Premier League: Ένα πρωτάθλημα γεμάτο από πρωταθλήτριες!

Στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος 24 διαφορετικές ομάδες έχουν αναδειχθεί πρωταθλήτριες από την πρώτη σεζόν το 1888 – 89  μέχρι και την φετινή περίοδο. Και τη νέα σεζόν 15 από αυτές θα είναι ανάμεσα στις είκοσι που θα πάρουν μέρος στο καινούργιο πρωτάθλημα! Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Premier League: Ένα πρωτάθλημα γεμάτο από πρωταθλήτριες!

Σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν υπάρχουν τόσες πολλές την ίδια σεζόν που να έχουν πάρει τον τίτλο και να παίζουν στη μεγάλη κατηγορία!

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό και είναι και ένα δείγμα του βάθους που έχει το αγγλικό ποδόσφαιρο εκτός από την ιστορία του! Στον πίνακα που θα βρείτε στο τέλος του κειμένου, φαίνεται η κάθε ομάδα, ποια είναι η τελευταία χρόνια που έχει πάρει το πρωτάθλημα και ποια είναι η καλύτερη θέση που έχει πάρει στην ιστορία της, κάτι που είναι χρήσιμο για τις ομάδες που δεν έχουν βγει πρώτες στο παρελθόν.

Παραδείγματος χάρη για την Σαουθάμπτον, που τερμάτισε δεύτερη στην καλύτερη σεζόν της στο πρωτάθλημα το 1983 – 84, ή για την περίπτωση της Γουέστ Χαμ που βγήκε τρίτη το 1985-86, σεζόν που διεκδίκησε στα ίσια από τη Λίβερπουλ και την Έβερτον, το πρωτάθλημα μέχρι την προτελευταία αγωνιστική!

Η μόνη ομάδα που δεν έχει τερματίσει ποτέ στην πρώτη δεκάδα του πρωταθλήματος, είναι η Μπράιτον. Η καλύτερη της θέση είναι η 13η. 

Από τις εννέα πρωταθλήτριες του παρελθόντος που λείπουν αυτή τη στιγμή από την μεγάλη κατηγορία, μόνο μία είναι αυτή που δεν έχει παίξει ποτέ στην εποχή της Premier League ανάμεσα στους μεγάλους! Η Πρέστον που έκανε το πρώτο νταμπλ στην ιστορία και μάλιστα μένοντας αήττητη το 1888-89.

Οι άλλες οκτώ είναι η Ντέρμπι Κάουντι η Ίπσουιτς, η Σάντερλαντ, η Νότιγχαμ Φόρεστ, η Πορτσμουθ, η Χάντερσφιλντ, η Σέφιλντ Γουένσντεϊ και η Μπλάκμπερν που είναι η μόνη που λείπει τώρα από τη Premier League ενώ έχει κατακτήσει τον τίτλο από την εποχή που άλλαξε το όνομα!

Επίσης ο τελευταίος Άγγλος προπονητής που πήρε το πρωτάθλημα ήταν πριν την αλλαγή της ονομασίας, το 1991 – 92 ο Χάουαρντ Γουίλκινσον με την Λιντς Γιουνάιτεντ!

Είναι πάντως πολύ εντυπωσιακό το γεγονός πως η Αγγλία είναι η μόνη χώρα με τόσες διαφορετικές πρωταθλήτριες και με τόσες διαφορετικές κυπελλούχους, ενώ λείπουν από την μεγάλη κατηγορία δύο ομάδες που έχουν πάρει και ευρωπαϊκούς τίτλους, όπως η Νότιγχαμ που κατέκτησε το κύπελλο πρωταθλητριών και μάλιστα δύο σερί σεζόν, το 1979 και το 1980 και η Ίπσουιτς που κατέκτησε το κύπελλο UEFA το 1981.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον το νέο πρωτάθλημα, με δεδομένη την ισχυροποίηση σημαντικών ομάδων όπως είναι η Τσέλσι η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Άρσεναλ ενώ η επιστροφή της Λιντς ξαναφέρνει ένα μεγάλο όνομα στην κατηγορία.

Θα έχει επίσης ξεχωριστή σημασία να δούμε πως θα εξελιχθεί η σεζόν και μέχρι πότε χωρίς κόσμο, αφού αυτό είναι δεδομένο πως στερεί κάποιες ομάδες από πολύ σημαντική βοήθεια κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Τέλος να σημειώσουμε πως η ομάδα που δεν έχει λείψει ούτε μία σεζόν από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά, δηλαδή δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την μεγάλη κατηγορία, είναι η Άρσεναλ η οποία συμπληρώνει 101 χρόνια σερί στα μεγάλα σαλόνια!