εφημερίδες, μόλις τον ρώτησαν για το τι θα επιθυμούσε από το ματς! Μάλιστα, έχοντας ανακοινώσει δύο μήνες πριν πως αυτή η σεζόν, το 2001-02, θα ήταν η τελευταία του (άσχετο αν μετάνιωσε τον Γενάρη και υπέγραψε νέο συμβόλαιο), δεν αρνήθηκε να απαντήσει και σε μία ερώτηση σχετικά με τον διάδοχό του. Αν δεν με απατά η μνήμη μου, τον ρώτησε ο συνάδελφος (και πασίγνωστος οπαδός της Γιουνάιτεντ) Γιάννης Μπίλιος! "Θα μιλήσω με τη διοίκηση και θα προτείνω κάποιους, αν με ρωτήσουν", είχε πει, και αυτό έκανε δώδεκα χρόνια αργότερα, με την πρόσληψη του Ντέιβιντ Μόιες!

Η UEFA, βλέποντας το ίδιο βράδυ πως η απόφασή της να γίνουν τα ματς κανονικά ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών, τελικά ανέβαλε το επόμενο πρωί τους αγώνες της Τετάρτης. Οι διαμαρτυρίες των ομάδων που είχαν απώλειες στα ματς της 11ης Σεπτεμβρίου, μεταξύ των οποίων και της Σάλκε, που ηττήθηκε με 2-0 στην έδρα της από τον Παναθηναϊκό, έπεσαν στο κενό. Οι "πράσινοι", έχοντας αγοράσει τον πιο ακριβό ποδοσφαιριστή μέχρι τότε στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, τον Μιχάλη Κωνσταντίνου από τον Ηρακλή έναντι σχεδόν 3,7 δισεκατομμυρίων δραχμών (περίπου 11 εκατομμύρια ευρώ), έμοιαζαν έτοιμοι για μεγάλα πράγματα. Ο Κυράστας είχε κατορθώσει να πάρει το μάξιμουμ σε εκείνο το διάστημα των πρώτων μηνών της σεζόν από τον Πάολο Σόουζα και μετά το διπλό στη Γερμανία, οι "πράσινοι" έφτασαν τις τρεις νίκες αγκαλιάζοντας την πρόκριση. 

☑️Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο Μπεστ σελερ του Χρήστου Σωτηρακοπουλου «Ταξίδι στα αστέρια» που κυκλοφόρησε από τις εκδοσεις ΤΟΠΟΣ το 2016...