Τίτλος πρωταθλήματος και βραβείο πρώτου σκόρερ... δεν πάνε μαζί!

Είναι τρομερό αυτό που συμβαίνει στην Πρέμιερ Λιγκ με τον συνδυασμό της ομάδας που παίρνει το στέμμα του πρωταθλήματος και τον παίκτη που κατακτά το βραβείο του πρώτου σκόρερ της σεζόν. Σπανιότατα θα έχουν και οι δύο κορυφές το ίδιο χρώμα στη φανέλα! Μόλις 10 περιπτώσεις τα τελευταία 10 χρόνια σε κάποια από τις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες της Αγγλίας!  



Τίτλος πρωταθλήματος και βραβείο πρώτου σκόρερ... δεν πάνε μαζί!

Η φετινή αγωνιστική περίοδος αναβλήθηκε στην 29η αγωνιστική, απομένουν 8 «στροφές» για το μεγάλο φινάλε που θα βρει τη Λίβερπουλ να επιστρέφει στην κορυφή του αγγλικού ποδοσφαίρου για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια, όμως, αυτή τη στιγμή ο πρώτος σκόρερ της Λίγκας είναι ο Τζέιμι Βάρντι με 19 τέρματα. Ο πιο κοντινός του «κόκκινος», είναι ο Μοχάμεντ Σαλάχ των 16 τερμάτων και μεσολαβούν οι Ομπαμεγιάνγκ (17) και Αγουέρο (επίσης 16 όπως ο Αιγύπτιος σταρ των πρωτοπόρων).

Στην πάροδο των ετών οι ομάδες έχουν να υπερηφανευτούν για παίκτες όπως ο Αγουέρο, ο Άντι Κόουλ και άλλοι στράικερ που έγραψαν ιστορία στο κορυφαίο πρωτάθλημα, ωστόσο, δεν συνέπεσε συνδυασμός τίτλου για την ομάδα τους και ατομική διάκρισης πρώτου σκόρερ για εκείνους.

Είναι αξιοσημείωτο πως τις τελευταίες 10 χρονιές στην Πρέμιερ Λιγκ (σταματώντας φυσικά στο 2019), μονάχα σε τρεις αγωνιστικές περιόδους η πρωταθλήτρια ομάδα είχε και δικό της ποδοσφαιριστή με τα περισσότερα γκολ σε όλη τη σεζόν. Και μάλιστα, αυτό συνέβη το 2010, το 2011 και το 2013!

Βάζοντας και τις τέσσερις επαγγελματικές κατηγορίες στην εξίσωση, λαμβάνοντας υπόψιν τους τελευταίους 10 πρωταθλητές, τότε το ποσοστό από τις 40 χρονιές του συνόλου πάει μόλις στο 25%! Δηλαδή, συνολικά 10 συνδυασμοί πρωταθλητή – πρώτου σκόρερ...

Για φέτος, η Λίβερπουλ στην Πρέμιερ Λιγκ βλέπει τον Βάρντι στην κορυφή των σκόρερ, η Λιντς στην Τσάμπιονσιπ έχει τον Μίτροβιτς της Φούλαμ, η Κόβεντρι στη LeagueOne βλέπει τον Τόνεϊ της Πίτερμπρο και η Κρου της LeagueTwo έχει τον Ντόιλ της Σουίντον. Η τελευταία, βέβαια, θα εξαντλήσει τα περιθώρια για την κορυφή αν κι εφόσον συνεχιστεί η σεζόν, αφού είναι 2η μονάχα στη διαφορά τερμάτων αυτή τη στιγμή...

Στα υπόλοιπα μεγάλα πρωταθλήματα, η Γιουβέντους στη Serie A δεν έχει δικό της πρωταγωνιστή στα γκολ σε καμία από τις 8 διαδοχικές σεζόν που έχει κατακτήσει την κορυφή. Στην Bundesliga μόλις τέσσερις φορές σε 10 χρονιές υπάρχει συνδυασμός, με το δίδυμο Μπάγερν Μονάχου – Λεβαντόφσκι να είναι στις 3 από τις 4 τελευταίες αγωνιστικές περιόδους.

Στην Ισπανία και τη LaLiga, υπάρχει το 5/10 με Μπαρτσελόνα – Μέσι και Ρεάλ – Κριστιάνο, ενώ, αξίζει να σημειωθεί πως στη Σκωτία, η Σέλτικ των πέντε σερί πρωταθλημάτων είχε μόνο το 2016 τον Γκρίφιθς πρώτο σκόρερ!

Κώστας Ζάλιαρης