(Λεβ) Γιασίν Μπόνο: Το σφάλμα που τελικά δεν κόστισε

Ένα λάθος που θα μπορούσε να είναι μοιραίο. Μια στιγμή που ο χρόνος πάγωσε για εκείνον βλέποντας τη μπάλα να του φεύγει και να καταλήγει στα δίχτυα. Μια μεγάλη λύτρωση και μια προσευχή για τον... VAR που είχε δει κάτι στην αρχή της φάσης. Πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα για τη Σεβίλλη και τον Μπόνο; Το φινάλε, όμως, ήταν μαγικό. Με το 6ο ευρωπαϊκό παρέα! 



(Λεβ) Γιασίν Μπόνο: Το σφάλμα που τελικά δεν κόστισε

Ας τα πάρουμε, όμως, από την αρχή...

Βράδυ Τετάρτης. 6 Ιουλίου 2020. Η Σεβίλλη υποδέχθηκε την Έιμπαρ στο πλαίσιο της 34ης αγωνιστικής της Λα Λίγκα με στόχο αποκλειστικά την νίκη.

Το τελικό 1-0 διαμορφώσε ο Λούκας Οκάμπος με το τέρμα, που σημείωσε στο 58ο λεπτό. Ωστόσο σε μία ανύποπτη φάση προς το τέλος του ματς και συγκεκριμένα στο 90+5', ο τερματοφύλακας της Σεβίλλης Βάτσλικ έκανε έξοδο που είχε μεν ως αποτέλεσμα να εμποδίσει τον Κίκε Γκαρθία να σκοράρει (η μπάλα κατέληξε στο δοκάρι), αλλά ταυτόχρονα οι δύο παίκτες συγκρούστηκαν.

Ο Τσέχος τραυματίστηκε και αποχώρησε με φορείο. Οι αλλαγές είχαν ολοκληρωθεί, ο Οκάμπος πήρε θέση κάτω από την εστία και τελικά η Σεβίλλη πανηγύρισε την νίκη. 

Η Σεβίλλη πέτυχε τρεις νίκες και μία ισοπαλία στα τέσσερα τελευταία ματς της χρονιάς, ο Μπόνο δέχτηκε μόλις ένα γκολ (στην εκτός έδρας νίκη επί της Αθλέτικ) και εξασφάλισε με σχετική άνεση την τέταρτη προνομιούχο θέση στο πρωτάθλημα και την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Μαροκινός (γεννημένος όμως στον Καναδά) Γιασίν Μπόνο πήρε θέση βασικού από το πουθενά. Η καριέρα του ξεκίνησε από την Καζαμπλάνκα, λίγα χρόνια μετά εντάχθηκε στις ακαδημίες της Ατλέτικο και από εκεί, έφυγε δανεικός αρχικά στη Σαραγόσα και έπειτα στη Ζιρόνα.

Να σημειωθεί ότι 2 Σεπτεμβρίου του 2019 ήρθε δανεικός στη Σεβίλλη και του έγινε γνωστό, ότι θα παίξει βασικός στα ματς στην Ευρώπη. Η ομάδα από την Ανδαλουσία, μπορεί να πέρασε με σχετική άνεση από τη φάση των ομίλων (πρωτιά στον πρώτο όμιλο), στη συνέχεια όμως παραλίγο να πάθει μεγάλη ζημιά. Στη φάση των "32", κληρώθηκε να αγωνιστεί με την Κλουζ. Ο σύλλογος από την Ρουμανία, απέσπασε ηρωική ισοπαλία με σκορ 1-1 στο πρώτο ματς και έβαλε πολύ δύσκολα στη Σεβίλλη. 

27 Φεβρουαρίου 2020. Η Σεβίλλη υποδέχθηκε την Κλουζ στη ρεβάνς του 1-1. Μέχρι το 87' το σκορ ήταν στο 0-0. Εκείνη τη στιγμή, ο Αλεξάντερ Πάουν της Κλουζ δοκίμασε ένα σουτ από μακρινή απόσταση, που φάνηκε εύκολη υπόθεση για τον Μπόνο.

Ο Μαροκινός όμως έκανε κακό υπολογισμό, η μπάλα τού γλίστρησε και κατέληξε στα δίχτυα του. Για καλή του τύχη, το VAR εξέτασε τη φάση και είδε ότι στην αρχή της φάσης υπήρξε παράβαση από ποδοσφαιριστή της Κλουζ. Το γκολ ακυρώθηκε. Το 0-0 παρέμεινε και η αγχωτική πρόκριση ήρθε. 

Στο επόμενο παιχνίδι για την φάση των "16" η Σεβίλλη πέρασε σβηστά με 2-0 τη Ρόμα.

Στους "8" κράτησε ξανά ανέπαφη την εστία του και μάλιστα "έπιασε" το πέναλτι του Ραούλ Χιμένες. Έτσι σε συνδυασμό με το γκολ του Οκάμπος, η Σεβίλλη νίκησε 1-0 τη Γούλβς και προκρίθηκε πανηγυρικά στους "4" του θεσμού.

Αντίπαλος στον ημιτελικό, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο Μπόνο με σωρεία από σωτήριες επεμβάσεις (επτά των αριθμό έναντι μόλις μία του Ντε Χέα σύμφωνα με το FlashScore), αποδείχθηκε ήρωας και έστειλε την ομάδα του για έκτη φορά σε τελικό Γιουρόπα Λιγκ.

Στον τελικό, ο Μπόνο συνέβαλε τα μέγιστα ώστε η πολυνίκης του θεσμού Σεβίλλη, να κάμψει την αντίσταση της αξιόμαχης Ίντερ με νίκη 3-2 και να κατακτήσει για έκτη φορά στην ιστορία της τον θεσμό που τόσο πολύ της ταιριάζει. Αυτός ήταν και ο πρώτος τίτλος για τον Μαροκινό.

Είναι πραγματικά απίστευτο το επίτευγμα της. Έχει έξι στα έξι σε αυτή την διοργάνωση. Δεν υπήρξε ποτέ φιναλίστ. Έπαιξε τελικό; Τον κέρδισε.

2006, 4-0 τη Μίντλεσμπρο.

2007, 3-1 την Εσπανιόλ στα πέναλτι (2-2 κ.δ.).

2014, 4-2 τη Μπενφίκα στα πέναλτι (0-0 κ.δ.).

2015, 3-2 τη Ντνίπρο.

2016, 3-1 τη Λίβερπουλ.

2020, 3-2 την Ίντερ.

Υ.Γ. Άσχετο, αλλά ο κατά πολλούς κορυφαίος τερματοφύλακας που υπήρξε ποτέ "Η Αράχνη", λεγόταν Λεβ Γιασίν. Τυχαίο; 

Κώστας Μόσχοβος