Πόσο μυαλό και όχι μόνο ικανότητα στα πόδια έχει ένα ταλέντο!

Ο Τζόρντον Άιμπ υποτίθεται ότι ήταν ένα από τα καλύτερα και ανερχόμενα ταλέντα της Premier League. Έτσι ξεπετάχτηκε στη Λίβερπουλ και σίγουρα το σκέφτηκαν και στη Μπόρνμουθ το 2016 όταν υπέγραψαν μαζί του και για να τον αποκτήσουν πλήρωσαν ποσό ρεκόρ για τον σύλλογο ύψους 15 εκατομμυρίων λιρών το 2016. Γράφει ο Χρήστος Σωτηρακόπουλος.



Πόσο μυαλό και όχι μόνο ικανότητα στα πόδια έχει ένα ταλέντο!

Τότε πολλοί είπαν πως ο Γιούργκεν Κλοπ είχε κάνει λάθος που άφηνε να φύγει ένας τόσο ταλαντούχος ποδοσφαιριστής για ένα σχετικά χαμηλό ποσό. Τώρα τέσσερα χρόνια αργότερα όλοι καταλαβαίνουν πόσο δίκιο είχε ο Γερμανός τεχνικός και πόσο στραβά πήγαν τα πάντα στην καριέρα ενός παιδιού που έδειχνε να διαθέτει πολύ ταλέντο αλλά τελικά δεν είχε στα μυαλό!

Αντί να εκπληρώσει αυτήν την υπόσχεση για μεγάλη καριέρα που είχε δείξει στη Γουίκομπ  και ειδικά νωρίς στη Λίβερπουλ, ο 24χρονος πλέον Άιμπ έχει στραφεί προς μια διαφορετική κατεύθυνση, οδεύοντας προς τον γκρεμό!

Το μήνυμα είναι σαφές προς τον ίδιο από τη διοίκηση και τον τεχνικό Έντι Χάου που τον στήριξε όσο δεν πήγαινε αλλά πια τον ποτήρι ξεχείλισε! ​Ο παικτης που πολλοί παρομοίασαν με τον Τζον Μπαρνς όταν έκανε μερικά εξαιρετικά ματς στο Ανφιλντ δεν χωράει πια ούτε καν  στις απαιτήσεις του Vitality Stadium και της Μπορνμουθ!

Αυτό έχει καταστεί σαφές στον ίδιο και στον μανατζερ του και πια προπονείται με τους Under-21 μετά από μια σειρά από παραπτώματα που εκαναν το σύλλογο να χάσει πια τη. υπομονή με την πιο ακριβή μεταγραφή του! 

Δεν ήταν αυτό που ανέμεναν στη Νότια Ακτή από έναν παίκτη που κάποτε περίμεναν στη Λίβερπουλ να καλύψει το κενό που άφησε ο Ραχίμ Στέρλινγκ το 2015, πηγαίνοντας στη Σίτι από τη Λίβερπουλ.

Μια απίθανη εμφάνιση στο League Cup εναντίον της Σέφιλντ Γουένσντει τον έφερε στο προσκήνιο  το 2011 με τον τότε προπονητή της Γουίκομπ Γκάρι Γουόντοκ να πει: « έβαλε ένα  φανταστικό γκολ σήμερα αλλά επειδή είναι 15 ετών κανείς δεν τολμά να πει ανοιχτά για την ποιότητα που έχει το παιδί. Αν  συνεχίσει να εκπληρώνει τις δυνατότητες που έχει πιθανώς θα μπορεί να πάει και να παίξει στο υψηλότερο επίπεδο».

Αυτό είδε τότε η Λίβερπουλ υπογράφοντας με την οικογένεια του πρώτα και έπειτα με την Γουίκομπ μόλις είχε γίνει 16χρονος λίγους μήνες αργότερα.

Ο Μπρένταν Ροτζερς τον είδε ως προσωπικό του στοίχημα και ο αντίκτυπός ήταν άμεσος τέτοιας μέρες το 2013 δίνοντας του το ντεμπούτο του στη νίκη 1-0 επί της ΚΠΡ. Όταν τον επανέφερε από τον δανεισμό στη Γουίκομπ το 2015, ο Μπρένταν Ρότζερς έμεινε βέβαιος ότι είχε έναν αντικαταστάτη έτοιμο για τη φυγή του Στέρλινγκ.

Μία εκπληκτική εμφάνιση του εναντίον της Έβερτον στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ παρά το τελικό 0-0 έκανε τον Βόρειοιρλανδό τεχνικό να γεμίσει με ενθουσιασμό χαρακτηρίζοντας τον έτοιμο παίκτη και ο Στίβεν Τζέραρντ είχε παρόμοιες σκέψεις:

«Ο Τζόρντον ήταν φανταστικός και ήταν ο άνθρωπος του αγώνα», είχε πει  ο αρχηγός της Λίβερπουλ. «Ήταν μια συγκλονιστική παρουσία  από αυτόν και έχει ένα μεγάλο μέλλον μπροστά του» .

Όταν ανέλαβε ο Κλοπ στα πρώτα παιχνίδια του έδωσε πολλές ευκαιρίες και μάλιστα σκόραρε ο Άιμπ στην πρώτη ευρωπαϊκή νίκη με τον Γερμανό τεχνικό στο πάγκο μέσα στο καζάνι. Αυτό όμως που διαπίστωσε γρήγορα. Ο Κλοπ ήταν η αστάθεια του χαρακτήρα του 20χρονου. Με αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν το καλοκαίρι του 2016 να αποφασίσει πως δεν υπήρχε μέλλον για αυτόν στο Άνφιλντ. Η καριέρα του τα επόμενα τέσσερα χρόνια όχι απλά δεν εκτοξεύθηκε όπως περίμεναν  οι περισσότεροι αντίθετα καταβαραθρώθηκε με πολλά προβλήματα όπως τα πρόσφατα μέσα στην καραντίνα αλλά και έβγαλαν στην επιφάνεια και διάφορα ψυχολογικά ζητήματα! 

Αποδεικνύεται στην πράξη για πολλοστή φορά με πολλά από αυτά τα παιδιά που ξεπετάγονται σε μικρή ηλικία και παίρνουν πάνω τους τα φώτα της δημοσιότητας αποκτώντας και ένα πανάκριβο συμβόλαιο πως δεν είναι θέμα μόνο ταλέντου και το τι μπορείς να κάνεις με την μπάλα στα πόδια αλλά κυρίως με το πόσο τετράγωνο μπορεί να είναι το μυαλό για να διαχειριστεί όλη αυτή την δημοσιότητα και την έκθεση! 

Σε αυτές τις περιπτώσεις τεράστιο ρόλο παίζει και η οικογένεια και το αντίθετο της  ιστορίας συνέβη με τον Στέρλινγκ. Σε αυτόν η μητέρα του λειτούργησε ως φύλακας άγγελος του γιου της προστατεύοντας τον από πολλά ζητήματα και προσγειώνοντας τον συχνά στην πραγματικότητα. Όλη αυτή η προσοχή και φυσικά η ωριμότητα που έδειξε ο Στέρλινγκ του έδωσαν την ευκαιρία μαζί με το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του να μπορέσει να εκτοξεύσει την καριέρα του σε αντίθεση με τον Άιμπ.