Πρωταθλητής με δέκα ήττες; Η Γιουνάιτεντ στην Championship η Τσέλσι να υποβιβάζεται; Και όμως έγινε κάποτε τέτοια σεζόν στην Αγγλία!

Πέντε βαθμοί διαφορά ο 1ος με τον 7ο, δέκα ομάδες να περνούν από την κορυφή, πρωταθλήτρια εκείνη που την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν 9η! Κάποτε συνέβη στην Αγγλία, το 1974-75 στην πιο τρελή σεζόν στην ιστορία του πρωταθλήματος από το 1888 και γι’ αυτό συχνά πυκνά γίνονται αναφορές σε αυτή. 



Πρωταθλητής με δέκα ήττες; Η Γιουνάιτεντ στην Championship η Τσέλσι να υποβιβάζεται; Και όμως έγινε κάποτε τέτοια σεζόν στην Αγγλία!
Υπάρχει πάντα μια νοσταλγία όταν αναπολούμε το παρελθόν, ωστόσο, ενώ ποιοτικά ήταν πολύ πιο χαμηλού επιπέδου και πολύ μονότονο το ποδόσφαιρο που παιζόταν στα 70's από το υπερθέαμα που εξελίχθηκε η Premier League η ανταγωνιστικότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη 

Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος

Το τι πραγματικά συνέβη, όμως, σε εκείνη τη σεζόν του 1974-75 ήταν πως ούτε ξανάγινε τέτοια ανοιχτή κούρσα για τον τίτλο ούτε πρόκειται (έχω την εντύπωση) να επαναληφθεί μελλοντικά! Πρόκειται για μια περίεργη χρονιά από την οποία είχε λείψει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αφού τον Μάιο του 1974 με το τακουνάκι του Ντένις Λόου είχε υποβιβαστεί χάνοντας από τη Σίτι, μόλις 6 χρόνια από τη στιγμή που είχε γίνει η πρώτη αγγλική ομάδα που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Απουσιάζοντας από τους μεγάλους έκανε ρεκόρ εισιτηρίων στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία (σημερινή Championship), προτού επιστρέψει άμεσα. Είναι, επίσης, το 1974-75 στατιστικά η χειρότερη σεζόν που έκαναν οι Λονδρέζοι. Η Τσέλσι υποβιβάστηκε αφού η νέα εξέδρα που είχε χτίσει στο «Στάμφορντ Μπριτζ» τη χρέωσε σε τόσο υπερβολικό βαθμό, ώσπου αναγκάστηκε να πουλήσει σημαντικά στελέχη της ομάδας που το 1971 είχαν κατακτήσει το Κύπελλο Κυπελλούχων στο στάδιο «Γ. Καραϊσκάκης» κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, με αποτέλεσμα να κατρακυλήσει αγωνιστικά.

Η Άρσεναλ  αν και διέθετε ακόμα τα περισσότερα στελέχη που είχαν πάρει το νταμπλ του 1971 τερμάτισε 16η και η Τότεναμ γλύτωσε την τελευταία αγωνιστική τον υποβιβασμό, τερματίζοντας 19η (σε σύνολο 22 ομάδων).

Την καλύτερη εμφάνιση από τις ομάδες της πρωτεύουσας έκανε η ΚΠΡ, καθώς κατετάγη 11η. Έχοντας πια προπονητή τον Ντέιβιντ Σέξτον, πρώην της Τσέλσι δημιούργησε την ομάδα που την επόμενη σεζόν παραλίγο να πάρει το πρωτάθλημα κόντρα στη Λίβερπουλ.

Αν συνυπολογιστεί πως και (η πανίσχυρη την προηγούμενη δεκαετία) Λιντς Γιουνάιτεντ τερμάτισε μόλις 9η, καταλαβαίνει κανείς πόσο τρελή χρόνια υπήρξε! Τα «παγώνια» που είχαν πάρει τον τίτλο, έπαιζαν πλέον χωρίς να έχουν στην άκρη του πάγκου τον εμβληματικό Ντον Ρέβι που παραιτήθηκε για να αναλάβει την εθνική Αγγλίας και στη θέση του η διοίκηση,  ξάφνιασε τους πάντες, προσλαμβάνοντας τον εκκεντρικό Μπράιαν Κλαφ.

Σφοδρός επικριτής του Ρέβι και του στυλ παιχνιδιού της Λιντς τα προηγούμενα χρόνια, ο Κλαφ ήρθε σε κόντρα με όλους και άντεξε μόλις 44 μέρες στον πάγκο. Η ομάδα έκανε τραγικό ξεκίνημα και απολύθηκε μέσα Σεπτέμβρη με τη Λιντς στις τελευταίες θέσεις.

Πάντως, με την πρόσληψη του παλιού αρχηγού της εθνικής Αγγλίας Τζίμι Άρμφιλντ, άρχισε να συνέρχεται και έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ευρώπης στο Παρίσι, όπου ηττήθηκε από τηn Μπάγερν (με σφαγιαστική διαιτησία) 2-0, ενώ αντίθετα, είχε μείνει πολύ πίσω στη μάχη του τίτλου.

