Όταν οι «Λόρδοι» του Βύρωνα τρόμαξαν τον «διάβολο» του Μάντσεστερ (pics & vids)

Τα τοπικά πρωταθλήματα της Ελλάδας, κρύβουν τις πιο μεγάλες ιστορίες του εγχώριου ποδοσφαίρου και αρκετές ομάδες, έχουν το δικό τους «παραμύθι». Μία από αυτές, ανήκει σε μία παρέα από τον Βύρωνα. Ο Αθηναϊκός, έζησε για τα καλά το όνειρο της Ευρώπης και έκανε τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον να βρει τον δικό του… «διάβολό».  



Όταν οι «Λόρδοι» του Βύρωνα τρόμαξαν τον «διάβολο» του Μάντσεστερ (pics & vids)

«Ήρθε να μας κατασκοπεύσει ο Αλεξ Φέργκιουσον σε ένα ματς με τον Απόλλωνα στη Λεωφόρο, την οποία χρησιμοποιούσαμε ως έδρα, και σχολίασε απορημένος "ωραίο το... βοηθητικό, αλλά πού θα διεξαχθεί το παιχνίδι;"». Αυτή η δήλωση, βγήκε από τα χείλη του Γιάννη Χατζηράπτη. Ένας από τους ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν τους βασικούς λόγους, που μία ομάδα από τον Βύρωνα, κατάφερε να πρωταγωνιστήσει εντός αλλά και εκτός συνόρων. Ο Αθηναϊκός είναι ένας σύλλογος, που μπορεί τώρα να κυκλοφορεί, στα τοπικά πρωταθλήματα της Αθήνας, ωστόσο την δεκαετία του ’90, έγραφε μία τελείως διαφορετική ιστορία.

Ντεμπούτο με… εκπλήξεις

Ο Αθηναϊκός κάνει την παρθενική του εμφάνιση στην πρώτη κατηγορία της Ελλάδας και κανείς δεν φανταζόταν, τι θα πρόσφερε στην ομάδα του Βύρωνα, εκείνη η σεζόν. Η περίοδος 1990/91, αποτελεί την καλύτερη χρονιά στην ιστορία του συλλόγου, καθώς εκτός από το γεγονός ότι τερμάτισε στην 6η θέση της βαθμολογίας, κατάφερε να φτάσει μέχρι και τον τελικό κυπέλλου. Στο πρωτάθλημα, παρότι ξεκίνησε με δύο ήττες σε ισάριθμες αγωνιστικές, κατάφερε να μείνει αήττητη για οκτώ αγώνες (με έξι νίκες). Η παραμονή του Αθηναϊκού στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας, ήταν κάτι που έκανε τους παίκτες, να ζουν το δικό τους «παραμύθι».

Στις τελευταίες στροφές, μία «παραφωνία» πέντε αγώνων, θα οδηγήσει τον ελληνικό σύλλογο, στην έκτη θέση του πίνακα. Ωστόσο, η χρονιά, δεν σταματάει εκεί. Η πορεία του κυπέλλου, δεν ήταν ανάλογη με το πρωτάθλημα, αλλά ακόμα καλύτερη. Ο Αθηναϊκός έπαιξε συνολικά 13 παιχνίδια (!), περνώντας με μεγάλη επιτυχία κάθε εμπόδιο. Στα 11 από αυτά, δεν ένιωσε το συναίσθημα της ήττας ενώ ανάμεσα στις ομάδες που απέκλεισε, ήταν ο Άρης και ο Πανιώνιος. Στον μεγάλο τελικό, θα βρεθεί απέναντι στον πρωταθλητή Παναθηναϊκό. Οι ήττες με 3-0 και 2-1, έδωσαν τον τίτλο και το νταμπλ στους «πράσινους», όμως το χαμόγελο δεν έσβησε από τα χείλη των παικτών του Προκόπ.

Η πρώτη (και τελευταία) ευρωπαϊκή συμμετοχή!

Το εισιτήριο για μία θέση στο Κύπελλο Κυπελλούχων της επόμενης σεζόν, ανήκε στην αθηναϊκή ομάδα. Το «τριφύλλι» δοκιμαζόταν στο (νέο) Champions League λόγω του πρωταθλήματος, οπότε ο Αθηναϊκός τον αντικατέστησε στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Η χρονιά έτοιμη να ξεκινήσει και η ομάδα γεμάτη όνειρα για μεγάλη πορεία στην Ευρώπη. Με το ρόστερ σταθερό και τους ηγέτες να παραμένουν στα πλάνα του αείμνηστου Γκερντ Προκόπ, άπαντες περίμεναν την κλήρωση για τον πρώτο γύρο της διοργάνωσης. Τα χαμόγελα, όμως, κόπηκαν απότομα.

