Ο Τιμ Κρουλ «αναγεννήθηκε» και ανήκει πάλι στο κορυφαίο επίπεδο

Από τον παραγκωνισμό και την αφάνεια στην Μπράιτον, στην επιστροφή στα σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ με την Νόριτς. Ο Τιμ Κρουλ παρά την δύσκολη χρονιά που διανύει η Νόριτς, δείχνει ότι ανήκει ακόμα στο κορυφαίο επίπεδο.  



Ο Τιμ Κρουλ «αναγεννήθηκε» και ανήκει πάλι στο κορυφαίο επίπεδο

Η αρχή έγινε στις 2 Νοεμβρίου του 2006 στην Νιουκάστλ, όταν ο 17χρονος Κρουλ κάνει το ντεμπούτο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τις «καρακάξες» απέναντι στην Παλέρμο. Το ντεμπούτο του εντυπωσίασε τους φιλάθλους της ομάδας, ωστόσο η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, μένοντας εκτός για έξι μήνες μετά από δύο εγχειρήσεις στους χόνδρους. Τα επόμενα δύο χρόνια τα πέρασε δανεικός σε Φάλκιρκ και Καρλάιλ, μέχρι να επιστρέψει πάλι το 2009 και να βλέπει πάλι την πλάτη του Στίβεν Χάρπερ.

Εκείνη την χρονιά η Νιουκάστλ είχε υποβιβαστεί στην Τσάμπιονσιπ, με τον Κρις Χόουτον να επαναφέρει άμεσα την ομάδα στα «σαλόνια της Πρέμιερ Λιγκ, χάρις στο εξαιρετικό δίδυμο των Άντι Κάρολ και Κέβιν Νόλαν, πετυχαίνοντας έκαστος 17 γκολ. Από την πλευρά του ο Ολλανδός είχε πενιχρή παρουσία εκείνη την χρονιά, μετρώντας οκτώ εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Η μεγάλη ευκαιρία ήρθε για τον ίδιο στις 18 Σεπτεμβρίου του 2010 όταν η Νιουκάστλ έπαιζε στο «Γκούντισον Παρκ» με την Έβερτον, όταν τραυματίστηκε ο Χάρπερ στο 35ο λεπτό. Τότε ο Παρτνιού «έριξε» στην μάχη τον 21χρονο Κρουλ, με τις «Καρακάξες» να παίρνουν την νίκη με 1-0.

Οι καλές του εμφανίσεις του έδωσαν φανέλα βασικού στον σύλλογο, με τον Χάρπερ να είναι αυτός που ακολούθησε τον δρόμο του δανεισμού στην Μπράιτον. Με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις κέρδισε ένα νέο πενταετές συμβόλαιο με την ομάδα, το οποίο θα τον κρατούσε στο «Σεν Τζέιμς Παρκ» μέχρι το 2017. Η χρονιά τελείωσε με τον καλύτερο τρόπο για τον ίδιο, κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου παίκτη της χρονιάς από τους οπαδούς.

Η νέα χρονιά αποδείχθηκε δύσκολη για τον Ολλανδό, καθώς τραυματίστηκε με την εθνική ομάδα, μένοντας εκτός για επτά εβδομάδες, επιστρέφοντας στο ντέρμπι με την Σάντερλαντ στις 12 Οκτωβρίου του 2012. Η ατυχία συνεχίστηκε και στην Ευρώπη, όταν και τραυμάτισε τον αστράγαλο του με την Μέταλιστ, μένοντας εκτός για άλλες πέντε εβδομάδες. Επέστρεψε πάλι στο ντέρμπι του Τάισαϊντ στις 14 Απριλίου του 2013, μόνο για να «βγάλει» τον ώμο του και να χάσει την υπόλοιπη χρονιά.

