Αντρέι Αρσάβιν: Περίμεναν πολλά στην Άρσεναλ, αλλά... βραχυκύκλωσε!

Όλοι μας θυμόμαστε τον Αντρέι Αρσάβιν την έκρηξη και το ταλέντο που είχε, είναι αυτά που τον ανέδειξαν για 7 συνεχόμενες χρονιές ως έναν από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές που πέρασαν από την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης και τον τίτλο του πιο αποτελεσματικού παίκτη στην Πρέμιερ Λιγκ, όταν αυτός πρωτοφόρεσε την φανέλα της Άρσεναλ. Πριν από 11 χρόνια στην αρχή της παρουσίας του στο βόρειο Λονδίνο ειχε τρελάνει όλο τον κόσμο όταν μια βραδιά έτυχε τέσσερα γκολ μέσα στο Άνφιλντ απέναντι στην Λίβερπουλ. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ποτέ αναλογεί!  



Αντρέι Αρσάβιν: Περίμεναν πολλά στην Άρσεναλ, αλλά... βραχυκύκλωσε!

Ο Αντρέι Αρσάβιν είναι ένα είδωλο που ακόμα και τώρα παιδιά μικρότερης ηλικίας, ανεξαρτήτως το αν είναι υποστηρικτές της Ζενίτ ή της Άρσεναλ των δύο συλλόγων που φόρεσε την φανέλα, προσπαθούν να φτάσουν στο επίπεδο που έφτασε ο Αντρεί.

Ωστόσο για να φτάσει μέχρι εκεί ο Αρσάβιν δεν ήταν εύκολο για τον ίδιο, τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε με πολλές δυσκολίες. Ας δούμε όμως όλη την ιστορία του.

Γεννήθηκε στις 29 Μαΐου 1981 στην Αγία Πετρούπολη (πρώην Λένινγκραντ). Αν και είχε ικανότητες και στο σκάκι, προτίμησε να συνεχίσει την καριέρα του ως ποδοσφαιριστής. Σε ηλικία επτά ετών η μητέρα του, Τατιάνα Αρσάβινα τον στέλνει στο αθλητικό σχολείο «Σμένα» της Αγίας Πετρούπολης.

Οι γονείς του είχαν χωρίσει, ωστόσο η μητέρα του παντρεύτηκε για δεύτερη φορά, όμως χώρισε ξανά. Μετά τον δεύτερο χωρισμό, ο Αρσάβιν και η μητέρα του μείναν σε ένα σπίτι, όπου δεν υπήρχαν έπιπλα πέρα από ένα ψυγείο και κοιμόντουσαν στο πάτωμα, μέχρι που ο πατέρας του Σεργέι Αρσάβιν του αγόρασε ένα κρεβάτι.

Ο πατέρας του απογοητευμένος που ο ίδιος δεν κατάφερε να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, ήθελε να δει τον γιο του να πραγματοποιεί αυτό το όνειρο. Μιας καριέρας που παραλίγο να τελειώσει πριν καν ξεκινήσει, όταν τον χτύπησε αυτοκίνητο και γλύτωσε με λίγα γδαρσίματα. Η μοίρα του επιφύλασσε να χάσε τον πατέρα του σε ηλικία 40 ετών.

Στα 18 του γίνεται ποδοσφαιριστής στην Ζενίτ-2, ενώ το 2000 ο Γιούρι Μαράζοφ, τον καλεί στην πρώτη ομάδα της Ζενίτ. Κάνει ντεμπούτο στις 2 Αυγούστου 2000 σε έναν αγώνα απέναντι στην Μπρέτφορντ Σίτι, για το Κύπελλο Ιντερτότο, στην διοργάνωση που παίρνει και την πρώτη του διάκριση σε ομαδικό επίπεδο αφού η Ζενίτ είναι μια εκ των φιναλίστ.