Το πρωτάθλημα κατέληξε στα χέρια των ποδοσφαιριστών της Ντέρμπι Κάουντι για δεύτερη φορά μέσα σε μια τετραετία. Το εκπληκτικό είναι πως ανήμερα των Χριστουγέννων τα «κριάρια» βρίσκονταν μόλις στην 9η θέση της βαθμολογίας.

Ποτέ ξανά από τότε μια ομάδα που βρισκόταν τόσο χαμηλά στις γιορτές δεν ανέκαμψε για να πάρει το πρωτάθλημα, με εξαίρεση τη σεζόν 1981-82 όταν η Λίβερπουλ έφτασε στον τίτλο από τη 12η θέση της βαθμολογίας! Ωστόσο, οι «κόκκινοι» το είχαν κατορθώσει την πρώτη σεζόν της εφαρμογής του βαθμολογικού συστήματος 3-1-0.

Το δεύτερο εκπληκτικό της χρονιάς 1974-75 έχει να κάνει με τα αποτελέσματα που κατέγραψε η πρωταθλήτρια ομάδα: 21 νίκες, 11 ισοπαλίες, 10 ήττες (σ.σ. 53 βαθμοί). Με το σημερινό βαθμολογικό σύστημα θα είχε 74 πόντους και πιθανότατα δεν θα έβγαινε καν στο Champions League!

Το τρίτο απίθανο της χρονιάς ήταν πως η πρώτη Ντέρμπι Κάουντι με την 7η Μίντλεσμπρο είχαν μεταξύ τους απόσταση μόλις 5 βαθμών (53-48), ενώ ακόμα και η 10η τελικά Μπέρνλι είχε 45 πόντους, ασχέτως αν ήταν 1η στη στις αρχές Μαρτίου!

Οι πρώτες 7 ομάδες ήταν η Ντέρμπι με 53, η Λίβερπουλ με 51, η Ίπσουιτς με 51, η Έβερτον του πρώην ομοσπονδιακού μας προπονητή, Μπίλι Μπίνγκαμ που το Πάσχα έμοιαζε ακλόνητο φαβορί αλλά έχασε 0-3 μέσα από την Καρλάιλ, πλήρωσε τις 18 ισοπαλίες αν και έκανε τις λιγότερες ήττες). 

Η Στόουκ με εντυπωσιακές μεταγραφές έμεινε με 49 στην 5η θέση, με 6η τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ επίσης με 49 και 7η την Μιντλεσμπρο με 48. Τη δεκάδα συμπλήρωσαν η Μάντσεστερ Σίτι με 46, η Λιντς με 45 και η Μπέρνλι με 45.

Όλες αυτές οι ομάδες με εξαίρεση τη Λιντς που ήταν η πρωταθλήτρια του 1974 πέρασαν κάποια στιγμή από την πρώτη θέση του πίνακα, συν την Καρλάιλ στη μοναδική της παρουσία στη μεγάλη κατηγορία!

Η θετική αρχή που έκανε με 2 νίκες και 1 ισοπαλία την είχαν φέρει τον Αύγουστο στην κορυφή, αλλά σιγά σιγά υποχώρησε και τελικά υποβιβάστηκε ως τελευταία! Προπονητής της ήταν ο Άλαν Άσμαν που το 1971-72 για μια σεζόν πέρασε από τα μέρη μας ως προπονητής του Ολυμπιακού.

Αυτό το απίστευτο στατιστικό στοιχείο με 10 διαφορετικές ομάδες να έχουν έστω και για μια αγωνιστική περάσει από την κορυφή της βαθμολογίας μετέτρεψε σε πραγματικά μοναδική τη χρονιά του 1974-75, η οποία μνημονεύεται έως σήμερα και για αυτό θεωρώ αδύνατο να ξαναζήσουμε κάτι τέτοιο στο μέλλον. 

Η συνύπαρξη των δύο κορυφαίων αυτή τη στιγμή προπονητών στο πλανήτη, του Γιούργκεν Κλοπ και του Πεπ Γκουαρδιόλα τα ατελείωτα λεφτά των τηλεοπτικών συμβολαίων, έχουν δημιουργήσει μία κόντρα δύο υπερομάδων που μπορούν να φτάσουν εύκολα τους 90 βαθμούς με αποτέλεσμα όλοι οι υπόλοιποι να ακολουθούν ασθμαίνοντας! 

Όταν λοιπόν αυτές οι ομάδες χάνουν το πολύ τρία με τέσσερα παιχνίδια τη χρονιά, παρά τις εξαιρέσεις όπως φέτος συνέβη με τη Σίτι, δεν μπορεί να γίνει τόσο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα όπως τότε. Δεν παύει να είναι μια σεζόν ξεχωριστή που ακόμα και για εκείνες τις εποχές ήταν ασυνήθιστη. Έμελλε να είναι και η τελευταία στην οποία ο πρωταθλητής δεν θα υπερασπιζόταν την επόμενη σεζόν τον τίτλο του από το 1959 και τη Γουλβς. 

Την επόμενη σεζόν, η Λίβερπουλ θα έπαιρνε τον τίτλο και ταυτόχρονα το κύπελλο UEFA, και την παραπάνω θα υπερασπιζόταν την κατάκτηση της κερδίζοντας πάλι το πρωτάθλημα και ταυτόχρονα το κύπελλο πρωταθλητριών ξεκινώντας μία δυναστεία που θα κρατούσε μέχρι το 1990.