Τα all time «Χρυσά Γάντια» της Premier League (vids)

Άλλοι την μπλόκαραν. Άλλοι την κυνήγησαν μέχρι την τελική γραμμή. Άλλοι την ακούμπησαν με τα ακροδάχτυλά τους και έγιναν «ήρωες», «φύλακες άγγελοι» και πρωταγωνιστές. Άλλοι, πάλι, δεν μπόρεσαν να την σταματήσουν και στιγματίστηκαν ως «τροχονόμοι», «μαύρες τρύπες» και κομπάρσοι. Όλοι όμως την αγάπησαν.    



Τα all time «Χρυσά Γάντια» της Premier League (vids)

Σ’ αυτή την αγάπη για την μπάλα «πάτησαν» πρόσφατα, μέσω της εκπομπής τους, οι Γκάρι Λίνεκερ, Άλαν Σίρερ και Ίαν Ράιτ, βάζοντας το φιλοθεάμον κοινό της «στρογγυλής θεάς» να ψηφίσει τους δέκα καλύτερους τερματοφύλακες όλων των εποχών της Premier League.

Πάνω από 160.000 άνθρωποι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των άλλοτε θρύλων του ποδοσφαίρου, δημιουργώντας μία λίστα από «Χρυσά Γάντια» που προσδίδει… ασφάλεια και ενδιαφέροντα στοιχεία, τα οποία παρουσιάζονται παρακάτω.

No.1 – Πέτερ Σμάιχελ

Ο Δανός keeper κατέκτησε με την Εθνική του ομάδα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1992, ενώ στο Νησί έκανε γνωστό το όνομα του, την οχταετία (1991-1999), φορώντας τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Η εντυπωσιακή σωματική του διάπλαση (ύψος 1,93) έσπερνε τον τρόμο στους αντίπαλους επιθετικούς, στην 20ετή καριέρα του, γεγονός που τον βοήθησε να διατηρήσει ανέπαφη την εστία του 128 φορές από τις 310 συμμετοχές που μέτρησε στην Premier League.

Στα αξιοσημείωτα της πορείας του συγκαταλέγονται η απόκρουση του «αστερία» στην κεφαλιά ψαράκι του Σαμοράνο κόντρα στην Ίντερ για τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ τη σεζόν 1998-1999, αλλά και το ότι μαζί με τους Μπραντ Φρίντελ, Πολ Ρόμπινσον, Τιμ Χάουαρντ και Ασμίρ Μπέγκοβιτς, αποτελούν μέχρι και σήμερα τους πέντε τερματοφύλακες που έχουν σκοράρει σε αγώνα πρωταθλήματος (Οκτώβριος του 2001 - απέναντι στην Έβερτον αγωνιζόμενος για την Άστον Βίλα).

Νο.2 – Πετρ Τσεχ

Οι περισσότεροι Έλληνες θα τον θυμούνται λόγω του επικού ημιτελικού κόντρα στην Εθνική μας ομάδα το καλοκαίρι του 2004, στα γήπεδα της Πορτογαλίας. Τότε, που ο Τραϊανός Δέλλας με buzzer beater κεφαλιά στην παράταση τον άφησε εκτός τελικού, με τα υπόλοιπα να είναι ιστορία.

Στους Άγγλους, ωστόσο, ο Τσέχος θα μνημονεύεται ως ο keeper που διατήρησε περισσότερες φορές ανέπαφη την εστία του, από κάθε άλλον στο αγγλικό πρωτάθλημα (202 clean sheets σε 443 εμφανίσεις).

Αυτό του το επίτευγμα τον οδήγησε στο να κερδίσει τέσσερεις φορές τα «Χρυσά Γάντια», ισάριθμες το Πρωτάθλημα Αγγλίας, μία το Champions League, πέντε το Κύπελλο Αγγλίας, τρεις το Λιγκ Καπ, μία το Europa League, ενώ το βραβείο του καλύτερου Τσέχου ποδοσφαιριστή κόσμησε τα χέρια του 9 φορές!

