Το «εργοστάσιο» της Γκενκ και η Πρέμιερ Λιγκ

Υπάρχουν πολλοί Βέλγοι παίκτες οι οποίοι έχουν διαπρέψει στην Πρέμιερ Λιγκ, ή έχουν γράψει την δική τους ιστορία. Ένα κοινό που έχουν όλοι τους δεν είναι άλλο, από την θητεία τους στην Γκενκ.  



Το «εργοστάσιο» της Γκενκ και η Πρέμιερ Λιγκ
Ο βελγικός σύλλογος αποτελεί μία από τις σταθερές δυνάμεις του εγχώριου πρωταθλήματος, με πολλούς πρώην παίκτες της να αγωνίζονται πλέον στην Πρέμιερ Λιγκ, ή σε άλλα από τα κορυφαία πρωταθλήματα.

Λεάντρο Τροσάρ

Ο Βέλγος ακραίος επιθετικός πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέχρι να πάρει την πρώτη του ευκαιρία στην Γκενκ. Ξεκίνησε στην ακαδημία το 2010, ενώ το 2012 κέρδισε την προαγωγή του στην πρώτη ομάδα. Μετά από τέσσερις συνεχόμενους δανεισμούς μέχρι το 2016, πήρε την ευκαιρία που τόσο ήθελε. Από το 2017 μέτρησε 82 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με τα «Στρουμφάκια», με αποκορύφωμα την σεζόν 2018-19 που πέτυχε 22 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Αυτές του οι εμφανίσεις ήταν αρκετές για να του δώσουν την μεταγραφή που έψαχνε, με την Μπράιτον να δαπανεί 18 εκατομμύρια λίρες. Φέτος έχει καταγράψει 22 συμμετοχές στο πρωτάθλημα με τους «Γλάρους», εκ των οποίων 15 βασικός, έχοντας σκοράρει και τρεις φορές. Δυσκολεύτηκε την πρώτη του χρονιά στην Αγγλία, ωστόσο έδειξε ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στο κορυφαίο επίπεδο.

Κρίστιαν Μπεντέκε

Ο υψηλόσωμος επιθετικός πλέον μετράει οκτώ χρόνια στην Αγγλία, ωστόσο και εκείνος έφτασε εδώ με «εισιτήριο» την παρουσία του στην Γκενκ. Ξεκίνησε το 2006 στην ακαδημία του συλλόγου και το 2007 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα. Μέσα σε δύο χρόνια δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά. Επόμενη τριετία τον είδε στην Σταντάρ Λιέγης, περνώντας τα δύο δανεικός σε Κορτράικ και Μέχελεν. Το 2011 επέστρεψε στην Γκενκ, πετυχαίνοντας σε μία χρονιά 16 γκολ στο πρωτάθλημα. Αυτό έπεισε την Άστον Βίλα να πληρώσει στον βελγικό σύλλογο επτά εκατομμύρια λίρες το 2012, ωστόσο του έβγαλε «ασπροπρόσωπους», βρίσκοντας δίχτυα 19 φορές σε 34 αγώνες.

Μετά από άλλες δύο επιτυχημένες χρονιές στους «Βίλανς», η Λίβερπουλ δαπάνησε 32.5 εκατομμύρια λίρες, χωρίς να κάνει την διαφορά στους «Reds». Το 2016 πωλήθηκε για 27 εκατομμύρια λίρες στην Κρίσταλ Πάλας, στην οποία βρίσκεται μέχρι σήμερα. Τα τελευταία τρία χρόνια περνάει μία εκτεταμένη «αφλογιστία», έχοντας πετύχει μόνο πέντε γκολ στο πρωτάθλημα μετά από 67 αγώνες με τους «Αετούς».

