Ο Ποπάυ, το σπανάκι και η Τσέλσι το.. σέλινο!

Η βία στα γήπεδα μπορεί να προκληθεί με πολλούς τρόπους. Μπουκάλια, καπάκια, κέρματα, αναπτήρες, πυρσοί.. σέλινο! Ναι, καλά διαβάσατε! Οι οπαδοί της Τσέλσι έχουν καταφέρει να κάνουν το σέλινο ένα όπλο στα χέρια τους.  



Ο Ποπάυ, το σπανάκι και η Τσέλσι το.. σέλινο!

Σύμφωνα με την επίσημη ιστορία του συλλόγου, το σέλινο άρχισε να εμφανίζεται στο γήπεδο λόγω ενός τραγουδιού λίγο πριν τη δεκαετία του ’80, το οποίο τροποποιήθηκε και κατέληξε σε μια «πονηρή» εκδοχή. Κάποιοι άλλοι λένε πως ένα από τα μεγάλα ονόματα στις τάξεις των οπαδών της Τσέλσι, ο Μίκι Γκριναγουέι τραγουδούσε στο γήπεδο ένα κομμάτι που λεγόταν «Ask old Brown» με τους εξής στίχους:

«Ask old Brown for tea and all the family,

if he don’t come,

we’ll tickle his bum

with a lump of celery!»

Έπειτα τα πονηρά μυαλά των οπαδών δημιούργησαν το παρακάτω σύνθημα και παρακίνησαν τους υπόλοιπους να χρησιμοποιούν το σέλινο ως σήμα κατατεθέν των οργανωμένων της ομάδας του Λονδίνου.

«Celery.

Celery.

If she don’t come.

I’ll tickle her bum.

With a lump of celery!»

Το αστείο, ωστόσο, της όλης υπόθεσης είναι ότι τη δεκαετία του 1990 η όλη επανάσταση του σέλινου είχε πάρει τόσο μεγάλες διαστάσεις που οι οπαδοί της Τζίλιγχαμ βγήκαν στο προσκήνιο διεκδικώντας την πατρότητα του συνθήματος! Μάλιστα υποστήριξαν ότι οι φίλαθλοι της Τσέλσι το είχαν ακούσει σε ένα φιλικό προετοιμασίας των δύο ομάδων και το «έκλεψαν».

Αν βέβαια σκεφτεί κανείς την επιλογή του λαχανικού πραγματικά θα απορήσει! Το σέλινο, ένα από τα πιο αβλαβή και αδιάφορα λαχανικά όλων (και στον κόσμο των λαχανικών ακόμη θα ήταν υποτιμημένο), έγινε από τους «Μπλε» ένα ξεχωριστό όπλο!

Στον ημιτελικό του FA Cup εναντίον της Φούλαμ το 2002, πέντε οπαδοί της Τσέλσι συνελήφθησαν για ρίψη βολών λαχανικών. Στο δικαστήριο αντιμετώπιζαν σοβαρές κατηγορίες για την κίνηση στην οποία προέβησαν με την αρμόδια αρχή να αποφασίζει τον δια βίου αποκλεισμό τους από τους αγωνιστικούς χώρους και την παρακολούθηση ποδοσφαιρικών αναμετρήσεων. Ωστόσο όσο παράλογο κι αν φαίνεται αφέθηκαν ελεύθεροι όταν η υπεράσπιση ισχυρίστηκε ότι αυτή η παράξενη παράδοση σέλινου ήταν.. ακριβώς αυτό.. μια παράδοση, μια τελετουργική πράξη αν θέλετε!

Οι φίλοι όμως των Λονδρέζων δεν έβαλαν μυαλό. Πέντε χρόνια αφότου είχε κερδηθεί η περιβόητη δίκη των σέλινων, μερίδα οπαδών της Τσέλσι στράφηκαν εναντίον παικτών της Άρσεναλ πετώντας τους το εν λόγω λαχανικό στον αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων για το Λιγκ Καπ Αγγλίας, γεγονός που προκάλεσε και την διακοπή του αγώνα. Μάλιστα έχει μείνει το στιγμιότυπο όπου ο Σεσκ Φάμπρεγας κρατάει ιδιαίτερα εκνευρισμένος ένα μίσχο σέλινο που μόλις είχε προσγειωθεί πάνω του ενώ εκείνος βρισκόταν στο κόρνερ!

Το συμβάν στο παιχνίδι με τους «κανονιέρηδες» πυροδότησε μία ενδελεχή έρευνα από την βρετανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, με την οποία ήρθαν στο φως και άλλες ανάλογες περιπτώσεις, με δύο διαιτητές να «καίνε» την Τσέλσι στα φύλλα αγώνος, αποκαλύπτοντας πως είχαν γίνει θεατές περιστατικών ρίψης σέλινου στον αγωνιστικό χώρο σε αναμετρήσεις των «Μπλε».

Εν τέλει και μετά από τεράστια πίεση από την Ομοσπονδία, η Τσέλσι αναγκάστηκε να απαγορεύσει την είσοδο σε οποιοδήποτε φίλαθλο είχε στην κατοχή του σέλινο σε αγώνες της. Μάλιστα, εξέδωσε και επίσημη ανακοίνωση για τους φίλους του συλλόγου προκειμένου να τους επιστήσει την προσοχή προς αποφυγήν παρόμοιων συμβάντων.

«Η ρίψη οποιουδήποτε αντικειμένου στον αγωνιστικό χώρο, συμπεριλαμβανομένου και του σέλινου, αποτελεί ποινικό αδίκημα, για το οποίο μπορεί να συλληφθείτε και να προστεθεί στο ποινικό σας μητρώο. Στο μέλλον, αν κάποιος επιχειρήσει να εισέλθει στο Στάμφορντ Μπριτζ έχοντας στην κατοχή του σέλινο, θα του απαγορεύεται η είσοδος. Τέλος, όποιος εντοπιστεί να ρίχνει σέλινο στο γήπεδο θα του επιβάλλεται ποινή» ανέφερε μεταξύ άλλων η επίσημη ανακοίνωση του συλλόγου του Λονδίνου.

Τελευταία φορά που οι Λονδρέζοι απασχόλησαν με το λαχανικό τους ήταν το 2015 όταν βγήκαν για να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του πρωταθλήματος! Ο δημοσιογράφος Έντα Μπράντι που κάλυπτε το ρεπορτάζ δέχτηκε βροχή από σέλινο, ζωντανά στον αέρα. «Πολύ σέλινο ζωντανά στο Sky News», δήλωσε ο Μπράντι. «Το λατρεύω, το λατρεύω, το λατρεύω! Βοηθά ότι είμαι οπαδός της Λίβερπουλ.».

Οι φίλοι της ομάδας όμως δεν έχουν βάλει μυαλό. Ακόμα και σήμερα, το σέλινο αποτελεί αναντικατάστατο μέρος της βαλίτσας των «Μπλε» στα ταξίδια που κάνουν για τις εκτός έδρας -κυρίως ευρωπαϊκές- αναμετρήσεις!

Ευτυχία Γιαπουτζή