No.3 – Έντβιν Φαν ντερ Σαρ

«Η περίπτωση του Φαν ντερ Σαρ δείχνει πόσο σημαντική είναι η παρουσία ενός καλού τερματοφύλακα στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Μην ξεχνάμε πόσο χρόνο πήρε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βρει έναν άξιο αντικαταστάτη του Πέτερ Σμάιχελ», δήλωσε στην εκπομπή του ο Γκάρι Λίνεκερ αποτυπώνοντας σε λόγια το μεγαλείου του Ολλανδού keeper.

Τέσσερα χρόνια φορώντας τη φανέλα της Φούλαμ και άλλα έξι στο «Theatre of dreams», οδήγησαν σε μια δεκαετία (2001-2011) αλησμόνητων στιγμών και σπουδαίων επεμβάσεων από το «ασχημόπαπο» Έντβιν, ο οποίος στο τέλος αυτής της πορείας στο Νησί μέτρησε 313 εμφανίσεις και 132 clean sheets.

Ωστόσο, το «παράσημο» της δουλειάς και του ταλέντου του φαίνεται στα 1311 συνεχόμενα λεπτά (14 παιχνίδια) χωρίς να δεχθεί γκολ, ρεκόρ που δημιούργησε και κρατά ως σήμερα από τον Νοέμβριο του 2008 ως τον Φεβρουάριο του 2009.

Νο.4 – Ντέιβιντ Σίμαν

Το μόνο σίγουρο όταν μετράς 75 συμμετοχές με τα «Τρία Λιοντάρια» και μαζί με τον Τζο Χαρτ είστε πίσω μόνο από τον μεγάλο Πίτερ Σίλτον (125 συμμετοχές), είναι ότι δεν είσαι τυχαίος.

Αυτό ακριβώς δεν ήταν ο Ντέιβιντ Σίμαν. Φόρεσε τα γάντια για λογαριασμό της Άρσεναλ 13 ολόκληρα χρόνια (1990-2003), μετρώντας 564 συμμετοχές σ’ όλες τις διοργανώσεις (τις περισσότερες απ’ οποιονδήποτε άλλο τερματοφύλακα στην ιστορία των Gunners) και πανηγύρισε μαζί της τρία πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα Αγγλίας, ένα Λιγκ Καπ και ένα Κύπελλο UEFA το 1994.

Για τους λάτρεις των αριθμών, σε 340 εμφανίσεις στην Premier League κράτησε ανέπαφη την εστία του 140 φορές.

Νο.5 – Νταβίντ ντε Χέα

«Την περίοδο που η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βίωνε τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας της δεν ξέρω που θα βρισκόταν αν δεν υπήρχε αυτός», δήλωσε ο Ίαν Ράιτ για την «κολώνα» των «Κόκκινων Διαβόλων», η οποία έχει ρίξει άγκυρα στο Νησί από το 2011 και σε 304 εμφανίσεις η εστία του δεν έχει παραβιαστεί τις 108.

Ο Ντε Χέα, ωστόσο, έχει να υπερηφανεύεται για ένα σπουδαίο ρεκόρ που κρατάει από τον Δεκέμβριο του 2017. Τότε, κόντρα στην Άρσεναλ, μέτρησε 14 επεμβάσεις, τις περισσότερες δηλαδή από οποιονδήποτε άλλον keeper, με το αμέσως προηγούμενο ρεκόρ να καταγράφεται τη σεζόν 2003-2004.

Το μόνο που λείπει από τον Ισπανό είναι η κούπα με τα μεγάλα αυτιά, αλλά στα 29 του έχει ακόμη χρόνο για να την σηκώσει και αυτή.

Νο.6 – Άλισον

Ο Βραζιλιάνος keeper την σήκωσε για πρώτη φορά στην καριέρα του πέρυσι, όντας καθοριστικός, μαζί με τον Φίρχιλ φαν Ντάικ, στην αμυντική αλλαγή και λειτουργία της Λίβερπουλ.

