Το μεγαλείο του «Guard of Honour»

Παίκτες σε παράταξη, τιμούν με το χειροκρότημά τους την αντίπαλη ομάδα που είναι πρωταθλήτρια, δίνοντας ένα ξεχωριστό στιγμιότυπο που δεν μας είναι τόσο οικείο στην Ελλάδα. Ποιες ομάδες το έχουν ζήσει; Είναι κάτι υποχρεωτικό; Πάμε να τσεκάρουμε κάποιες μοναδικές στιγμές που έγραψαν ιστορία…



Το μεγαλείο του «Guard of Honour»

Παράδειγμα του «Ευ Αγωνίζεσθαι» και του ποδοσφαιρικού «Fair Play» αποτελεί η αγγλική παράδοση που ονομάζεται «Guard of Honour». Οι ποδοσφαιριστές της μιας ομάδας υποδέχονται με χειροκροτήματα τους αντιπάλους τους στο γήπεδο, δείχνοντας πως ξέρουν να σέβονται και να αναγνωρίζουν.

Πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι αναγκαίο για κανένα κλαμπ να τιμήσει με το «Guard of Honour» την αντίπαλη ομάδα που έχει εξασφαλίσει τον τίτλο. Δεν θα αναγκάσει καμιά ποδοσφαιρική αρχή την ομάδα να προβεί σε αυτή την πράξη και κάθε ποδοσφαιριστής δικαιούται να απέχει από τη διαδικασία αν δεν συμφωνεί.

Η πρώτη περίπτωση «Guard of Honour» στο Νησί σημειώθηκε το 1955 όταν οι παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ χειροκρότησαν την ομάδα της Τσέλσι που στέφθηκε πρωταθλήτρια. Η ομάδα του Σερ Ματ Μπάσμπι μάλιστα, θα καταφέρει να κατακτήσει τα δύο επόμενα πρωταθλήματα.

Οι «Κόκκινοι Διάβολοι» τίμησαν το 1991 και την Άρσεναλ στο Χάιμπουρι, με τους «Κανονιέρηδες» να γίνονται πρωταθλητές. Στην ίδια θέση βρέθηκε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και το 2005, με την Τσέλσι να πανηγυρίζει την κατάκτηση της Πρέμιερ Λιγκ. Δύο χρόνια αργότερα οι ρόλοι αντιστράφηκαν, με την ομάδα του Ρομάν Αμπράμοβιτς να ανταποδίδει το «Guard of Honour» στη Γιουνάιτεντ. Η Έβερτον επίσης είχε τιμήσει τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, την τελευταία αγωνιστική της σεζόν 2002/2003 στο Γκούντισον Παρκ.

Μια από τις πιο συζητήσιμες περιπτώσεις «Guard of Honour» συνέβη την αγωνιστική περίοδο 2012/2013, με την Άρσεναλ να τιμάει τη Γιουνάιτεντ στο Έμιρεϊτς. Ο Ρόμπιν φαν Πέρσι βρισκόταν στο στρατόπεδο των «Κόκκινων Διαβόλων», καθώς αποχώρησε το προηγούμενο καλοκαίρι από το Λονδίνο γεγονός που πλήγωσε τους φίλους της Άρσεναλ. Αυτή η χρονιά ήταν η τελευταία του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της ομάδας, με τους παίκτες της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και της Σουόνσι να παρατάσσονται μπροστά στη φισούνα και να χειροκροτάνε τον σπουδαίο Σκωτσέζο μάνατζερ στην τελευταία του παράσταση στο «Θέατρο των Ονείρων».

Ακόμα μια σπουδαία περίπτωση «Guard of Honour» σημειώθηκε από τους παίκτες της Λίβερπουλ που χειροκρότησαν «ιπποτικά» την πρωταθλήτρια Τσέλσι στο Στάμφορντ Μπριτζ το 2015, ενώ την αμέσως επόμενη σεζόν οι «Μπλε» τίμησαν την αρμάδα του Κλαούντιο Ρανιέρι, με την Λέστερ να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στο Νησί.

Τέλος, την αποθέωση γνώρισε ο Αρσέν Βενγκέρ στον αγώνα της Άρσεναλ απέναντι στην Μπέρνλι το 2018, ολοκληρώνοντας 22 χρόνια θητείας στο κλαμπ. Αυτές είναι στιγμές που προσδίδουν κάτι το διαφορετικό στο ποδόσφαιρο, μετατρέποντάς το σε γιορτή. Ο σεβασμός και η αναγνώριση του αντιπάλου είναι αξίες που προσφέρει απλόχερα ο αθλητισμός σε προηγμένα πρωταθλήματα όπως η Πρέμιερ Λιγκ.

Αλέξανδρος Καρατσενίδης