Το 2001 η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης βγαίνει 3η στην βαθμολογία του πρωταθλήματος Ρωσίας, ισόβαθμοι με την Λοκομοτίβ Μόσχας και μόλις 2 βαθμούς πίσω από την τότε πρωταθλήτρια Σπαρτάκ Μόσχας. Ο Αρσάβινείναι ένας από τους καλύτερους μέσους και στον κατάλογο τον 33 καλύτερων ποδοσφαιριστών είχε βγει στην 2η θέση, κάτι που έκανε και το 2002 και το 2004.

Σύμφωνα κιόλας με την “Sport-Express” ανακηρύχθηκε και ως ο καλύτερος μέσος του Ρώσικου πρωταθλήματος, έχοντας πετύχει 5 γκολ και 10 ασιστ σε 34 εμφανήσεις. Το 2002 καλείτε στην Εθνική Ρωσίας και κάνει ντεμπούτο στις 17 Μαρτίου 2002, σε έναν αγώνα Κυπέλλου  LG απέναντι στην Λευκορωσία.

Το 2003 η Ζενίτ κατακτάει το Λιγκ Καπ της Ρωσίας και την δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, με τον ΑντέιΑρσάβιν να μην κάνει μεγάλη εντύπωση για εκείνη την σεζόν αφού πετυχαίνει 5 γκολ και 12 ασιστ σε 30 αγώνες.

Την επόμενη χρονιά ξεκινάει να γίνεται πραγματικότητα το όνειρο του, καθώς βγαίνει ξανά ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της χρονιάς και ο καλύτερος δεύτερος επιθετικός στην Ρωσία, τίτλος που κατακτά και τις χρονιές 2005 και 2006. Μέσα σε αυτές τις τρείς χρονιές σε 117 αγώνες πετυχαίνει 33 γκολ και 36 ασιστ συνολικά. Ενώ γίνεται και ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Ζενίτ για την σεζόν 2005-2006, η “Sport-Express”, η «Φουτμπόλ» και η Ρώσικη Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία των ανακηρύσσουν ως τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της χρονιάς και γίνεται αρχηγός της Εθνικής Ρωσίας.

Το 2007 η Ζενίτ παίρνει το πρωτάθλημα Ρωσίας, για πρώτη φορά μετά από την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης κάτι που την στέλνει  το καλοκαίρι εκείνο στα προκριματικά του UEFA Cup. Στην συνέχεια ο Αντρέι Αρσάβιν κατακτά μαζί με την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, Σούπερ Καπ Ρωσίας 2008 και το UEFA Cup 2008, όπου έγινε η δεύτερη ομάδα της Ρωσίας που το κατακτά μετά την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Το καλοκαίρι, ήταν ονειρικό για τον 26χρονο Ρώσο ποδοσφαιριστή, καθώς ως παίκτης της Εθνικής Ρωσίας φτάνει μέχρι τα ημιτελικά του EURO 2008, ενώ τον Αύγουστο εκείνης την χρονιάς συμμετέχει στην ομάδα που έκανε το θαύμα για τον Ρώσικο αθλητισμό, κατακτώντας το UEFA Super Cup, κάτι που δεν είχε καταφέρει καμία άλλη ομάδα της Ρωσίας.

Λίγους μήνες μετά κατατάσσεται στην 6η θέση για το βραβείο της «χρυσής μπάλας». Στις 21 Φεβρουαρίου 2009 γίνεται παίκτης της Άρσεναλ, που για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο βγαίνει καλύτερος ποδοσφαιριστής της ομάδας και τον Απρίλιο  παίρνει επίσης τον τίτλο του καλύτερου ποδοσφαιριστή του μήνα για την ΠρέμιερΛιγκ. Σύμφωνα με τo «IMScouting» είναι ο πιο αποτελεσματικός ποδοσφαιριστής της Πρέμιερ Λιγκ για το 2009.

Το 2009 Βάζει ταφόπλακα στις  ελπίδες της Λίβερπουλ να πάρει τον τίτλο όταν σκοράρει τέσσερις φορές μέσα στο Άνφιλντ και το παιχνίδι λήγει 4-4. Η συνέχεια δεν θα είναι όμως ποτέ ίδια.

