Ο Μανέ τιμά τη ζωή και την αφήνει να του φέρει ό,τι αξίζει...

Ξεκινώντας από το πουθενά και το τίποτα, με ξεσκισμένα παπούτσια και χλευασμό από άλλα παιδιά, ο Σαντιό Μανέ είναι έτοιμος να γίνει (και) Πρωταθλητής Αγγλίας. Μόνο που δεν πηγαίνει κόντρα στη ζωή και τις εξελίξεις. Διεκδικεί, αλλά αφήνει τη μοίρα να του χαρίσει ό,τι αξίζει. Και αυτό αποδεικνύει η δήλωσή του για τον τίτλο και τον κορονοϊό...  



Ο Μανέ τιμά τη ζωή και την αφήνει να του φέρει ό,τι αξίζει...

Ο Σενεγαλέζος, θέλησε περισσότερο να δείξει στον κόσμο από που προέρχεται, πως είναι η κατάσταση στο χωριό του πίσω στη Σενεγάλη και γιατί βοηθάει τους συντοπίτες του σε κάθε ευκαιρία.

«Είμα απλός άνθρωπος... Έτσι μεγάλωσα κι έτσι έμαθα να είμαι» λέει στο ντοκιμαντέρ «Made in Senegal» είναι έτοιμο για προβολή από σήμερα σε διαδικτυακή συνδρομητική πλατφόρμα και τον διαμαντένιο χαρακτήρα του μπορούν να τον επιβεβαιώσουν άπαντες στη Λίβερπουλ και όσοι τον έχουν ζήσει.

Ο Μανέ, έχει καταφέρει πίσω στη γενέτειρά του να φτιάξει σχολείο για να βελτιώσει την παιδεία των πιτσιρικάδων και να μάθουν πολλά περισσότερα απ' όσα κατάφερε να μάθει εκείνος. Προσφέρει με οικονομική ενίσχυση στις άπορες οικογένειες και πλέον φροντίζει για την ανέγερση νοσοκομείου σε μερικούς μήνες από τώρα, χρηματοδοτώντας τη δημιουργία της κλινικής στην οποία θα μπορούν να φροντίσουν την υγεία τους οι συμπατριώτες του.

Είναι μερικές μονάχα από τις κινήσεις που φανερώνουν τι άνθρωπος είναι ο Σαντιό Μανέ. Αυτό το παιδί που ακόμα και τώρα, όντας Πρωταθλητής Ευρώπης, βοηθάει και σηκώνει τα μπουκάλια με το νερό στην εθνική ομάδα της Σενεγάλης όποτε βρίσκεται με τους υπόλοιπους διεθνείς, αλλά και που φώναξε: «Όχι, δεν είμαι ο βασιλιάς...» όταν τον αποκάλεσε κάποιος έτσι στη φωτογράφηση της κατάκτησης του βραβείου για τον κορυφαίο Αφρικανό.

Τιμώντας τη ζωή, έχοντας μάθει ν' απολαμβάνει τα απλά, λατρεύοντας τη θάλασσα και βγάζοντας πολλές φωτογραφίες σε κάθε του βόλτα εκεί, ο Μανέ, είπε κουβέντα που φανερώνει ότι δεν θέλει να πάει κόντρα στη φύση, σε ό,τι φέρνει η ανθρωπότητα, στις συνθήκες που διαμορφώνονται στο πέρασμά του από τη ζωή. «Θέλω πολύ να πάρουμε τον τίτλο και να γίνουμε Πρωταθλητές. Είναι ένα μεγάλο όνειρο αυτό, αλλά αν τελικά δεν γίνει λόγω της κατάστασης, τότε θα το αποδεχθώ και θα προχωρήσω μπροστά. Μακάρι να τα καταφέρουμε την επόμενη σεζόν αν δεν μας δοθεί φέτος».

Αυτά τα λόγια αποτυπώνουν μεγαλείο. Κάτι για το οποίο γίνεται τεράστια κουβέντα και αρμόδιοι φορείς σε παγκόσμιο επίπεδο συζητούν καθημερινά και ψάχνουν λύσεις για τη συνέχιση του ποδοσφαίρου, τις διοργανώσεις και τη στέψη της Λίβερπουλ, ο Σενεγαλέζος επιθετικός το αφήνει στη μοίρα του, ειδικά από τη στιγμή που κρίνεται η ανθρώπινη ζωή με τον ιο που παίρνει χιλιάδες ψυχές μακριά σε καθημερινή βάση παγκοσμίως...

«Είναι δύσκολο για τη Λίβερπουλ αυτό που συμβαίνει, όμως είναι τρομερά πιο δύσκολο για την ανθρωπότητα στον πλανήτη. Έχουν χάσει οικογένειες, έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα, είναι πολύ πιο περίπλοκη η κατάσταση». Αυτό. Όπως ακριβώς το είπε. Γιατί όσοι χάνονται, δεν έχει σημασία τι φανέλα φορούσαν και ποιο χρώμα ήταν το αγαπημένο τους...

 

 

Κώστας Ζάλιαρης