Γουίλφρεντ Εντίντι

Ο 23χρονος Νιγηριανός είναι το «μηχανάκι» του κέντρου της Λέστερ τα τελευταία χρόνια, ωστόσο και εκείνος έκανε πρώτα το «αγροτικό» του στην Γκενκ. Αποκτήθηκε το 2015 για μόλις 162.000 λίρες από την Ναθ Μπόις της Νιγηρίας, με τον ίδιο να αποδεικνύει την ποιότητα του από την νέα χρονιά. Σε 36 συμμετοχές στο βελγικό πρωτάθλημα πέτυχε τέσσερα γκολ, με τις εμφανίσεις του να του «δίνουν» στα μισά της επόμενης χρονιάς το εισιτήριο για την Λέστερ.

Οι «Αλεπούδες» πλήρωσαν μόλις 15 εκατομμύρια λίρες, με την χρηματιστηριακή του αξία να έχει τριπλασιαστεί από τότε. Μετά από τέσσερα χρόνια στον σύλλογο έχει καταγράψει 111 συμμετοχές στο πρωτάθλημα, με τον ίδιο να αποτελεί «μήλον της έριδος» για πολλές ομάδες.

Κέβιν Ντε Μπρόινε

Ο Βέλγος διεθνής ήταν μέλος της Γκενκ από το 2005 μέχρι και το 2012. Τον Ιανουάριο του 2012 υπέγραψε συμβόλαιο πεντέμισι χρόνων με την Τσέλσι για επτά εκατομμύρια λίρες, ωστόσο παρέμεινε στον βελγικό σύλλογο μέχρι το τέλος της χρονιάς. Στους «Μπλε» δεν πήρε τον χρόνο συμμετοχής που ήθελε και μετά από δύο χρόνια πήρε μεταγραφή στην Βόλφσμπουργκ το 2014 για 18 εκατομμύρια λίρες.Σε τρία χρόνια με τα χρώματα των «Λύκων» πέτυχε 20 γκολ και μοίρασε 37 ασίστ σε 73 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις.

Το 2015 η Μάντσεστερ Σίτι ξόδεψε 55 εκατομμύρια λίρες για τον τον φέρει στο «Έτιχαντ», και έκτοτε έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους παίκτες των «Πολιτών». Μέσα σε πέντε χρόνια στην Σίτι έχει πετύχει 50 γκολ, ενώ παράλληλα μοίρασε 86 ασίστ μέσα σε 209 αγώνες. Ο ίδιος έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα.

Τιμπό Κουρτουά

Ο Βέλγος πορτιέρο είναι ο μοναδικός που δεν αγωνίζεται πλέον στην Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο έγραψε την δική του ιστορία με την Τσέλσι. Ο ίδιος αποτέλεσε μέλος της ακαδημίας και της πρώτης ομάδα της Γκενκ από το 1999 μέχρι και το 2011, με τους «Μπλε» να καταβάλουν οκτώ εκατομμύρια λίρες. Λίγες εβδομάδες αφότου υπέγραψε το συμβόλαιο του δόθηκε δανεικός στην Ατλέτικο Μαδρίτης, όπου έλαβε φανέλα βασικού από την πρώτη στιγμή.

Στην Μαδρίτη αγωνίστηκε ως δανεικός για τρία χρόνια, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος την σεζόν 2013-14, αλλά και την πρόκριση στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ την ίδια χρονιά, αποκλείοντας την Τσέλσι στα ημιτελικά. Αυτό ανάγκασε τον Ζοσέ Μουρίνιο να τον καλέσει στους «Μπλε» την επόμενη χρονιά, παίρνοντας την θέση του βασικού από τον Πετρ Τσεχ.

Σε τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο πανηγύρισε δύο πρωταθλήματα, προτού αποχωρήσει κακήν κακώς το 2018 για την Ρεάλ Μαδρίτης για 31.5 εκατομμύρια λίρες. Έκτοτε προσπαθεί να βρει τον παλιό καλό του εαυτό στην «Βασίλισσα», θέλοντας να την βοηθήσει να επιστρέψει στην κορυφή του πρωταθλήματος.

Μάριος Αγγελέτος