Αυτό φυσικά αποτυπώνεται και σε αριθμούς, καθώς ο Άλισον σε 58 μόλις εμφανίσεις στην Premier League μετρά 31 clean sheets, ενώ μέχρι την έναρξη της τρέχουσας σεζόν δεχόταν ένα γκολ κάθε 156 λεπτά.

Ίλιγγος!

Νο.7 – Έντερσον

Η Βίβλος της Premier League έχει καταγράψει ήδη το όνομα του Βραζιλιάνου ως τον keeper με τα περισσότερα clean sheets από τη στιγμή που ντεμπούταρε στα γήπεδα της πρώτης κατηγορίας.

Αν αναλογιστούμε μάλιστα ότι σε 99 εμφανίσεις μετρά 45 φορές που το κοντέρ πίσω έγραψε… μηδέν, τότε καταλαβαίνουμε ότι η Μάντσεστερ Σίτι βρήκε ένα κέρβερο για την εστία της για πολλά χρόνια.

Αυτό πάντως που όλοι έχουν να λένε είναι η ικανότητα/τεχνική του με την μπάλα στα πόδια.

Νο.8 – Γενς Λέμαν

Εκ των απόλυτων πρωταγωνιστών στον αήττητο τίτλο της Άρσεναλ τη σεζόν 2003-2004. Ο Γερμανός keeper κρατάει μέχρι σήμερα το ρεκόρ των συνεχόμενων αήττητων παιχνιδιών (47) ως τερματοφύλακας στο αγγλικό πρωτάθλημα.

Το στοιχείο αυτό από μόνο του τον τοποθετεί στη δεκάδα των καλύτερων του Νησιού. Ωστόσο, η επιλογή σε αρχική ενδεκάδα τριών (!) Παγκοσμίων Κυπέλλων, συν ότι κρατά το ρεκόρ των δέκα (!) συνεχόμενων παιχνιδιών στο Champions League, χωρίς να δεχθεί γκολ, δημιουργεί σκέψεις για περαιτέρω έρευνες.

Νο.9 – Σέι Γκίβεν

Δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια κάτω από τα γκολπόστ είναι πολλά. Πόσο μάλλον αν και τα δεκαεννιά τα έχεις περάσει στα γήπεδα της Premier League καθιστώντας σε στον record man της εν λόγω κατηγορίας.

Ο Ιρλανδός Σέι Γκίβεν δεν είχε κατά πολλούς τον «X» παράγοντα των υπολοίπων ώστε ν’ ανέβει κι’ άλλο τα σκαλιά της ποδοσφαιρικής δόξας. Παρόλα αυτά, η συνέπεια στην καριέρα του, τον βοήθησε να μετρήσει 113 clean sheets σε 451 εμφανίσεις και μία θέση ανάμεσα στους κορυφαίους keepers της Αγγλίας.

Νο.10 – Ντέιβιντ Τζέιμς

Ή αλλιώς ο πεναλτάκιας της παρέας. Ο Βρετανός keeper ανήκει στην κατηγορία του Γκίβεν, με τα 13 σωσμένα πέναλτι σε μια χρονιά στον αντίποδα, να είναι αξιοζήλευτα και για την ώρα απροσπέλαστα από πολλούς.

Οι 572 εμφανίσεις με τα 169 clean sheets απλά ολοκληρώνουν το βιογραφικό του.

Αντί επιλόγου

Τερματοφύλακας. Η θέση που δέχεται, σε μεγάλο βαθμό, την μεγαλύτερη κριτική. Η θέση που παίρνει πάνω της όλη την ευθύνη για ένα αρνητικό αποτέλεσμα, η θέση που σε κάνει καταλυτικό για την ομάδα σου, μέσω των σωτήριων επεμβάσεων, ξεχνώντας πως το άθλημα είναι ομαδικό.

Επιμέλεια: Χρήστος Καρώνης