Συνέντευξη: «Προσωπική επιτυχία του Σίρλε η απόφασή του να αποσυρθεί»

Αν σε ένα ιδιαίτερο καλοκαίρι υπήρχε κάτι πραγματικά ενδιαφέρον στον χώρο του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αυτό ήταν η απόφαση του Αντρέ Σίρλε να αποσυρθεί από την... πιεστική ενεργό δράση μόλις στα 29 του χρόνια αναζητώντας την ψυχική του υγεία. Το England365.gr επικοινώνησε με τον ψυχολόγο Δημήτρη Σταράκη, ο οποίος από την πλευρά του χαρακτήρισε την λήψη της απόφασης αυτής ως μια προσωπική επιτυχία του Γερμανού, με στόχο να εμβαθύνει στο θέμα τόσο ατομικά όσο και συνολικά.



Συνέντευξη: «Προσωπική επιτυχία του Σίρλε η απόφασή του να αποσυρθεί»

Συνέντευξη στον Γιώργο Σιάφα

Την περασμένη εβδομάδα πρώτο θέμα στην Γερμανία (σ.σ. θέμα το οποίο έπαιξε δυνατά και στην Αγγλία) ήταν η απόφαση του πρώην ποδοσφαιριστή των Τσέλσι και Φούλαμ να αποχωρήσει από την ενεργό δράση αδυνατώντας να διαχειριστεί την πίεση υπό το φως των προβολέων, έχοντας πλέον κατασταλάξει πως όντως το ποδόσφαιρο είναι ωραίο, αλλά όσον αφορά τα δευτερεύοντα πράγματα στην ζωή.

Για τον 29χρονο η ζωή αναμένεται πλέον εντελώς διαφορετική, μιας και όπως παραδέχθηκε τώρα θα έχει χρόνο για την οικογένειά του, την οποία δεδομένα αναγκαζόταν να στερηθεί εξαιτίας της απαιτητικής ρουτίνας με τις προπονήσεις, τα παιχνίδια και κυρίως τις μετακινήσεις. Όσον αφορά, μάλιστα, το τελευταίο σκέλος, για τον Σίρλε είχε γίνει μια ευρύτερα ζοφερή πραγματικότητα καθώς δεν κατάφερε ποτέ να στεριώσει σε έναν σύλλογο για πάνω από μία διετία, είτε εξαιτίας αγωνιστικών είτε εξαιτίας εξω-αγωνιστικών θεμάτων.

Κι αν για κάποιους η ανακοίνωση του Σίρλε συνοδεύτηκε από μια πικρία για έναν άνθρωπο ίσως λίγο πιο ευννοημένο από άλλους, για τον ψυχολόγο Δημήτρη Σταράκη τα πράγματα είναι διαφορετικά, αφού σύμφωνα με τα λεγόμενά του αυτή δεν ήταν παρά μία μεγάλη νίκη για τον Γερμανό διεθνή.

«Ένας παίκτης όταν πηγαίνει για επαγγελματική καριέρα, γνωρίζει ότι η σταθερότητα δεν είναι ο κανόνας, και μάλιστα στην εποχή που ζούμε -με τις εύκολες μετακινήσεις λόγου χάρη- μπαίνοντας στον χώρο γνωρίζει ότι μπορεί να γίνει το οτιδήποτε. Από το να πάει κάπου μεταγραφή, μέχρι να ανταλλαχτεί, σε ένα πλαίσιο που είναι ρευστό», ανέφερε αρχικά στο England365 και πρόσθεσε:

«Ο Σίρλε ήρθε αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. Ζύγισε τα πράγματα και κατά την άποψή μου έπραξε ορθότατα. Είδε πως δεν μπορούσε να σηκώσει τον αυστηρό ανταγωνισμό, την μεγάλη πίεση για το αποτέλεσμα, και ότι για τον ίδιο τα πάντα περιστρέφονταν γύρω από τις νίκες, έχοντας δηλώσει μετά την απόσυρσή του πως σκεφτόταν το αν μπορεί να κυκλοφορήσει στην πόλη εάν δεν είχε κάνει καλή εμφάνιση ή εάν δεν είχε έρθει η νίκη.