Τα επόμενα δύο χρόνια ο Ολλανδός παρέμεινε βασικός στις «καρακάξες», με αποκορύφωμα για τον ίδιο την εμφάνιση με την Κόστα Ρίκα στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Εκεί ο Λουίς Φαν Χάαλ τον πέρασε αλλαγή στην θέση του Γιάσπερ Σίλεσεν στο 120ο λεπτό, με τον Κρουλ να αποκρούει δύο από τα πέντε πέναλτι, στέλνοντας τους «οράνιε» στα ημιτελικά.

Παρά το γεγονός ότι το 2016 υπέγραψε μονοετή ανανέωση με την Νιουκάστλ, παραχωρήθηκε δανεικός στον Άγιαξ, ώστε να πάρει περισσότερο χρόνο συμμετοχής, ενώ προσπαθούσε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Δεν κατάφερε να κάνει την διαφορά, αγωνιζόμενος μόνο σε έξι αγώνες με την δεύτερη ομάδα και πέρασε την υπόλοιπη χρονιά δανεικός στην Άλκμααρ.

Έχοντας βρεθεί σε αδιέξοδο εκείνος που τον βοήθησε ήταν ο πρώην του προπονητής στην Νιουκάστλ, Κρις Χόουτον, ο οποίος αρχικά τον απέκτησε ως δανεικό και μετά με την μορφή μεταγραφής. Στους «γλάρους» κατάφερε να αγωνιστεί μόλις πέντε φορές, εκ των οποίων καμία στο πρωτάθλημα, φεύγοντας στο τέλος της χρονιάς. Εκεί ο Κρουλ βρήκε την ποδοσφαιρική του «Ιθάκη» στην Νόριτς, συμφωνώντας σε διετές συμβόλαιο με τα «καναρίνια».

Ο Ολλανδός έγινε ο «κέρβερος» της ομάδας, βοηθώντας την να κερδίσει εύκολα την άνοδο ως 1η της Τσάμπιονσιπ, έχοντας δεχθεί 57 γκολ και κρατώντας 13 φορές ανέπαφη την εστία του. Φτάνοντας στο σήμερα η χρονιά δεν κυλά με τον ιδανικότερο τρόπο για την Νόριτς.

Οι πρωταθλητές της Τσάμπιονσιπ βρίσκονται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με 21 βαθμούς, έξι βαθμούς από την ζώνη ασφαλείας. Έχουν την χειρότερη διαφορά τερμάτων με -27, ενώ πολλές φορές έχουν «χάσει» βαθμούς μέσα από τα χέρια τους. Από την πλευρά του ο 31χρονος έχει καταφέρει να κρατήσει μόλις πέντε φορές ανέπαφη την εστία του σε 29 αγώνες,προϊόν της μεγάλης διαφοράς ποιότητας της Νόριτς και των άλλων ομάδων.

Η στιγμή όμως που έδειξε ότι έχει ακόμα μέσα του DNA «νικητή», ήταν στον 5ο γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας με την Τότεναμ. Οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν ισόπαλες στα πέναλτι με 1-1, εκεί ήταν η ώρα του Κρουλ να μιλήσει. Ο υψηλόσωμος Ολλανδός απέκρουσε τα πέναλτι των Πάροτ και Φερνάντες, στέλνοντας τα «καναρίνια» στα προημιτελικά.

Οι εμφανίσεις του με την ομάδα οδήγησαν σε ένα νέο συμβόλαιο, το οποίο θα τον κρατήσει στο «Κάροου Ρόουντ» μέχρι το 2022. Η συνέχεια είναι άγνωστο το τι επιφυλάσσει για τον σύλλογο, αλλά και για ολόκληρο το πρωτάθλημα, εξαιτίας της έξαρση του κορωνοϊού.

Η Νόριτς διατηρεί μαθηματικές ελπίδες για την παραμονή στην κατηγορία, ωστόσο θα πρέπει να είναι πολλή τυχερή για να τα καταφέρει. Ανεξάρτητα από την κατάληξη της φετινής Πρέμιερ Λιγκ, ο Ολλανδός έδειξε για άλλη μία φορά πως δεν είναι ένας εύκολος αντίπαλος, αξίζοντας μία θέση σε ομάδα του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο.

Μάριος Αγγελέτος