Κι όμως, με αυτούς είχε ξεκινήσει ο Κλοπ! (Pic)

Μπορεί ο Γιούργκεν Κλοπ να φτιάχνει... δυναστεία στην Λίβερπουλ, αλλά κάποτε είχε ξεκινήσει στο «Άνφιλντ» με μια ενδεκάδα που έχει μόλις τρεις διασωθέντες!



Κι όμως, με αυτούς είχε ξεκινήσει ο Κλοπ! (Pic)

Ο Γερμανός τεχνικός ζει το απόλυτο όνειρο στο Μέρσεϊσαϊντ, με την Λίβερπουλ να του δίνει όλα όσα είχε ονειρευτεί ξεκινώντας την προπονητική του καριέρα.

Είχε πάρει πρωτάθλημα στην Γερμανία, σε ανάλογα μεγέθη, αλλά το να είναι αυτός που έβγαλε τους «κόκκινους» από την... μιζέρια, είναι άλλο πράγμα.

Χρειάστηκαν χρόνια για να φτιάξει το σημερινό του οικοδόμημα, έχοντας χτίσει απίστευτα στις θέσεις και γεμίζοντας τα κενά στην ενδεκάδα στο έπακρο. Από τον τερματοφύλακα, με την απόκτηση του Άλισον Μπέκερ από την Λίβερπουλ (πολύ καλός για μια μεταβατική περίοδο ο Σιμόν Μινιολέ, αλλά μέχρι εκεί) έως και την επίθεση και τον Ρομπέρτο Φιρμίνο, τον οποίο είχε αγοράσει... κοψοχρονιά από την Γερμανία, κάτι που έκανε και με τους Σαντιό Μανέ και Μοχάμεντ Σαλάχ, αν αναλογιστούμε πόσο έχουν προσφέρει στην επίτευξη όλων αυτών των στόχων.

Στην άμυνα, το δίδυμο Σκρτελ-Σακό δεν φτάνουν μαζί ούτε την μισή ποιότητα μόνο του Βίρτζιλ φαν Ντάικ (ούτε καν ξεχωριστά τους Τζο Γκόμεζ και Τζόελ Μάτιπ), ενώ ο... τσάμπα Άντι Ρόμπερτσον από την Χαλ και το γέννημα-θρέμμα του Λίβερπουλ, Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ, είναι κλάσεις ανώτεροι από τους Κλάιν και Μορένο, που παραμένουν στον σύλλογο αλλά δεν υπολογίζονται. Μόνο ο Τζέιμς Μίλνερ παραμένει από αυτούς που ξεκίνησαν στην μεσαία γραμμή, και προφανώς είναι και αυτός που το αξίζει περισσότερο αφού πρόκειται για έναν μεγάλο δουλευταρά, έναν κάτι παραπάνω από τίμιο εργάτη. Εμρέ Τσαν και Φιλίπε Κουτίνιο, ο ένας λίγο πιο πίσω ο άλλος λίγο πιο μπροστά, φάνταζαν μεγάλα κενά όταν αποχώρησαν από το «Άνφιλντ», αλλά λίγοι είναι πλέον αυτοί που τους θυμούνται. Μεγάλωσε ο Λούκας, που όταν έφυγε το έκανε με τον καλύτερο τρόπο...

Άνταμ Λαλάνα και Ντιβόκ Οριγκί εξακολουθούν να είναι και αυτοί στον σύλλογο, με τον δεύτερο να αποτελεί... θρύλο του, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Κλοπ για να τον ανταμείψει για όλα τα σημαντικά γκολ που σημείωσε όταν ζητούσε την βοήθειά του, κυρίως από τον πάγκο.

Άλλοι παίκτες, άλλη δυναμική, άλλα αποτελέσματα! Κι όλα αυτά, χωρίς σχεδόν καν να... ασπρίσουν τα μαλλιά του, φαινόμενο σύνηθες όταν ένας προπονητής πάει σε έναν σύλλογο με φιλοδοξίες, χωρίς καμία υπερβολή. Γιατί ο Γερμανός, δεν είναι σαν τους άλλους, συμπατριώτες και συναδέλφους. Ξέρει να το απολαμβάνει!

Η πρώτη ενδεκάδα του Κλοπ στην Λίβερπουλ:

Μινιολέ – Κλάιν, Σκρτελ, Σακό, Μορένο – Τσαν, Μίλνερ, Λούκας – Κουτίνιο, Λαλάνα, Οριγκί

Γιώργος Σιάφας