Ο επαγγελματικός αθλητισμός είναι αμείλικτος με αποτέλεσμα να δέχεται μεγάλες πιέσεις ο ψυχισμός. Για τον Σίρλε ήταν μια λυτρωτική απόφαση αυτήν που πήρε, γιατί έχουμε δει κι άλλους ποδοσφαιριστές να μην αναζητούν βοήθεια, να μην φτάνουν σε αυτό το σημείο και να οδηγούνται ακόμα και στο να κάνουν κακό στον εαυτό τους, εξαιτίας του υπέρμετρου ανταγωνισμού. Πολλές φορές στεναχωριόμαστε για ποδοσφαιριστές όπως ο Σίρλε λέγοντας πως σταμάτησε ενώ είχε το ταλέντο, ή σε πολύ νεαρή ηλικία, αλλά για εκείνον είναι μια προσωπική επιτυχία, όντας αποφασισμένος να μην συνεχίσει κάτι που τον βαραίνει.

Η άρνηση να ακολουθήσει μια πορεία δεν είναι ένδειξη ηττοπάθειας ή δειλίας, αυτή είναι μια επιδερμική ανάλυση. Κατά την προσωπική μου άποψη θα πρέπει να δίνουμε βάρος σε ανθρώπους που αποφάσισαν να πουν όχι σε αυτούς τους πιεστικούς ρυθμούς και να τους αναγνωρίζουμε ότι τόλμησαν και έκαναν μια διαφορετική επιλογή, γιατί όπως και στην περίπτωση του Σίρλε ήταν δική του η απόφαση πως αυτός ήταν ο τρόπος για να έχει την δική του ψυχική ισορροπία».

Όσον αφορά το κομμάτι των συνθηκών όπως αυτές οδηγήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊου και εάν μπορεί να λειτούργησε η καραντίνα ευεργετικά στο να πάρει ο Σίρλε την τελική του απόφαση, απάντησε:

«Η απότομη αλλαγή της καθημερινότητας σαφώς και ασκεί επιδράσεις στην ψυχολογία μας μιας και κόβει την ροή των πραγμάτων στην καθημερινότητά μας. Σίγουρα, όταν έχουμε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μας, ερχόμαστε αντιμέτωποι με πράγματα που δεν μπορούσαμε ή αποφεύγαμε σκόπιμα να δούμε, ωστόσο κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και μπορούμε να την δούμε μόνο ως τέτοια και να μην κάνουμε υποθετικές συζητήσεις».

Όπως συζητήσαμε με τον Δημήτρη Σταράκη, από τις πιο συνηθισμένες -αν όχι η πιο βασική- συμβουλές είναι το να μιλάς για τα πράγματα που σε απασχολούν. Να μην κρατάς μέσα σου, δηλαδή, θέματα και καταστάσεις που μπορούν να σε οδηγήσουν στο να κάνεις «βουτιές» σαν κι αυτές του μέχρι πρότινος παίκτη της Μπορούσια Ντόρτμουντ, ή ακόμα χειρότερα, να μην σου επιτρέψουν να αντιμετωπίσεις το πρόβλημα υπό τον κίνδυνο να μετουσιωθεί σε κάτι πολύ πιο σοβαρό όπως είναι η κατάθλιψη.

«Ο Σίρλε μας δείχνει με το παράδειγμά του ότι είναι σημαντικό οι αθλητές να επισκέπτονται ειδικούς και να εκφράζουν το πρόβλημά τους. Είναι σπουδαίο να μπορεί κάποιος να μιλήσει για κάτι που τον βαραίνει. Θα έλεγα πως αποτελεί λύτρωση. Γιατί έτσι μπορεί να ανακουφιστεί.

Ως ψυχολόγος προτιμώ έναν ποδοσφαιριστή ο οποίος μιλάει και παίρνει αποφάσεις για την ζωή του, παρά άλλους όπως την περίπτωση του Βραζιλιάνου Μπαρμπόσα, ο οποίος για 50 χρόνια είχε το βάρος των ενοχών του για την ήττα της Βραζιλίας από την Ουρουγουάη μέσα στο Μαρακανά. Ήταν ένα βάρος που δεν του αναλογούσε, αλλά παράλληλα δεν του επιτρεπόταν να μιλήσει γι’ αυτό εξαιτίας των μεγάλων κοινωνικών πιέσεων», σχολίασε.

