Σέφιλντ Γιουνάιτεντ: Η «λεπίδα» που είναι έτοιμη να κόψει το top-5 της Αγγλίας!

Από το φαβορί του υποβιβασμού, στις μνήμες του 1971/72 και από εκεί, στο απωθημένο της Ευρώπης που πλησιάζει ελέω του κορονοϊού. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είδε την τεχνολογία να της στερεί το γκολ της εισόδου στην πεντάδα αλλά πλέον, το όνειρο για συμμετοχή, σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, είναι πιο κοντά από ποτέ. Οι «λεπίδες» του Κρις Γουάιλντερ μετράνε αντίστροφα…



Σέφιλντ Γιουνάιτεντ: Η «λεπίδα» που είναι έτοιμη να κόψει το top-5 της Αγγλίας!
Επιστροφή στην δράση με πρώτο παιχνίδι για την Premier League, το εξ’ αναβολής Άστον Βίλα-Σέφιλντ Γιουνάιτεντ. Με το σκορ να παραμένει «λευκό» (0-0), στο 42ο λεπτό, ο πορτιέρτο των γηπεδούχων, Όργιαν Νίλαντ μπαίνει με την μπάλα στο τέρμα αλλά το «ρολόι» του Μάικλ Όλιβερ δεν χτυπάει. Ένα ολοφάνερο γκολ δεν έχει μετρήσει και η ομάδα του Παναγιώτη Ρέτσου δεν «πετάει» εκτός πεντάδας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Όμως το όνειρο για έξοδο στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι πιο κοντά από ποτέ και ο συνδυασμός των σεζόν 1971/72 και 1974/75, δημιουργεί ηδονή και γεμάτο ελπίδα τους φίλους του ιστορικού συλλόγου. Οι νεοφώτιστοι κρατάνε ένα αήττητο πέντε αγώνων, σπάνε κάθε ρεκόρ και μία από τις πιο παλιές ομάδες του ποδόσφαιρου, είναι έτοιμη να ζήσει την δική της εποχή!
 
 
Αρχή με όνειρα και τέλος με… εφιάλτη!
 
Οι βάσεις για μία ξεχωριστή χρονιά, τέθηκαν από τις πρώτες αγωνιστικές της φετινής σεζόν, όπου η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ έμεινε αήττητη στα 9 πρώτα εκτός έδρας παιχνίδια της, θυμίζοντας αρκετά την περίοδο 1971/72, καθώς και τότε, ήταν η νεοφώτιστη της χρονιάς. Εκείνη την σεζόν, βέβαια, οι «λεπίδες» είχαν πετύχει κάτι αξεπέραστο για την ιστορία τους στα μεταπολεμικά χρόνια, αφού βρέθηκαν στην πρώτη θέση της κατηγορίας για 11 ολόκληρες αγωνιστικές, μέχρι την προσπέραση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στους δέκα πρώτους αγώνες μάλιστα, ήταν αήττητη με οκτώ νίκες και δύο ισοπαλίες, ενώ η πολυπόθητη συμμετοχή σε κάποια διασυλλογική διοργάνωση της επόμενης χρονιάς, ήταν ένας ρεαλιστικός στόχος.
 
Αξιοσημείωτο δε, ότι στον πρώτο γύρο, η ομάδα του Τζον Χάρις είχε κερδίσει μεταξύ άλλων τις Άρσεναλ, Λιντς και (την αγαπημένη του) Τσέλσι αλλά οι τέσσερις σερί ήττες έριξαν κατακόρυφα τον σύλλογο του Σέφιλντ στην βαθμολογία. Ο δεύτερος γύρος, αποδείχτηκε ακόμα πιο καταστροφικός, με την αγγλική ομάδα να υποχωρεί στην 10η θέση και να χάνει την συμμετοχή της στο UEFA Cup για πέντε βαθμούς. Αυτό ακριβώς, ήθελε να αποφύγει το σύνολο του Έλληνα αμυντικού την φετινή σεζόν, αφού ο ενθουσιασμό μίας νεοφώτιστης είναι η «παγίδα» που την κάνει να χάνει την συγκέντρωσή της στις πρώτες επιτυχίες. Ωστόσο, το γεγονός ότι αν μία ομάδα συλλέξει 40 πόντους, «σώζεται», κάνει το άγχος ακόμα λιγότερο και το όνειρο για μία επιτυχημένη πορεία, άκρως δελεαστικό.
 
 
Ένα φινάλε-παράδειγμα και τα προπολεμικά χρόνια!
 
