Οι Ισπανοί που πέρασαν και… ακούμπησαν στην Premier League (vids)

Το να πετύχεις στο επάγγελμα σου, ως ντόπιος, είναι κάτι σπουδαίο. Το να πετύχεις ως ξένος είναι πραγματικά ονειρώδες. Ποδοσφαιριστές κάθε λογής εθνικότητας έχουν περάσει από το 1992 και έπειτα από τα γήπεδα της Premier League, με τους Γάλλους να ξεχωρίζουν ποσοτικά και τους Ισπανούς ποιοτικά.  



Οι Ισπανοί που πέρασαν και… ακούμπησαν στην Premier League (vids)

Μένοντας, λοιπόν, στην ουσία και όχι στη «λεζάντα», το κορυφαίο κατά πολλούς πρωτάθλημα στον κόσμο έχει «φιλοξενήσει» μερικές από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές ιδιοφυΐες των «Φούριας Ρόχας».

Από τον Σάντι Καθόρλα στον Νταβίντ Σίλβα η λίστα είναι γεμάτη γκολ, ασίστ και Μεσογειακό άρωμα.

10. Σάντι Καθόρλα (Άρσεναλ 2012-2018)

Παρότι οι υποψήφιοι για το Νο.10 του countdown ήταν πολλοί (Μικέλ Αρτέτα, Μίτσου, Πέδρο κ.α.), αυτό δικαιωματικά ανήκει στον Σάντι Καθόρλα.

Ο Ισπανός μεσοεπιθετικός, με το που έγινε κάτοικος «Emirates», απογειώθηκε. Έπαιξε σε όλα τα παιχνίδια στην παρθενική του σεζόν στο Νησί, βοηθώντας την Άρσεναλ να παραμείνει στις θέσεις που οδηγούσαν στους ομίλους του Champions League. Σεζόν με τη σεζόν εξελίχθηκε σ’ έναν top passer, ενώ αμυντικά έβαζε όλο και περισσότερο τα ντελικάτα πόδια του στη φωτιά.

Αυτό, ωστόσο, ήταν και το στοιχείο που δεν τον άφησε να φτάσει στο πικ της απόδοσής του στους «Gunners». Οι τραυματισμοί έβαλαν «φρένο» στην καριέρα του Καθόρλα, ο οποίος ταυτόχρονα υποχώρησε και στην τελική κατάταξη της εν λόγω έρευνας.

Παρόλα αυτά, γκολ σαν εκείνο του τελικού του FA Cup το 2014 κόντρα στη Χαλ, θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη μνήμη των φιλάθλων των «Κανονιέρηδων».

09. Χουάν Μάτα (Τσέλσι/ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2011-)

Ο «κοντορεβιθούλης» playmaker, κράτησε τον φοριαμό του στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για τη σεζόν 2019/2020, επειδή ήταν «καλό παιδί». Αυτό ισχυρίστηκε ο τεχνικός των «Κόκκινων Διαβόλων», Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ, μετά την ανανέωση του συμβολαίου του Μάτα, τον οποίο περισσότερο χρησιμοποίησε ως δάσκαλο στα νέα φυντάνια του «Theatre of Dreams», παρά ως ποδοσφαιριστή.

Παρά ταύτα, τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι για τον Ίβηρα. Συγκεκριμένα, πριν τους Ντέιβιντ Μόιζ και Λουίς φαν Γκάαλ, ο Μάτα ήταν ένα από τα top brand της Premier League, με την Τσέλσι να απολαμβάνει το mojo του περισσότερο από την Γιουνάιτεντ.

08. Πέπε Ρέινα (Λίβερπουλ 2005-2013 και Άστον Βίλα 2020-)

Ο Ισπανός keeper φόρεσε τα γάντια της Πρωταθλήτριας Ευρώπης Λίβερπουλ το 2005, προσθέτοντας πίεση στον Γέρζι Ντούντεκ και ανταγωνισμό στα γκολπόστ των «Κόκκινων».