Ο ψυχολόγος, Δημήτρης Σταράκης

Η σημασία του «να μιλάς» τονίζεται από τον κ. Σταράκη σε όλες τις περιπτώσεις, ακόμη κι αν υπάρχουν κάποιες που καταλήγουν σε μη αναστρέψιμες. Δεν είναι μια σύγκριση που κάναμε οι δυο μας, με τους Γερμανούς να έχουν ήδη συνδυάσει την περίπτωση Σίρλε με εκείνη του Ρόμπερτ Ένκε, του συμπατριώτη του τερματοφύλακα ο οποίος αυτοκτόνησε τον Νοέμβριο του 2009 υποφέροντας για μια 6ετια από κατάθλιψη εξαιτίας του χαμού της κόρης του. Μια αυτοκτονία από αυτό το ιδιαίτερο βάρος, που ερχόταν σε αντίθεση με την επιτυχημένη πορεία του Ένκε εντός του γηπέδου, πηγαίνοντας μάλιστα για 1ος τερματοφύλακας στο Μουντιάλ που θα ακολουθούσε το επόμενο έτος.

«Για τον άνθρωπο υπάρχει περίπτωση και να μην τα καταφέρει, υπάρχουν καταστάσεις που μπορούν να γίνουν αφόρητες για τον ανθρώπινο ψυχισμό. Είναι καλό να κάνουμε ό,τι μπορούμε και ό,τι χρειάζεται. Η περίπτωση του Ένκε είναι μια πολυπαραγοντική περίπτωση μιας και είχε πολλές ατυχίες μαζεμένες. Υπάρχει και αυτήν η πλευρά, αλλά αυτό δεν πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να μας κάνει να θεωρούμε ότι είναι μάταιο το να μιλάμε», είπε ο Δ. Σταράκης.

Τέλος, αναφερθήκαμε και στην πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε ανώνυμα ένας ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ όσον αφορά τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, υπό την έννοια του πόσο δύσκολο μπορεί να είναι για έναν ομοφυλόφιλο να διαχειριστεί ψυχολογικά την «έξοδο από την ντουλάπα» και να μιλήσει ανοιχτά για ένα θέμα που δυστυχώς εξακολουθεί να αποτελεί ταμπού εξαιτίας των ακραίων φωνών που υπάρχουν γύρω μας.

«Η ομοφοβία δεν είναι ένα ψυχολογικό αλλά ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ένας άνθρωπος που επιχερεί να κάνει το λεγόμενο coming out, βιώνει τις πιέσεις από τα στερεότυπα που έχει η εκάστοτε κοινωνία πάνω στο ζήτημα αυτό. Καταλαβαίνουμε από την απάντηση του ποδοσφαιριστή της Πρέμιερ Λιγκ ότι οι άνθρωποι που θα επιλέξουν να εκφράσουν τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις δέχονται διπλάσιες και τριπλάσιες πιέσεις εξαιτίας της κοινωνίας και το εάν θα το εγκρίνει ή όχι. Ευτυχώς από την άλλη πλευρά υπάρχουν φορείς και γίνονται κινήσεις που βοηθούν στο κομμάτι αυτό.

Αυτό που χρειάζεται να κάνει κάθε άνθρωπος είναι να ζυγίσει τα πράγματα μέσα του και να κάνει αυτό που δεν θα κλωνίσει τον ψυχισμό του. Δεν θέλω να τονίσω ότι οι άνθρωποι πρέπει να κρύβονται. Αυτό που λέω είναι ότι αυτό που μας δείχνει το συγκεκριμένο περιστατικό είναι πως για κάποιους είναι πιο δύσκολο για κάποιους να σηκώσουν ένα στίγμα για ένα τόσο απλό ζήτημα όσο είναι αυτό της επιλογής του πως θα πορευτούν στην σεξουαλική τους ζωή», δήλωσε.