Μπορεί η κληρωτίδα να είχε αρκετά δύσκολα εμπόδια, όμως αυτό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ήταν το δυσκολότερο. Η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον προερχόταν από μία μέτρια σεζόν εντός συνόρων αλλά όχι και εκτός. Η έκτη θέση στο αγγλικό πρωτάθλημα συνδυάστηκε με έναν χαμένο τελικό στο Λιγκ Καπ και πρόωρο αποκλεισμό από το FA Cup. Η χρονιά, όμως, είχε σωθεί έξω από την Αγγλία. Οι «κόκκινοι διάβολοι» ήταν… τρομακτικοί, καθώς σάρωσαν τα πάντα και ολοκλήρωσαν δίχως ήττα την συμμετοχή τους, στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Το τρόπαιο τους ανήκε δικαιωματικά, έπειτα από την επικράτηση με 2-1 επί της Μπαρτσελόνα στον τελικό. Το εισιτήριο και το βιβλίο αγώνα- τα οποία μπορείτε να τα βρείτε στο Chals football museum- κατάφεραν να έχουν πάνω τους, μία τεράστια ιστορία.

Τρόμαξαν μέχρι και τον… «διάβολο»

Το πρώτο παιχνίδι διεξήχθη στην Αθήνα και στο «Απόστολος Νικολαΐδης». Κόντρα σε όλα τα προγνωστικά και στην περίπτωση ενός διασυρμού, οι «Λόρδοι του Βύρωνα», κατάφεραν να σταθούν όρθιοι και να ακούσουν το σφύριγμα της λήξης στο 0-0. Το σκορ δεν ήταν υπέρ τους για την ρεβάνς της Αγγλίας, όμως πανηγυρίστηκε με ιδιαίτερη χαρά και άφηνε τα πάντα ανοικτά. Σε τρομερή μέρα βρέθηκε ο τερματοφύλακας του Αθηναϊκού και μετέπειτα των Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, Νίκος Σαργκάνης. Λίγες μέρες αργότερα, η παρέα του Βύρωνα θα βρεθεί κάτω από τα φώτα του «Όλντ Τράφορντ». Ο αγγλικός σύλλογος περιμένει ότι θα καταφέρει με ευκολία να μην αφήσει περιθώρια… «ονείρων» στους Έλληνες.

Ενενήντα λεπτά μετά, αυτό θα διαψευσθεί. Το τελικό σκορ θα είναι το ίδιο με το πρώτο παιχνίδι. Η λήξη της κανονικής διάρκειας, οδηγεί τον αγώνα σε παράταση και τον ελληνικό σύλλογο, πιο κοντά σε μία ανεπανάληπτη πρόκριση. Δύο λεπτά, όμως, ήταν αρκετά για να τελειώσουν όλα. Ο Μαρκ Χιουζ βάζει μπροστά στο σκορ τους Άγγλους, στο 109ο λεπτό και ο Μακλέρ απλά τελειώνει την πρόκριση. Το τελικό 2-0, ρίχνει την αυλαία στην ευρωπαϊκή πορεία του Αθηναϊκού. Η πρώτη και τελευταία φορά που ο Βύρωνας κοίταζε με ενδιαφέρον τις εξελίξεις, σε διοργανώσεις εκτός της χώρας.

Μπορεί η σεζόν να μην κύλησε όπως η προηγούμενη, όμως η συγκεκριμένη συμμετοχή είχε πάρει ήδη την δική της θέση, στην ιστορία του συλλόγου. Αν και ο Αθηναϊκός δεν ξαναέπαιξε σε καμία έκδοση των ευρωπαϊκών διοργανώσεων, τίποτα δεν του αφαιρεί την τρομερή πορεία του 1990/91. Αδιαμφησβήτητα, το γεγονός ότι δεν ηττήθηκε από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μέσα σε δύο 90λεπτα, κάνει το επίτευγμα ακόμα μεγαλύτερο. Οι «Λόρδοι» του Προκόπ κατάφεραν να… τρομάξουν τους «γίγαντες» του Φέργκιουσον.

Νότης Χάλαρης