Το φινάλε της σεζόν 1974/75 θα μπορούσε να είναι ο λόγος που οι «ερυθρόλευκοι» θα είχαν ήδη μία θέση στην Ευρώπη. Με μία τελείως ανάποδη πορεία με αυτή της προ τριετίας, η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ άγγιξε το όνειρο αλλά για μόλις ένα βαθμό δεν τα κατάφερε. Με τον Κεν Φάρφυ στην άκρη του πάγκου και την σεζόν να κυλάει με σταθερή πορεία στις θέσεις 9 με 13, οι τελευταίες «στροφές» αποδείχτηκαν μοναδικές. Μία κατακόρυφη άνοδο στην 6η θέση από την 12η μέσα σε 9 αγωνιστικές είναι ο λόγος που η φετινή πορεία πρέπει να κλείσει με ένα τέτοιο παράδειγμα. Η διαφορά, από την 4η Έβερτον και την συμμετοχή στο UEFA Cup της επόμενη σεζόν, ήταν μόλις ένα βαθμό ενώ στην 5η θέση υπήρξε ισοβαθμία με την Στόουκ. Αξιοσημείωτο δε, είναι ότι η πρωταθλήτρια Ντέρμπι Κάουντι, απείχε μόλις τέσσερις βαθμούς (!) από τις «λεπίδες», διαφορά από την κορυφή, που αποτελεί ρεκόρ στα μεταπολεμικά τους χρόνια.
 
 
Βέβαια, ο 131 ετών σύλλογος (!), πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούσε μία από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της χώρας, αφού κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα το 1898 ενώ τερμάτισε δεύτερος το 1897 και το 1900. Ταυτόχρονα, έχει κατακτήσει και τέσσερα FA Cup με τελευταίο το 1925, χωρίς όλα αυτά να μπορούν να συγκριθούν με την δυναμικότητα της μεταπολεμικής εποχής. Ταυτόχρονα, η απουσία μίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης εκείνα τα χρόνια, κάνει το έργο της σημερινής Σέφιλντ Γιουνάιτεντ ακόμα μεγαλύτερο και την προσθέτει στις πιο «χρυσές» σελίδες της ιστορίας της.
 
 
Οι πόντοι που «μαρτυράνε»… επιτυχία!
 
Η φετινή επίδοση της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ δεν αποτελεί απλά ένα βήμα προς την πρώτη της συμμετοχή σε διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ αλλά και μία διαφορετική επίδοση σε βαθμούς. Συγκεκριμένα, την περίοδο 1971/72, παρότι η ομάδα έφτασε μέχρι και την κορυφή για μεγάλο διάστημα, εν τέλει σύλλεξε συνολικά 46 βαθμούς σε 42 αγωνιστικές ενώ την χρονιά που «άγγιξε» την 4άδα, είχε 49 πόντους στον ίδιο αριθμό αγώνων. Αυτή την στιγμή, οι δευτεραθλητές της περσινής Championship έχουν συμπληρώσει 44 βαθμούς σε ένα διάστημα μόλις 29 αγωνιστικών, με 9 «στροφές» να απομένουν για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος και την περίπτωση, να προσπεράσουν τις δύο κορυφαίες τους σεζόν να βρίσκεται προ των πυλών.
 
Φυσικά, αυτή η ξεχωριστή φετινή πορεία, είναι που δημιουργεί και τις τωρινές συνθήκες, καθώς, το γκολ που δεν εντόπισε το «goal line» στην έδρα της Βίλα, θα έβγαζε εκτός πεντάδας την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και θα έφερνε τον σύλλογο, που ήταν στην League One (τρίτη κατηγορία) το 2016, δύο βαθμούς απόσταση από την 4η Τσέλσι. Ταυτόχρονα, στην φάση που βρίσκεται η Πρέμιερ Λιγκ δεν αποτελεί απλό κατόρθωμα, μία νεοφώτιστη να έχει προσπεράσει τις Άρσεναλ, Τότεναμ που μεταξύ άλλων, είναι περσινές φιναλίστ σε Europa League και Champions League αντίστοιχα.
 
 
Η 24η Ιουνίου θα βρει τον σύλλογο- «έκπληξη» της φετινής χρονιάς, στην έδρα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σε ένα ματς που θα θυμίσει το παιχνίδι του 1971, όταν οι «κόκκινοι διάβολοι» σταματούσαν το αήττητο σερί του συνόλου του Τζον Χάρις και το έριχναν από την κορυφή. Φυσικά προηγείται ο αγώνα κόντρα στην Νιούκαστλ, ωστόσο, η πιθανότητα για συμμετοχή στα προκριματικά του Champions League σε περίπτωση εισόδου στην 5αδα, δημιουργεί περισσότερο δίψα για διάκριση παρά άγχος στην ομάδα του Κρις Γουάιλντερ. Η ώρα της ολοκλήρωσης του ευρωπαϊκού στόχου, πλησιάζει!
 
Νότης Χάλαρης