Ο Ρέινα στην πρώτη του σεζόν στο Νησί, κέρδισε τα «Χρυσά Γάντια», ενώ στη θητεία του στο «Anfield» κράτησε για 134 παιχνίδια το μηδέν στην εστία του! Τον Ιανουάριο και όντας πλέον στα 37 του, επέστρεψε στην Premier League για λογαριασμό της Άστον Βίλα, μη μπορώντας για την ώρα (7 συμμετοχές) να μετρήσει clean sheet.

07. Ντιέγκο Κόστα (Τσέλσι 2014-2018)

Ο ορισμός της διχασμένης προσωπικότητας! Ο Ισπανός striker στις κακές του μέρες, ιδρώνοντας τη φανέλα της Τσέλσι, πιανόταν στα χέρια με αντιπάλους και συμπαίκτες. Στα τέσσερα χρόνια παραμονής του στο «Stamford Bridge», έφτασε πάμπολλες φορές στην πόρτα της εξόδου, ενώ ακόμη γίνονται αναφορές στη διαμάχη του με τον Αντόνιο Κόντε.

Από την άλλη, όταν ήταν συγκεντρωμένος μόνο στο ποδόσφαιρο, το «φονικό» του ένστικτο χτύπαγε κόκκινο. Οι αμυντικοί έδειχναν να τον τρέμουν, με τον Ντιέγκο Κόστα να το δικαιολογεί με 20 γκολ έκαστος στις δύο τελευταίες πρωταθληματικές σεζόν των «Μπλε».

06. Θέσαρ Αθπιλικουέτα (Τσέλσι 2012-)

Λίγοι θυμούνται ότι στο ξεκίνημα της καριέρας του ο Αθπιλικουέτα αγωνιζόταν ως winger στην Οσασούνα. Οι τραυματισμοί στη Μαρσέιγ, έκοψαν τα φτερά του επιθετικού, με τον Ζοζέ Μουρίνιο να τον αναγεννά από τις στάχτες του ως αριστερό μπακ στην Τσέλσι.

Θεωρητικά, μία τέτοια αλλαγή στα 23 δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Ο «Special One», όμως, κατάφερε κόντρα σ’ όλους και όλα να μετατρέψει τον Ισπανό, σ’ ένα beast της άμυνας. Είτε δεξιά είτε αριστερά στον ασβέστη, είτε ως δεξιός είτε ως αριστερός stopper, ο Αθπιλικουέτα, έκοψε πολύ κόσμο από το γκολ. Συνεχίζει να κόβει, ενώ μπροστά κυριολεκτικά ράβει με τις σέντρες του, κάνοντας μάγκες πολλούς επιθετικούς των «Μπλε».

05. Τσάμπι Αλόνσο (Λίβερπουλ 2004-2009)

Ο μέσος που έφερε το απίθανο, το απρόβλεπτο, στα γήπεδα της Premier League. Στην πρώτη του σεζόν στο Merseyside, στέφθηκε Πρωταθλητής Ευρώπης. Η πορεία του στους «Κόκκινους», πλην των σεζόν 2004/2005 και 2005/2006, δεν είχε άλλα τρόπαια και ασημικά.

Ωστόσο, το ποδόσφαιρο που έπαιξε η Λίβερπουλ, έχοντας τον Αλόνσο στη μηχανή της, χαρακτηριζόταν από brutal μαρκαρίσματα στην άμυνα και απαράμιλλη οργάνωση στην επίθεση. Παίκτης-εγγύηση στις long-range πάσες και κίνδυνος θάνατος αν τον άφηνες να σουτάρει.

Πολλές απ’ αυτές τις ενέργειες του, άλλωστε, βρίσκονται αναρτημένες στο YouTube.

04. Φερνάντο Τόρες (Λίβερπουλ/ Τσέλσι 2007-2014)

Όταν στα καλά σου σε παρομοιάζουν με τον Γκαμπριέλ Μπατιστούτα, μάλλον κάτι μοναδικό έχεις προσφέρει στο ποδόσφαιρο. Ο Φερνάντο Τόρες έλαμψε με τη φανέλα της Λίβερπουλ και απαξιώθηκε όσο λίγοι με τα χρώματα της Τσέλσι.