Στις 7 Νοεμβρίου 2009 πετυχαίνει το δέκατο τέρμα στην Πρέμιερ Λιγκ, απέναντι στην Γουλβς  ενώ τον Δεκέμβρη το εκατοστό γκολ της καριέρας του και γίνετε μέλος του «Κλαμπ 100».

Τις επόμενες χρονιές αυτό που περιμένει τον Αντρέι είναι να γίνει παίκτης του πάγκου με συμμετοχή στα τελευταία λεπτά των αγώνων. Μάλιστα ενας σταρ του παρελθοντος του σοβιετικου ποδοσφαίρου, που επαιξε με επιτυχία στη Μάντσεστερ Γιουναιτεντ ο Αντρέι Καντσέλσκις δήλωσε πως  «Δεν είναι παίκτης για την Άρσεναλ και πρέπει να επιστρέψει στην Ρωσία».

Τελευταίος τους αγώνας με τη φανέλα της Άρσεναλ, ήταν ο αγώνας απέναντι στην Σάντερλαντ, όπου έδωσε την πάσα στον Ανρί για το νικητήριο γκολ. Στις 24 Φεβρουαρίου 2012, τελευταία μέρα της μεταγραφικής περιόδου στην Ρωσία και λίγα λεπτά πριν την λήξη, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης ανακοινώνει τον δανεισμό του Αρσάβιν από την Άρσεναλ και υπόσχεται στον αγγλικο σύλλογο, να πληρώνει κανονικά τον ποδοσφαιριστή και μετέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ στον  λογαριασμό της.

Έμεινε εκεί μέχρι το 2015, έχοντας 35 αγωνιστικές πετυχαίνοντας 3 γκολ. Την σεζόν 2015-2016 την τελευταία του, πέρασε από την Κούμπαν Κρασνονταρ  Ρωσίας και από την Καϊράτ του Καζακστάν, όπου και ήταν η ομάδα που έβαλε ένα τέλος στην καριέρα του. Μια καριέρα που ολοκληρώθηκε με 496 συμμετοχές και 98 γκολ σε επίπεδο συλλόγων και 75 συμμετοχές και 17 γκολ σε επίπεδο Εθνικής Ρωσίας.

Η ζωή του πέρα από το ποδόσφαιρο.

Το 2007, στις βουλευτικές εκλογές της Ρωσίας, ο Αντρέι ήταν υποψήφιος υπουργός στην περιφέρεια της Αγίας Πετρούπολης. Αν και νίκησε στην εσωκομματική εκλογή της «Ενωμένης Ρωσίας», αρνήθηκε να συνεχίσει. Στις 6 Φεβρουαρίου 2012, έγινε επίτροπος του υποψήφιου για την προεδρία της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Αντρέι είναι επίσης πρέσβης του παιδικού χωριού «SOS Пушкин» (SOS Πούσκιν) και προσέλκυσε την προσοχή της κοινωνίας και των χορηγών.

Ο Αντρέι έχει επίσης συμβόλαιο με την PokerStar για συμμετοχή σε διαδικτυακές διοργανώσεις του Texas Holdem. Εκτός απ' αυτά, κατέχει το 49% της εταιρείας «Αφταντόρ Εξπρές», ενώ κυκλοφόρησε η φήμη ότι κατέχει ένα μερίδιο των μετοχών της «ΜπαλΆφτοΤρέιντ» - αργότερα αποδείκτηκε ότι η εταιρεία ανήκει κατά 100% στον παιδικό φίλο του Αντρέι, Πιότρ Τινγκάεφ, ο οποίος είναι και συνιδιοκτήτης (51%) της «Αφταντόρ Εξπρές». Ο Αρσάβιν είναι παντρεμένος με την ΓιούλιαΑρσάβινα, με την οποία απέκτησε ένα γιο (Αρτιόμ) και μια κόρη (Γιάνα).

Κωνσταντίνος Μωυσιάδης