Στις μέρες δόξας του συνδύαζε δύναμη, ταχύτητα και εκπληκτικά τελειώματα φάσεων, μερικά εκ των οποίων σημάδεψαν πολλάκις και με χαρακτηριστικό τρόπο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στις μέρες έντονης κριτικής, μετατράπηκε σε «χασογκόλη» ολκής, διατηρώντας παρόλα αυτά, πάντα την εικόνα του killer. Ίσως γιατί λίγοι ήταν αυτοί που είχαν το impact του «El Nino».

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, ότι σε καμία σεζόν του στο Νησί δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 30 γκολ.

03. Νταβίντ ντε Χέα (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 2011-)

Ήρθε ως παιδί στο «Old Trafford» και εξελίχθηκε σε θρύλο αυτού. Λεπτός σαν μολύβι, ο Ισπανός portiero, τη δεύτερή του σεζόν ως «Κόκκινος Διάβολος», πανηγύρισε την κατάκτηση της Premier League. Στη συνέχεια, διατήρησε, με τις επεμβάσεις του για πέντε συναπτά έτη τον σύλλογο του Μάντσεστερ, στον αφρό, με την ομάδα να τον ανταμείβει χρίζοντας τον «Ποδοσφαιριστή της Χρόνιας», για τέσσερις συνεχόμενες σεζόν. Κολώνα!

02. Σεσκ Φάμπρεγας (Άρσεναλ 2003-2011 και Τσέλσι 2014-2019)

Ο μοναδικός Ισπανός, ο οποίος κυριάρχησε στην Premier League, έφυγε και όταν ξαναγύρισε, κυριάρχησε ξανά στο Νησί. Η περίπτωση του Σεσκ Φάμπρεγας είναι πραγματικά να τη διηγείσαι. Από δημιουργός της Άρσεναλ ως teenager, στη non-stop κατάκτηση τίτλων με την Μπαρτσελόνα και από εκεί στην mentalite νικητή στην Τσέλσι.

Τίτλοι πολύ συνοπτικοί για να περιγράψουν την ποιότητα και την ποσότητα της καριέρας του αρτίστα μέσου, ο οποίος με την επιστροφή του στο Λονδίνο, οδήγησε τους «Μπλε» σε δύο πρωταθλήματα, δείχνοντας τον ηγέτη που τούβλο-τούβλο έχτισε σε «Gunners» και «Blaugrana».

01. Νταβίδ Σίλβα (Μάντσεστερ Σίτι 2010-2020)

Ελάχιστοι σημάδεψαν μια εποχή στην Premier League. Ο Νταβίδ Σίλβα ανήκει σ’ αυτούς και για γι’ αυτό το λόγο στρογγυλοκάθεται στην κορυφή της εν λόγω λίστας.

Ήρθε στο «Etihad» το καλοκαίρι του 2010 παρέα με τον Γιαγιά Τουρέ και σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σ’ έναν από τους κορυφαίους μέσους του πρωταθλήματος. Ένα υπέροχο μείγμα από ικανότητα, ισορροπία, ακρίβεια στην πάσα, επαφή με το γκολ και συνέπεια στα αμυντικά του καθήκοντα, έδειξαν σ’ όλους πως παίζεται η θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Καταλύτης σ’ όλες τις κατακτήσεις τροπαίων από τους «Πολίτες» (ο πρώτος Ισπανός που διατήρησε τα σκήπτρα του πρωταθλητή για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν στην Αγγλία), ενώ η απόλυτη εκτόξευση στην απόδοσή του ήρθε όταν ο Πεπ Γκουαρδιόλα του δίδαξε το playbook της Μπαρτσελόνα.

Η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της και όπως ανακοίνωσε στις αρχές αυτής, επρόκειτο να είναι η τελευταία του στο Νησί. Ελέω Λίβερπουλ δεν θα συνοδευτεί από το 5ο μετάλλιο πρωταθλητή, σίγουρα όμως η βαλίτσα του «El Mago» θα είναι κάτι παραπάνω από γεμάτη, γνωρίζοντας ότι είναι ο κορυφαίος Ισπανός που πέρασε από την Premier League. Μέχρι τον επόμενο…

Επιμέλεια: Χρήστος Καρώνης